Korona-isolasjon:

Da korona kom, måtte Gretes mann flytte til kontoret

- Jeg var kjemperedd og gikk bare rundt og gråt med en vond, voksende klump i brystet, sier Grete.

TOK GREP: «Denne sykdommen tåler ikke lungene dine», sa legen i mars. Da tok Grete aktive grep. FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen
TOK GREP: «Denne sykdommen tåler ikke lungene dine», sa legen i mars. Da tok Grete aktive grep. FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen Vis mer
Publisert

Grete Moen Hagen (54) er født, oppvokst og bor på Lillehammer, hun er gift og har en sønn på 20 og en datter på 24 år. Sønnen bor fortsatt hjemme, mens datteren bor og jobber i Bærum.

Som 19 åring begynte Grete i sine foreldres begravelsesbyrå. Grete har jobbet som gravferdskonsulent i 35 år, og er fjerde generasjon i begravelsesbyrået som ble etablert i 1893. Grete driver i dag firmaet sammen med sin mann, og jobber kun 20 prosent på grunn av ulike helseutfordringer. De har døgnvakt, og ferier har det blitt lite av.

– Denne sykdommen tåler ikke lungene dine!

Det var beskjeden Grete fikk av legen da koronapandemien kom til Norge. Full isolasjon har derfor vært nødvendig. Grete har en kronisk lungesykdom (lunge- og lymfesarkoidose) som gjør at det er vanskelig å puste. Hun har flere granulomer (knuter) i lungene og hovne lymfer både i og rundt lungene.

– Får jeg korona, som ofte angriper lungene, blir det sannsynligvis veldig problematisk å puste, sier Grete nøkternt.

– Jeg er også helt stiv i nakken på grunn av leddgikt. Å bli lagt i respirator vil i tilfellet også være utfordrende.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer