Tuva Fellman og Ronny Brede Aase

Da helsesykepleier kom på rutinesjekk hos Tuva og Ronny, ba hun dem straks om å åpne vinduet

- Det var en usikkerhet jeg aldri har kjent på tidligere. Vi var helt gale.

TUVA FELLMAN OG RONNY BREDE AASE: Å bli foreldre ga dem flere bekymringer enn de hadde sett for seg. Nå har de skrevet barnebok for å vise at man ikke er alene om bekymringene som følger med det å få et barn. FOTO: Lina Hindrum
TUVA FELLMAN OG RONNY BREDE AASE: Å bli foreldre ga dem flere bekymringer enn de hadde sett for seg. Nå har de skrevet barnebok for å vise at man ikke er alene om bekymringene som følger med det å få et barn. FOTO: Lina Hindrum Vis mer
Publisert

Da sykepleieren fra helsestasjonen kom på rutinesjekk etter fødsel, var det så varmt at hun tok av seg genseren og satt i singlet under samtalen. Det var riktignok strålende sol, men kalenderen viste oktober. Kuldegradene lot vente på seg, men likevel fyrte de nybakte foreldrene Ronny Brede Aase (36) og Tuva Fellman (35) godt i peisen. Selv gikk de i shorts, og det var ikke unormalt at svetten piplet litt av varmen fra peisen i disse dager.

De var så redde for at den lille jenta deres skulle fryse, selv om hun var ikledd to lag med ull innendørs. Hendene til deres nyfødte jente var kalde, minnes Ronny at han sa til sykepleieren.

«Har dere kjent i nakken til babyen for å kjenne om hun er varm eller kald?» skal sykepleieren ha spurt, og de innså at fyringen var litt i overkant.

– Vi var helt gale. Vi fyrte til 40 grader inne og barnet vårt var svett da vi kjente etter. Sykepleieren åpnet vinduene i stua og sa vi måtte få luft inn, for det var så varmt at vi holdt på å stryke med, sier Ronny og konstaterer at besøk fra helsestasjonen er nyttig.

Byr på seg selv

Tuva Fellman og Ronny Brede Aase startet begge sine karrierer i radio på NRK P3, og har med tiden blitt kjente fjes også på tv-skjermen. Det har gjort dem komfortable med å stå foran kamera. Da de fikk et kamera installert hjemme på kjøkkenet for at deres felles venninne og radioprofil Live Nelvik skulle overvåke dem, smakte det annerledes å være foran kameraet. Hun skulle nemlig evaluere ryddevanene deres.

Denne våren sendes programserien «Et hardt liv med Ronny» der en hel episode er viet til rotevanene deres. Etter at ekteparet ble foreldre for to og et halvt år siden, skyldte de på at de hadde barn i hus, men venner av paret hevder at det ikke er et holdbart argument – det var nemlig rotete før Tuva og Ronny ble foreldre også.

Programlederparet er enige om at det er ubehagelig å vise frem rotet på tv, for det sier mye om hvem de er som personer. «Ubrukelige personer» mener Ronny at de fremstår som. Ingen av dem hadde lyst til å vise det på tv, men de bestemte seg for å stå i at de har et rotete hjem, og håper at noen der ute kan tenke «bra, det er faktisk ikke bare jeg som har det sånn».

Da ekteparet fikk satt opp et kamera på kjøkkenet, skulle Live Nelvik, som selv er trebarnsmor, avgjøre om kjøkkenet var ryddig nok til å få godkjent ved dagens slutt.

Prosjektet pågikk i to uker, og det kunne by på ubehagelige opplevelser, forteller Tuva. En kveld hun satt hjemme på kjøkkenet alene, hørte hun plutselig noen lyder fra kameraet – hun gjenkjente lydene som oppstartslyder. Til vanlig kan hun være litt husredd, og denne mørke novemberkvelden bidro ikke til det bedre mens hun satt alene ved kjøkkenbordet.

Det som skulle uroe henne var at kameraet ikke skulle skrus på utenfor avtalt tidsrom. Hun ble livredd for at noen hacket kameraet og røsket ut kontakten. Det skulle imidlertid vise seg å være en teknisk feil. Paret er enige om at det var en absurd situasjon når de tenker tilbake på det.

Likevel kom det noe godt ut av prosjektet.

Er det noe de to har lært av Live fra ryddeprosjektet, er det at det ikke er så farlig å gjøre mer av det de ikke har så lyst til å gjøre. Prosjektet har gjort at Tuva og Ronny har endret ryddevanene sine.

– Men det begynner å skli ut nå. Vi må ta oss litt sammen, og få rutinen tilbake, for det har gitt oss en så ekstrem lykkefølelse å ha ryddig hus på kvelden før vi legger oss, sier Ronny entusiastisk til anerkjennende nikk fra kjæresten.

Den største lærdommen fra serien har vært at han har blitt mer bevisst på hvordan hjernen faktisk fungerer, og hvordan han helt ubevisst gjør ting som er «idiotisk», for å bruke 36-åringens egne ord.

TUVA OG RONNY: Under pandemien ble de en familie på tre, og livet har aldri inneholdt flere bekymringer, men det har heller ikke vært finere, forteller paret som giftet seg på sensommeren i fjor. FOTO: Astrid Waller
TUVA OG RONNY: Under pandemien ble de en familie på tre, og livet har aldri inneholdt flere bekymringer, men det har heller ikke vært finere, forteller paret som giftet seg på sensommeren i fjor. FOTO: Astrid Waller Vis mer

En blid duo

KK møter den sprudlende duoen en mandag formiddag i mars. At de måtte avlyse første gang vi avtalte å møtes på grunn av sykt barn, kan de ikke få beklaget nok. Etter å ha spurt meg om det gikk fint å finne frem, og om jeg ønsker en kaffe mens vi prater, setter vi oss ned i Discoverys moderne lokaler hvor hippe folk i tv-bransjen tusler forbi og anerkjenner de to kjente fjesene.

Tuva og Ronny har blitt to folkekjære programledere som vi er vant til å se i godt humør, som trygge i rollene sine og som kan by på seg selv. Det har vist seg å være del av en suksessoppskrift for å treffe hjertet til det norske folk.

Så blide som de to er, streifer tanken meg om paret noen gang er irriterte på andre mennesker eller om de i det hele tatt krangler på hjemmebane, før vi fortsetter intervjuet.

Tuva og Ronny er trygge i rollene på jobb, men da de fikk barn skulle foreldrerollen bli utfordrende. Overveldende fint å oppleve, men utfordrende.

– Den største omveltningen

Uansett hvor fantastisk fint og koselig det var - paret var sterkt preget av bekymringer overfor den lille jenta og redd for at de ikke presterte godt nok i foreldrerollen.

Samtidig som alle rundt dem med egne barn rådet dem til å nyte barseltiden og at de bare skulle kose seg, var det flere faktorer som hindret dem i å bare nyte.

– For oss var det den største omveltningen, det største sjokket, og den største usikkerheten vi har opplevd i hele livet vårt, sier Tuva ærlig.

– Jeg tror vi begge to har følt at det der var ikke så fett. Det er fett med barn, og det er det største som har skjedd oss, men den tiden der var jo helt kaos, minnes Ronny.

Han forteller om en usikkerhet han aldri har kjent på tidligere, og frykten for om ting ble gjort riktig. Det var mange bekymringer og han tenkte mye på hva som kunne gå galt.

– Hva gjorde dere når dere sto midt oppi de største bekymringene?

– Vi ringte Live Nelvik. Vi spurte om hjelp og råd hele tiden, sier Ronny og legger til at som trebarnsmor har hun god erfaring på området.

Live er en mast de kan binde seg til, en som har god selvtillit på det å være mor. Hun er tryggheten selv, mener Tuva.

En gang ringte de Live for å spørre om datteren trengte skjerf. Det var 14 grader ute. «Skal barn ha skjerf? Vi har aldri sett noen babyer med skjerf. Finnes det babyskjerf? Vi har ikke babyskjerf! Kan spedbarn kveles av skjerf?»

Panikken var stor og redningen ble derfor nok en gang å ringe til deres felles venninne med god kompetanse på barn.

Selvtilliten kommer gradvis

Bekymringene kunne være store og de kunne være små. En av de mindre alvorlige bekymringene, kom på et tidspunkt da Tuva skjønte at de hadde for små bleier til babyen. «Bleiene er for små. Skal vi ringe helsestasjonen og spørre om vi kan begynne å kjøpe en større størrelse?» spurte hun Ronny.

Hun følte et stort behov for at noen «voksne», som hun sier, kunne si: «nå må dere bytte størrelse» eller «nå må dere gjøre det.»

– Jeg tenkte at jeg kan ikke da disse avgjørelsene. Jeg kan ikke bestemme at vi skal bytte bleiestørrelse.

Det gikk opp for den nybakte moren at hun hadde ansvar for et annet menneske, og for henne var det snakk om avgjørelser på liv og død. På et tidspunkt roet det seg. Hun er glad for at de er en duo med to surrehoder som først og fremst er glad i hverandre og glad i barnet. Det gjør at de har det veldig bra sammen, konkluderer hun.

– Vi bekymret oss mye, men det gikk over, sier Ronny.

– Og vi får mer selvtillit etter hvert, og så handler det om å senke skuldrene og tenke at «alle andre har klart det, så da klarer sikkert vi det også», sier Tuva.

BLID DUO: Tuva og Ronny kan tåle å bli sett på som litt surrete og rotete, så lenge omsorgen og kjærligheten for datteren og for hverandre er der. FOTO: Lina Hindrum
BLID DUO: Tuva og Ronny kan tåle å bli sett på som litt surrete og rotete, så lenge omsorgen og kjærligheten for datteren og for hverandre er der. FOTO: Lina Hindrum Vis mer

Ble til barnebok

I podkasten de lagde under pandemien, tullet de ofte med at babyer ser ut som dachser – hunderasen med lange kropper og korte ben. De la merke til at babyen hadde veldig lang kropp hver gang hun lå på siden og med de korte armene og bena ut til siden.

– Så ligger babyer sånn og slapper av, akkurat som dachser. Da tullet vi med at vi har fått en liten dachs, ler Ronny.

Da de var i kontakt med forlaget Cappelen Damm for å skrive barnebok, falt valget enkelt på en familie med dachser som hadde blitt foreldre til en babydachs.

Tuva og Ronny tror mange nybakte foreldre kan kjenne på de samme følelsene de selv kjente på da de fikk datteren for to og et halvt år siden og i tiden etter.

– Når man begynner å bli trygg, vokser barnet og det kommer nye ting man må lære seg som forelder. Man støter hele tiden på nye utfordringer. Men for de aller fleste er det overkommelig – til tross for frykten for at man gjør noe galt, sier Ronny.

Ronny og Tuva har ønsket å vise at man ikke står alene i bekymringene gjennom en barnebok. Den er laget for de minste barna på 0–3 år, og for foreldre som kan humre litt av den samtidig, men også for at foreldrene skal kunne kjenne igjen bekymringene og vite at de ikke er alene om å være usikker i foreldrerollen.

– De gangene hvor jeg er i usikre faser av livet, hvor jeg har lav selvtillit, er det så utrolig deilig å høre om noen andre som har det likt og er livredde i situasjonen, sier Tuva som hadde et savn etter en lignende bok da hun selv var helt ny i mammarollen.

Ronny sier seg enig med kjæresten. Håpet er at andre foreldre skal kjenne seg igjen og vite at det går bra, selv om situasjonen virker vanskelig akkurat der og da.

36-åringen er opptatt av at mennesker skal kunne vise at alt ikke er utelukkende perfekt. Alt trenger ikke være på stell for at man skal være gode foreldre. Det ønsker han at skal komme frem i boka.

– Det å gi kjærlighet, være varm og omsorgsfull, både mot barn og mot verden for øvrig, er det viktigste.

– Og hvis vi kan bidra til å ufarliggjøre det å være rotete og surrete, men at vi også viser at det viktigste er å ha kjærligheten i bunnen, så vil jeg gjerne være en sånn fyr, sier han.

Tuva og Ronny vil heller være de foreldrene som har masse omsorg og kjærlighet for barnet og menneskene rundt seg, selv om folk får rykninger i ansiktet når de kommer på besøk hjemme hos dem fordi det er rotete. Det er kjærlighet som betyr noe, i bunn og grunn.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer