Akutt syk

Da kollegaen så Camillas øye, ba hun henne om å legge seg ned og tilkalle hjelp

- Så fikk jeg beskjed om å komme til legevakta så fort som mulig.

AKUTT SYK: Camilla takker kollegaen som med et årvåkent blikk la merke til at det var noe som ikke stemte hos Camilla. FOTO: Privat
AKUTT SYK: Camilla takker kollegaen som med et årvåkent blikk la merke til at det var noe som ikke stemte hos Camilla. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Hadde ikke en kollega tatt affære, er det ikke sikkert jeg hadde beholdt synet, sier Camilla S. Eidsvold på telefon fra Fredrikstad.

Det er her hun bor, sammen med mannen og innimellom noen av de fem voksne barna. Camilla er heltidspolitiker, er derfor mye i Oslo og reiser også andre steder. Viken fylke er stort, og Camilla prøver å møte folk der de er.

– Av og til kan det bli intense arbeidsperioder, men jeg stortrives med jobben min.

Og det Camilla trodde var stress og slitenhet i mars i fjor, viste seg å være noe langt mer alvorlig. Først da hun sto i fare for å miste synet, forsto hun for alvor hvor stor innvirkning øyne og syn har på mange funksjoner, som for eksempel balanse.

Camilla er nestleder i rådet for mennesker med funksjonsnedsettelser i Viken, og mener opplevelsen hun har vært gjennom har gjort henne enda mer oppmerksom på hvor viktig tilrettelegging er.

Forsto ikke alvoret

– Jeg har skjeve hornhinner og øyne som ikke helt vil samarbeide, så jeg er vant til en del utfordringer med synet, sier Camilla.

– I tillegg fikk jeg grå stær tidlig, og ble operert før jeg fylte 50. Det var rene åpenbaringen for meg, plutselig kunne jeg se verden i tredimensjonalt format.

Camilla forteller at hun for cirka åtte år siden følte hun på høyre øye hadde fugler i synsfeltet, som etter hvert samlet seg til en flokk. Det viste seg at hun hadde en rift på netthinnen, og ble operert på gamle Østfold sykehus. Dette fikk hun en påminnelse om i mars 2022, da fugleflokken var tilbake. Dessuten foregikk det et fyrverkeri med lys og farger samme sted. Dette foregikk et par dager, og var både fascinerende og irriterende.

– Den tredje dagen med fyrverkeri var jeg på et møte, der en kollega kommenterte at øyet ikke så helt bra ut. Jeg forklarte hvordan jeg opplevde det, og min kollega ble streng i tonen.

– Legg deg rett ned og ring til optiker, kommanderte hun.

Camilla våget ikke annet enn å følge ordren. Hun var allerede i Oslo, men ringte sin optiker i Fredrikstad klokken 19:45 den torsdagskvelden. Optikeren hadde direktelinje til øyeavdelingen på sykehuset i Østfold. Derfra ble Camilla ringt opp med beskjed om å dra til legevakten i Oslo øyeblikkelig.

Hun fikk verken gå eller kjøre bil, måtte ta taxi. På legevakten ventet de på henne, vektere loset Camilla foran køen så hun kom rett inn til legen.

– Beklager at vi ikke har ambulanse ledig. Kan du ta en taxi til øyeavdelingen på Ullevål sykehus?

Det kunne Camilla, hun skjønte nå at dette var alvorlig. Legene sikret riften i øyet med laser samme kveld, dagen etter ble hun operert i våken tilstand. Etter flere timers observasjon kunne Camilla reise hjem, riktignok med noen restriksjoner. Hun skulle ikke stresse, løpe eller bære tungt.

– Etter en uke var jeg tilbake på jobb. Men følelsen av å ha en dårlig vindusvisker på øyet er en varig skade som jeg må leve med. Det har jeg allerede blitt vant til, sier Camilla.

– Jeg var heldig som beholdt synet, noe jeg er svært takknemlig for. Dessverre var ikke alle medpasientene jeg traff like heldige. Det var vondt og gjorde inntrykk å møte de som plutselig hadde blitt blinde.

Så skjer det utenkelige

Våren og sommeren gikk, det ble høst, og Camilla og mannen dro på en etterlengtet ferie til Andorra. Etter hjemkomsten fikk Camilla Covid, og like etterpå følte hun at det var noe rart med det venstre øyet. Det var akkurat som om en svart plastpose med vann i bunnen lå og skvulpet nederst i øyet. Det var irriterende, men ikke smertefullt, og Camilla så verken fugleflokker eller fyrverkeri.

– Jeg husker jeg var hos svigermor på sykehjemmet den fredagen det startet. Jeg mistenkte ikke netthinneløsning fordi symptomene var helt annerledes. Men da 30 prosent av øyet var svart lørdag morgen, ringte jeg optikeren klokka 10:01, forteller Camilla.

Klokka 11:00 ble det tatt et bilde, som viste fullstendig netthinneløsning. Sykehuset i Østfold ble kontaktet, og igjen gikk turen til øyeavdelingen på Ullevål sykehus. Camilla ble mottatt av lege, og fikk beskjed om å ligge på siden, slik at all væske ble tvunget mot øret og nesa, ikke mot øynene. Det var krevende å ligge slik og håpe på at skaden ikke skulle bli for stor. Mandag morgen ble hun operert i narkose.

– Dette var en mer omfattende operasjon, og jeg er mektig imponert over hva de klarer med mikrokirurgi, sier Camilla.

– Inngrepet medførte ingen smerter, men jeg måtte ligge på magen med hodet ned de neste 24 timene. Det var en prøvelse.

Denne gangen ble hun liggende noen dager på sykehuset, og restriksjonene da hun ble utskrevet var mye strengere. Camilla måtte ikke få pulsøkning, altså kunne hun verken gå fort eller ha sex, hun fikk ikke kjøre bil, ikke ligge på ryggen og hun fikk ikke oppholde seg høyere enn 800 meter over havet.

– Jeg krangla meg til å begynne å jobbe etter to uker, selv om jeg egentlig var sykmeldt tre uker. Men det er forskjell å jobbe i en barnehage og å være politiker. Selv om det kan gå en smule varmt hos oss også, er det heldigvis liten fare for slag mot øynene, sier Camilla og ler.

– Reisevirksomheten min ble riktignok noe begrenset en periode. Store deler av Viken fylke ligger over 800 meter. Det var for eksempel ikke snakk om å ta toget til Bergen, eller å sette seg på et fly.

Camilla har fått beskjed om at to netthinneløsninger i løpet av et halvt år er uhyre sjelden. Hun beholdt synet på venstre øye også, og fullroser helsepersonellet både på sykehuset i Østfold og på Ullevål sykehus, der de har noen av verdens beste øyekirurger.

GLAD: Camilla er glad for at hun beholdt synet, selv om hun lever med noen plager fortsatt. FOTO: Tom-Egil Jensen
GLAD: Camilla er glad for at hun beholdt synet, selv om hun lever med noen plager fortsatt. FOTO: Tom-Egil Jensen Vis mer

Årsak og behandling

Christine Tvedt er øyelege i Aleris. Hun forteller dette om årsaken til netthinneløsning:

– Ofte oppstår en rift i netthinnen først, enten spontant eller på grunn av traume, slag eller øyeoperasjon mot øyet. Deretter vil væske kunne trenge inn på baksiden av netthinnen via denne riften/hullet og da løsner netthinnen. Det kan skje raskt, i løpet av noen timer. Nærsynte personer har noe økt risiko for dette. Symptomer er ofte lysglimt og/eller økt antall flytere/fluer i synsfeltet, etterfulgt av en helt mørk skygge (som en sort rullgardin) i ytterkant av synsfeltet, ofte nedad.

– Dersom det oppdages tidlig (kun netthinnerift/hull) kan denne repareres med laser for å forebygge netthinneløsning. Hvis netthinnen er løsnet, må pasienten opereres på sykehuset. Da festes netthinnen igjen ved hjelp av ulike metoder.

Husk at tid kan redde synet

Camilla var nøye med å følge drypperitualene de ukene det var nødvendig. Det var indre blødninger i øyet i flere måneder, det hvite så rødt ut. Først nå er det nesten borte. Hun forteller om en tøff tid, kanskje aller mest da hun ventet på den siste operasjonen. Da ble timene lange. Hun er takknemlig for all støtte hun har fått av både mannen, ungdommene, søsken og venner.

– Jeg har lært utrolig mye, og har helt klart mistet noe av synsevnen. Noen ganger ønsker jeg meg en knapp å trykke på, for å få teksten opplest i stedet for at øynene må brukes til alt, sier Camilla.

SYNET: – Jeg var heldig som beholdt synet, noe jeg er svært takknemlig for. FOTO: Privat
SYNET: – Jeg var heldig som beholdt synet, noe jeg er svært takknemlig for. FOTO: Privat Vis mer

– Det å ha en skjult sykdom er utfordrende og enkelte ting, som å bruke selvbetjente kasser, går bare ikke.

Camilla har en skjult sykdom fra før, cøliaki. Nå må hun i tillegg gjøre en del tilpasninger i hverdagen på grunn av synet, og er takknemlig for å bo i et land der vi får så god legehjelp.

Hun oppfordrer alle som merker endringer eller ubehag i øynene til å kontakte optiker raskt. Symptomene kan være uskyldige, men det kan også være tegn på alvorlig sykdom.

– Får man riktig behandling fort nok, kan store tragedier unngås. Derfor er det bedre å kontakte optikeren en gang for mye enn en gang for lite, sier Camilla bestemt.

– Optikere har ofte lenger åpningstid enn øyeleger, og de har gjerne direktelinje til øyeavdelingen på nærmeste sykehus. De vet både hva som skal gjøres og hvor spesialistene finnes. Du går ikke til legen med en vond tann, du går til tannlegen. Det er akkurat det samme med øynene; oppsøk optiker eller øyelege så kjapt du kan.

Vær oppmerksom!

– Dersom selve skarpsynsdelen av netthinnen ikke har løsnet er prognosen god for at synet blir bra etter operasjon, sier øyelege Christine Tvedt.

Hun forklarer at dersom skarpsynsområdet har løsnet, er prognosen dårligere for godt sentralsyn. Dersom en netthinne har vært løsnet i lang tid før operasjon er det dårlig prognose, og man kan miste synet helt.

Christine Tvedt poengterer at det er svært viktig å ta raskt kontakt med øyelege hvis man opplever symptom på netthinnerift (lysglimt og/eller plutselig økt antall flytere) eller netthinneløsning (sort rullegardin). I Aleris ser øyelegene på slike pasienter samme dag, de har ingen ventetid.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer