Eli Kari Gjengedal

- Da Gaute Grøtta Grav sluttet, prøvde jeg hardt å få jobben hans

Sogningen har et bredt interessefelt og har ifølge seg selv en tendens til å bli litt for engasjert i det hun driver med. Nå er hun aktuell som en av årets deltakere i «Farmen Kjendis».

FARMEN: Værmelder Eli Kari Gjengedal er blant deltakerne i årets sesong av «Farmen Kjendis» på TV 2 - hennes favorittprogram av alle programmer. FOTO: NTB
FARMEN: Værmelder Eli Kari Gjengedal er blant deltakerne i årets sesong av «Farmen Kjendis» på TV 2 - hennes favorittprogram av alle programmer. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Vi kjenner henne aller best som den blide og alltid entusiastiske værdama på TV 2 - eller som den syngende værmelderen som tok en hel verden med storm med sin versjon av den folkekjære melodien Ola Tveiten.

Med sitt vinnende vesen og sjarmerende sognedialekt har hun rapportert om stiv kuling i nord og byger på Spitsbergen for hele det norske folk år etter år.

Eli Kari Gjengedal (49) er en dame med mange talenter. I tillegg til jobben som værdame er hun utdannet akva-ingeniør ved ingeniørhøyskolen, og har i tillegg lagt bak seg en lang og god karriere innen bartenderyrket. Hun har i tillegg spilt fiolin i symfoniorkester og drevet aktivt med friidrett som ung - og konkurrert i 800 meter baneløp og sprint.

- Jeg er veldig nysgjerrig av meg, og har mildt sagt en tendens til å bli veldig engasjert i det jeg driver med. Jeg interesserer meg for veldig mye forskjellig.

Hun ler i telefonen fra Sogn, med mamma Kjellaug som også humrer i bakgrunnen. Eli Kari er oppvokst på gård, og er derfor vant til både ku og sau, traktorkjøring, slotting på sommeren, sauesanking og smørlaging.

- Men som den yngste i en søskenflokk på tre har jeg alltid vært hun «veslesøstra» som har vært litt mer bortskjemt enn de andre.

- Jeg slapp unna mye arbeid hjemme - til min store glede.

Aktuell i Farmen

Som barn sto Eli Kari gjerne på sidelinjen og så på mens storebror og storesøster jobbet på spreng. Hun fikk dessuten mye gratis ved at søsknene lærte seg ting før henne.

- Da broren min lærte å kjøre traktor, lærte jeg også det ved å se på han mens han kjørte. Jeg slapp å prøve og feile så mye. Men så skal det sies at jeg alltid har sett veldig opp til både broren og søsteren min. De er mine aller største forbilder, smiler hun.

Denne vinteren skal 49-åringen fra Sogn tilbake til gamle trakter. Hun er nå aktuell som en av deltakerne i årets «Farmen Kjendis» på TV 2, hvor en hel oppvekst på gård mest sannsynlig kan komme henne til gode. Sammen med en artig bukett bestående av elleve andre kjendiser skal de drive en gård sammen i seks uker.

- Farmen er jo mitt favorittprogram over alle programmer. Men sannheten er at jeg egentlig har mest lyst til å være programleder.

- I stedet for deltaker?

- Ja!

Hun ler igjen.

- Da Gaute Grøtta Grav sluttet, prøvde jeg hardt å få jobben hans. Eller, jeg har prøvd meg på det tidligere også. De er sikkert dritlei av meg i programavdelingen på TV 2. Men siden jeg ikke fikk jobben, så fikk jeg jo bare bli med som deltaker da, sier Gjengedal med et glimt i øyet.

Høye forventninger

Hun har blitt spurt om å delta i Farmen flere ganger tidligere, men har slitt med å få plass i kalenderen til å være borte i seks uker. Denne gangen var koronasituasjonen et faktum, i tillegg følte hun at tiden var inne.

- Da jeg omsider takket ja, begynte jeg å glede meg skikkelig. Jeg tenkte det på mange måter ville bli en nostalgisk opplevelse fra oppveksten.

- Som mannen min sa da jeg sa dro inn på gården: Jeg vil ikke se seg på seks uker. Dette skal du vinne!

- Sto oppholdet til forventningene?

- Noen ble innfridd, mens andre ble ikke det i det hele tatt. Jeg hadde jo forventninger om barndommen - men mamma og pappa var jo ikke der, det var elleve andre personer som jeg måtte forholde meg til. Og så hadde jeg jo en drøm om å bli storbonde første uken.

Det målet nådde hun med glans. Eli Kari sier i telefonen at da både Signy Fardal og John Arne Riise holdt sine appeller om hvorfor de burde vi valgt, tenkte hun «dette går aaaaldri!!»

- Men det gjorde det jo, og det var utrolig gøy. Den beste uka å være storbonde i må jo være den første - før folk blir lat og lei.

49-åringen spurte om råd til Farmen-psykologen før hun gikk inn, om hvordan hun skulle klare å bli storbonde uten å virke for ufin og maktsyk.

- Jeg så til og med på gamle sesonger for å se hvordan andre gjorde det. Jeg tenkte det ville vært veldig utfordrende og veldig gøy - og det ble det.

Beundret søsteren

La oss bevege oss tilbake til barndommen. Eli Kari tegner et bilde av seg selv som liten jente. Sittende på sengen til sin seks år eldre søster fulgte hun nøye med på at hun sminket og pyntet seg før hun skulle treffe de andre ungdommene.

«Sånn skal jeg også bli», tenkte hun stille for seg selv og beundret videre.

- Jeg tok inn alt hun gjorde - klærne hun brukte, interessene hennes, sjampoen hun vasket håret med. Og med broren min gjaldt det samme, bare med helt andre ting - passing av kalver og traktorkjøring.

Hun husker også at de kranglet mye om hvordan ting skulle være på gården. Hun hadde et behov for å synes, og for å måle krefter med storesøsknene, selv om hun var yngst.

- Jeg hadde sikkert verdens største selvtillit. Sannheten var jo at jeg var veldig liten og veik, flirer hun.

Flyttet hjemmefra

Etter hvert som Eli Kari ble eldre og fullførte gymnaset, flyttet hun fra hjemstedet Leikanger til Bergen. Hun hadde ingen plan på hva hun skulle gjøre, men trengte nye impulser og en ny by. Alle venninnene flyttet til Oslo, men så langt turte ikke den kommende værdama å bevege på seg.

- Bergen var mer enn nok for lille meg. Der var også søsteren min, og det var dessuten nærmere Sogn. Jeg var litt redd av meg, skjønner du, sier hun på kav sognemål.

I Bergen jobbet hun som praktikant og passet to familier sine barn i ett år. Denne perioden beskriver hun som en veldig fin tid hvor hun utviklet seg mye på det personlige plan og fikk tid til å reflektere hvordan veien videre skulle se ut.

Å jobbe med barn har alltid vært en stor del av livet hennes. Som bare barnet selv trillet hun alle sine unger på bygda og satt barnepass da foreldrene var i gudstjeneste. Hun var også med og drev en liten søndagsbarnehage fra hun var 12 år gammel.

Endret kurs

Eli Kari slår meg som en sprudlende og positiv dame med masse energi. Hun er levende engasjert i det hun snakker om og virker fornøyd med hvordan ting har blitt på hennes vei.

Etter barnepass-perioden i Bergen gikk hun plutselig en helt annen retning og startet på ingeniørhøyskolen, noe som også var grunnen til at hun etter hvert fikk jobben som værmelder på tv.

- Da jeg var ung tok jeg ofte bussen mellom Leikanger og Sogndal, hvor de drev et gigantisk byggeprosjekt på andre siden av vannet over lengre tid. Jeg tenkte så mye på hvor fælt det så ut og hvor mange ødeleggelser det skapte. Jeg tenkte jeg ville ta en utdannelse for å lære hvordan vi kan bygge og utvikle oss uten å lage så store sår i naturen.

Det endte i en utdannelse som akva-ingeniør, samtidig som hun jobbet innen bartenderyrket.

- Jeg fikk meg jobb i bar da jeg var student, og klarte å mase meg inn på noe som heter «Norsk bartenderforening».

- Jeg sa jo at jeg har en tendens til å bli ivrig i ting!

Der fikk Eli Kari muligheten til å gå opp til bartenderprøven og konkurrere i «Fancy cocktail». Dette jobbet hun med i mange år - hadde egen bar og konkurrerte over hele landet. Helt til hun ville gå over til et yrke hvor utdanningen kom mer til nytte.

- Jeg sluttet som bartender og fikk jobb i Storm. Kort tid etter var jeg «hun værdama», da.

Gift og barn

I dag er hun gift med Tom Saksegård (51), som hun har vært gift med i åtte år og sammen med i ni år. Eli Kari har selv en sønn på 15 og en bonussønn, som er Tom sin, på 13. I hverdagen pendler hun mellom Bergen og Drammen.

- Vi er ikke samboere, så jeg reiser en del i mellom. I tillegg har vi en leilighet på Geilo, så der er vi veldig mye gjennom vinterhalvåret. Jeg er heldig som har en jobb der jeg kan være litt rundt omkring - det gir meg en frihet jeg er svært takknemlig for, sier hun.

I løpet av de siste årene har hun vært mindre å se på skjermen for å fokusere på andre prosjekter ved siden av, men hun holder fortsatt værmelderjobben tett til brystet.

- Jeg husker så godt den første sendingen min. Da jeg plutselig sto på tv foran «hele det norske folk» og meldte været. Ei lita jente fra Leikanger, som jeg pleier å si. Jeg har skjønt mer og mer at dette var min drømmejobb.

49-åringen har en formidlingsevne av rang - for det er ikke bare bare å presentere et godt værvarsel for et så langt land på to minutter - uten å utestenge noen.

- Værmeldingen er veldig viktig for veldig mange. Det er viktig for yrkesgrupper og mannen i gata. Det er også utfordrende å føle at du utvikler deg i en prestasjonsform som har så strenge rammer.

- Føler du at du har utviklet deg?

- Absolutt! Jeg har lært så mye. Nå har jeg jobbet som værmelder i 20 år og jeg har noen tips jeg prøver å lære bort til de andre som jobber med værmeldingen på skjermen i dag.

Syngende værmelder

- 20 år på skjermen - hva ser du tilbake på som høydepunktet?

- Det må fortsatt være den første sendingen. Og da jeg sang været i 2009. Da de først ringe og spurte om jeg hadde lyst til å synge, tenkte jeg bare «hæ?» og sa ja uten å helt vite hva jeg sa ja til - som jeg nesten alltid pleier å gjøre.

I timene etter den mye omtalte syngeværmeldingen følte Eli Kari seg som en ekte popstjerne.Telefonen brøt sammen og morgenen etter hadde hun gjort ti radiointervjuer før klokken 09 på morgenen.

Den gangen skjønte hun nesten ikke helt hva hun hadde gjort, før den positive responsen ikke lot vente på seg.

- Utenfor døren hjemme sto alt av presse i dette landet. Jeg kastet på håret, spankulerte ut og følte meg som Michael Jackson. Heldigvis hadde jeg sminke på, fleiper hun.

Videoen gikk viralt og PR-byrået som kom på dette stuntet vant flere priser i flere forskjellige land.

- Det er kanskje ikke et høydepunkt, men en veldig spesiell opplevelse i karrieren.

Det store målet

- Hva er ditt store mål karrieremessig i dag?

- Det er å være programleder i Farmen, da.

Hun fniser.

- Jeg har ikke gitt opp enda. Det har vært en drøm siden programmet kom på lufta, så nå er jeg så desperat at jeg går gjennom pressen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer