Leukemi:

- Da jeg fikk vite at det var leukemi, føltes det som om hele verden raste sammen

Siril (17) må sette livet på vent for å gjennomgå omfattende cellegiftbehandling.

LEUKEMI: - Cellegift er tøft. Jeg er veldig sliten i hverdagen, og orker ikke så mye. Har mistet nesten alle kreftene mine, og er så svak at jeg ikke klarer å åpne en melkekartong en gang, sier 17-åringen. FOTO: Privat
LEUKEMI: - Cellegift er tøft. Jeg er veldig sliten i hverdagen, og orker ikke så mye. Har mistet nesten alle kreftene mine, og er så svak at jeg ikke klarer å åpne en melkekartong en gang, sier 17-åringen. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siril Jørgensen (17) går i andre klasse på videregående, og har alltid vært ei sosial og aktiv jente. Med mange planer og baller i luften, passet det dårlig da ryggen begynte å verke i fjor.

- Jeg gikk til kiropraktor, og fikk beskjed om at jeg hadde skjev rygg. Men etter hvert ble smertene så sterke at legen trodde jeg hadde nyrestein, forteller hun.

I tillegg til smertene i ryggen var hun veldig sliten, plaget med nattesvette og fikk lett blåmerker. Overraskelsen var stor da hun fikk svar på prøvene.

- Jeg fikk beskjed om at det var leukemi. Det var helt forferdelig, og jeg ble veldig lei meg. Jeg begynte å gråte, og det føles som om hele verden raste sammen, sier 17-åringen.

LES OGSÅ: - Jeg ble lagt på isolat, og undersøkt for både kreft og hjernehinnebetennelse. De fant ikke ut hva som var galt

Én av de vanligste kreftformene blant barn

Hvert år får cirka 185 barn under 18 år i Norge en eller annen kreftsykdom. Rundt 50-60 barn i året får leukemi, viser tall fra Norsk kvalitetsregister for barnekreft. Den vanligste formen som utgjør cirka 85 prosent av tilfellene, er akutt lymfatisk leukemi (ALL). Resten får akutt myelogen leukemi (AML).

- Det er sjeldent at barn får kreft, men når det skjer, er leukemi én av de vanligste kreftformene. Symptomene er ofte diffuse som slapphet, feber, blåmerker og infeksjoner som ikke går over, eller som kommer raskt tilbake. Leukemi er en alvorlig sykdom som krever en utrolig tøff og langvarig cellegiftbehandling i cirka to og et halvt år. Heldigvis er overlevelsen i dag opptil 90 prosent, sier Anne Lise Ryel, som er generalsekretær i Kreftforeningen.

Leukemi er en sykdom som forstyrrer produksjonen av blodceller i benmargen. Det fører til at hvite blodceller vokser ukontrollert, tar opp plassen og hemmer vekst av andre celler i benmargen, slik at immunforsvaret svekkes.

LES OGSÅ: - Den store skrekken er at kreften kommer tilbake

Klarer ikke åpne en melkekartong

Siril fikk den minste alvorlige krefttypen, akutt lymfatisk leukemi (ALL), men må gjennomgå cellegiftbehandling i 2,5 år.

I starten fikk hun cellegift nesten hver uke, og nå blir hun innlagt hver åttende uke for en høydosekur som varer i flere dager.

- Cellegift er tøft. Jeg er veldig sliten i hverdagen, og orker ikke så mye. Har mistet nesten alle kreftene mine, og er så svak at jeg ikke klarer å åpne en melkekartong en gang, sier hun.

Stort behov for mer forskning

I dag dør rundt 10-20 prosent av barna som får kreft. Målet for fremtiden er at ingen barn eller ungdom skal dø av kreft.

- Et så stort mål kan bare nås ved at forskning på barnekreft styrkes og utvides. Forskning på kreft hos barn har i flere år vært et ikke prioritert område, og Norge ligger langt etter våre naboland hva gjelder bidrag til barnekreftforskning. Aktiv forskning er nødvendig for fortsatt å kunne gi behandling i toppklasse til barn og ungdom med kreft, sier barnekreftlege og hovedstyremedlem i Barnekreftforeningen, Eva Widig.

For første gang deler Barnekreftforeningen nå ut forskningsmidler, hele 25 millioner kroner til barnekreftforskning.

- Dette er viktig fordi barnekreftforskning i Norge lenge har vært et lavt prioritert område. Det en utrolig viktig gruppe, fordi de har hele livet foran seg og er ekstra utsatte for seneffekter etter kreftbehandling, sier Widing.

BEDRINGENS VEI: - Det føles veldig bra å vite at jeg kommer til å få mer energi, og leve et vanlig liv igjen. Det gleder jeg meg veldig til, sier Siril. FOTO: Privat
BEDRINGENS VEI: - Det føles veldig bra å vite at jeg kommer til å få mer energi, og leve et vanlig liv igjen. Det gleder jeg meg veldig til, sier Siril. FOTO: Privat Vis mer

Er på bedringens vei

Siril forteller at hun nå endelig begynner å få noe av styrken sin tilbake. Det siste året har hun hatt mange vonde tanker, om livet og hvordan hun skal klare å orke alt som hun ønsker å gjøre. Skolen gir henne lekser og oppgaver som hun kan gjøre hjemme, og derfor slipper hun heldigvis å droppe ut av videregående skole.

- Det føles veldig bra å vite at jeg kommer til å få mer energi, og leve et vanlig liv igjen. Det gleder jeg meg veldig til, sier hun.

Over 95 prosent av barn med ALL oppnår bedring med den første behandlingsrunden. Omtrent 70 prosent av disse får ikke tilbakefall. Prognosen hos de resterende 30 prosent er dårligere, men også i denne gruppen overlever mange.

Siril gleder seg veldig til å bli ferdig med sykdommen, og gå tilbake til sitt gamle liv. Hun har nå 1,5 år igjen med behandling.

Vanlige symptomer

De vanligste symptomene på leukemi er:

  • Slapphet
  • Blekhet
  • Tung pust
  • Blåmerker
  • Sår/rifter som ikke slutter å blø
  • Smerter i armer og ben
  • Hovne lymfeknuter
  • Forstørret lever og/eller milt
  • Gjentatte infeksjoner

Til info: Faren til Siril Jørgensen har godkjent at KK publiserer denne artikkelen.

​LES OGSÅ: Flere kvinner får kreft: - Forekomsten av brystkreft har økt de siste årene

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer