Da Fredrik ble født tok livet en brå vending: - Som å være småbarnsmamma hele livet

– Det er viktig å skape seg friminutter og gjøre aktiviteter man liker og som gir energi, uansett hvilke utfordringer man har på hjemmebane, sier Bente Heggø Olsen (62) om livet med sin funksjonshemmede sønn, Fredrik (33).

HURTIGRUTEN: Fredrik og Bente har hatt tre turer med Hurtigruten, og han elsker det. Bildet er tatt på den første turen, sommer 2021. De dro da fra Bergen til Tromsø. Foto: Privat
HURTIGRUTEN: Fredrik og Bente har hatt tre turer med Hurtigruten, og han elsker det. Bildet er tatt på den første turen, sommer 2021. De dro da fra Bergen til Tromsø. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

På klingende vestlandsdialekt forteller Bente Heggø Olsen (62) hvordan det har vært og er å ha en funksjonshemmet sønn og to funksjonsfriske døtre. Telefonsamtalen blir lang. Vi snakker om hvordan livet brått tok en uventet vending for 33 år siden, om opp- og nedturer, usikkerhet, frustrasjon, glede og mestring.

– Fredrik (33) har helt siden barnas far og jeg gikk fra hverandre for cirka 11 år siden, bodd hos meg, han er også sammen med faren sin. Camilla (31) og Marielle (28) har flyttet hjemmefra og skaper sine egne liv, sier Bente.

– Det er allikevel en sammensveiset søskenflokk, som har deltatt på mange felles aktiviteter opp gjennom årene, og som fremdeles har stor glede av hverandre.

Oppdaget i svangerskapet

Bente forteller rolig at det allerede på den rutinemessige ultralyden i svangerskapsuke 18, ble oppdaget at babyens nyrebekken var forstørret. Dette gjorde at hun ble fulgt ekstra tett opp, og etter noen måneder så man at også det andre nyrebekkenet var forstørret. Det var noe med hjertet også, og legene regnet med at barnet ville trenge øyeblikkelig operasjon, dersom det i det hele tatt overlevde.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer