Autismespekteret i forhold

– Da han dro til legen, måtte jeg spise ordene mine

Etter en helt vanlig krangel, oppdaget Espen noe som skulle vise seg å være rot til en ny start i forholdet.

AUTISMESPEKTERET I FORHOLD: Julie og Espen Valsø jobber med å forstå hverandre bedre etter at Espen fikk diagnosen tidligere i år. FOTO: Privat
AUTISMESPEKTERET I FORHOLD: Julie og Espen Valsø jobber med å forstå hverandre bedre etter at Espen fikk diagnosen tidligere i år. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Som småbarnsforeldre flest, dukket det opp småkrangler her og der også for Julie og Espen Valsø. Der de før hadde klart å kommunisere godt som par, følte de ikke lenger at de mestret å komme seg videre fra det samme sporet de hadde kjørt seg fast i.

Etter det Julie omtaler som en helt vanlig foreldrekrangel, skulle mannen oppdage noe ved seg selv. Han hadde forlatt stua og ønsket å være i fred. Etter en stund sendte han en melding med lenke til en test til Julie. Testen skulle gi en indikasjon på om en har trekk til det som tidligere ble kalt Asperger syndrom, og Espen ønsket at de skulle sammenligne resultatene de fikk.

– Jeg svarte at han ikke kunne skyve diagnoser foran seg fremfor å løse problemene våre. Men da han dro til legen, måtte jeg spise ordene mine, ler Julie.

Legen var enig med Espen og ønsket å sende han til videre utredning.

På reisefot i et år

Julie og Espen med sine to barn har nettopp flyttet inn i en van de har bygget om til en bobil når KK tar en prat med dem. Familien på fire skal reise rundt i et år for å oppleve nye steder og opplevelser før barna får flere forpliktelser. Jobbene de har, kan de heldigvis gjøre fra bobilen, det krever kun Internett-tilgang.

De må blant annet fylle vann og tømme do, og de kommer tett på sitt eget forbruk.

– Og vi har funnet ut at barn roter like mye i bil som hjemme, ler hun og legger til at det så langt er veldig gøy. Hun setter friheten bobil-livet gir høyt.

Ønsker å spre kunnskap og dele erfaringer

Julie jobber som tekstforfatter og influenser. På Instagram har selvironien og foreldrerollehumoren falt i god jord med nærmere 50 tusen følgere.

Begge har troen på å være åpen om hvor tøff småbarnsfasen kan være, selv om det er sårbart å dele det. Underveis i utredningen kom ønsket om å dele dette med flere. Ideen om å lage podkast om utredningen vokste på dem da de oppdaget hvor lite informasjon og åpenhet det var om autismespekter og foreldreliv. Podkasten fikk navnet «Forhold under utredning» som du finner hos Podimo og i Apples podkastspiller. Nå er de aktuelle med andre sesong der de snakker om hvordan det går i dag.

Ofte blir diagnosen oppdaget før treårsalderen, ifølge NHI. Espen savnet informasjon om de tilfellene der diagnosen blir konstatert i voksen alder. Han fant svært lite ressurser og informasjon om autismespekteret, og særlig i kombinasjon med foreldrerollen og parforhold. Å dele sin opplevelse av utredningen og hvordan det har påvirket parforholdet og foreldrerollen, har vært det viktigste med podkasten. Å hjelpe andre i samme situasjon var motivasjon nok for han til å si ja.

– For meg er det ikke sårt, det er heller en lettelse og ting har falt litt på plass. Men det var tungt å være der å snakke om det, sier Espen.

Det som tidligere ble kalt Asperger syndrom er en autismespekterforstyrrelse som sees på som et spekter av ulike alvorlighetsgrader av autisme. Diagnosen kjennetegnes av problemer ved sosialt samspill og begrenset og repeterende atferdsmønster og interesser, ifølge NHI.

– Podkasten har bydd på noen utfordringer og tankekjør for min del, og jeg var ekstremt lettet da vi var ferdig. Da slapp jeg å forberede meg og konsekvent gå og tenke på det, sier Espen ærlig.

– Vi gir folk rett til å mene noe om forholdet vårt når vi åpner opp så mye, men vi har fått mest positive tilbakemeldinger, legger Julie til.

Forholdet har endret seg

Julie har alltid sett på mannen sin som introvert og veldig interessert i spesifikke temaer – og at han heller ønsker å snakke om disse tingene fremfor å snakke om hvordan dagen har vært. Han har alltid vært veldig, veldig ærlig, forteller hun, og påpeker at det er egenskaper hun alltid har likt ved han, men også egenskaper som kan knyttes opp mot diagnosen.

Legen har sagt at man ikke alltid trenger en utredning og diagnose, og det er ikke sikkert Espen hadde endt opp hos legen om de ikke hadde fått barn.

Men forholdet endret seg da de ble foreldre til to barn på halvannet år. Før hadde de vært flinke på å kommunisere, og snakket om behov og ønsker. Etter at det siste barnet kom til verden, var det som om Julie og Espen ikke klarte å kommunisere lenger, det var som at de ikke kjente hverandre.

Espen synes det er utfordrende å lese hva andre føler og tenker. Nå er de bevisste på at det kan være ensomt å være i et forhold der den ene er på autismespekteret. Hjernene fungerer ulikt og de tar hensyn til det sammen.

Espen beskriver det som dysleksi, som at han ikke husker at den samme regelen gjelder fra gang til gang. Hvis Julie forteller han at det er fint om han gjør en ting i visse situasjoner, kan han være helt med på det der og da, men glemme det til neste gang.

– Jeg tror at ikke vi har oppdaget det før fordi jeg alltid bare har sagt rett ut hvordan jeg føler og har det, men jeg har ikke den samme kapasiteten etter at vi fikk barn, innrømmer hun.

– Å tolke hverdagslivet er det har gått mest utover hos oss. Det å få en diagnose var en enorm bekreftelse og lettelse, for da hadde vi noe konkret å jobbe mot. Og Espen følte seg endelig forstått.

OPTISK ILLUSJON?: Julie og Espen bruker sosiale medier kreativt, også når de er på reise. FOTO: Privat
OPTISK ILLUSJON?: Julie og Espen bruker sosiale medier kreativt, også når de er på reise. FOTO: Privat Vis mer

Større forståelse for hverandre

Nå har han fått verktøy som kan hjelpe for å forstå seg selv og andre. For de fleste mennesker gjøres mange handlinger impulsivt, og det kan virke merkelig for de som er på autismespekteret.

Når de to småbarnsforeldrene drar på besøk til folk kan Espen forberede seg på besøket i flere uker, dager eller timer før de skal dra – selv om det er deres nærmeste familie. Dersom han skal på besøk alene, forbereder han seg på hva de kommer til å spørre han om og hva han kan prate om. Han kan også gjøre seg opp tanker om hvor lenge han skal være på besøk og hvor de ulike gjestene kommer til å sitte.

– Og så sier han til meg: «Gjør ikke alle det?» Jeg forbereder meg ingenting – eller kanskje på hvilket tog vi skal ta dit, sier Julie. Det var overraskende for Espen som tenkte at alle brukte like mye krefter før en sosial sammenkomst.

Julie har hatt dårlig samvittighet for alle gangene hun har sagt at han må skjerpe seg og lurt på hvorfor han er så sliten når de «bare» har vært borte på besøk. Det tar mye mer energi for han enn for henne å være i sosiale settinger.

– Forstår at han tenker annerledes enn meg

Tobarnsforeldrene mener de har unngått flere krangler ved å vite det de gjør nå. Julie trekker fram et eksempel der de var på en campingplass på Færøyene nylig. Tørketrommelen var ødelagt, og Espen brukte to timer på å reparere den midt i ungenes leggetid. Hun hadde håpet på en beskjed om hva han drev med eller en forklaring på hvorfor han var sen.

– Før ville vi hatt en krangel om det, men nå forstår jeg at han tenker annerledes enn meg.

I dag krangler de mindre og misforståelsene er færre. Det er større takhøyde for hverandre. Paret heier på åpenhet og håper at det å dele kan ufarliggjøre prosessen og mange av bekymringene de har.

HUMOR: Julie og Espen er opptatt av å ufarliggjøre det de står i og er flinke til å se humor i ulike situasjoner. Vanen de har bygget om til en bobil, tuller de med at er deres skilsmissebil. FOTO: Privat
HUMOR: Julie og Espen er opptatt av å ufarliggjøre det de står i og er flinke til å se humor i ulike situasjoner. Vanen de har bygget om til en bobil, tuller de med at er deres skilsmissebil. FOTO: Privat Vis mer

– Vi har tullet med at vi har laget en skilsmissebil. Det ufarliggjør det vi står i. Vi må begynne litt på nytt og få det bedre sammen. Derfor føles det ok å dele om det selv om det var veldig sårbart da det sto på.

Familien har brukt tiden under pandemien på å pusse opp en vanen slik at den er beboelig det neste året. De ser på det som positivt å få en ny start i et nytt miljø. Det neste på agendaen er å finne en parterapeut som har erfaring med at den ene parten er på autismespekteret.

Idet vi skal runde av praten, deler Julie noe hun har tenkt på etter at mannen hennes fikk diagnosen:

– Espen er jo akkurat den samme. Det er bare det at vi trenger noen verktøy for å snakke bedre sammen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer