Andre verdenskrig:

- Da den fjerde kvinnen ble lagt inn i ovnen, kom hun til bevissthet og satte seg til motverge

De fire motstandskvinnene ble tatt av dage med gift i den brutale fangeleiren Natzweiler.

ANDRE VERDENSKRIG: Fangeleiren Natzweiler-Struthof var den eneste tyske leiren i Frankrike, og var i drift fra våren 1941 til høsten 1944. I dette krematoriet ble fire britiske motstandskvinner brent etter å ha blitt  injisert med gift av nazistene. Foto: NTB Scanpix
ANDRE VERDENSKRIG: Fangeleiren Natzweiler-Struthof var den eneste tyske leiren i Frankrike, og var i drift fra våren 1941 til høsten 1944. I dette krematoriet ble fire britiske motstandskvinner brent etter å ha blitt injisert med gift av nazistene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Dachau, Ravensbrück og Sachsenhausen i Tyskland, og ikke minst Auschwitz i Polen, er navn på konsentrasjonsleire som for mange har brent seg fast i erindringen. Fangeleiren Natzweiler-Struthof, som lå i provinsen Alsace i Frankrike, på grensen til Sveits og Tyskland, var den eneste nazi-leiren på fransk territorium. (PSST: Se de historiske bildene tatt i Norge rett etter den tyske invasjonen)

Målet med leiren var at fangene rett og slett skulle arbeide seg ihjel. Når fangene så var døde, etter minimale matrasjoner og knallhardt arbeid, ble de enten kremert eller kastet i massegrav. De etterlatte fikk ikke beskjed om hva som hadde skjedd med dem - ikke før etter krigen.

Mennene som ble sendt til Natzweiler var motstandsmenn og politiske fanger fra okkupasjonslandene. Det var et personlig ønske og krav av Adolf Hitler selv at motstandsmennene skulle sendes til en egen fangeleir, og de fikk spesialbetegnelsen NN-fanger. Dette sto for de tyske ordene «nacht und nebel», som på norsk kan oversettes til «natt og tåke». Meningen var altså at fangene skulle forsvinne i natt og tåke - uten et eneste spor av dem igjen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er arkivert, hvis du ønsker å lese denne så må du logge deg inn med en aID konto først.

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer