Familiehemmeligheter

Da Linda gransket familiehistorien, oppdaget hun morens skjulte fortid

Hva vet vi om våre nærmeste, og hvor mye skal vi grave i fortiden?

BESTEMORSFANG: Linda i hagen hos bestemor Sigrid. Da Linda begynte å nøste i bestemorens historie skulle bildet av bestemoren forandre seg. FOTO: Privat
BESTEMORSFANG: Linda i hagen hos bestemor Sigrid. Da Linda begynte å nøste i bestemorens historie skulle bildet av bestemoren forandre seg. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

På et hjørnebord hjemme hos bestemor og bestefar på Høn i Asker, sto et tilsynelatende lykkelig barndomsbilde av ei lita tulle. Linda brukte å se på bildet når hun besøkte bestemor og bestefar. Den lille mammaen hennes var så fin, der hun satt på en stol i penstasen, med lubne hender og en ball i fanget.

– Da jeg var liten syntes jeg alltid syntes det var noe vemodig over det bildet, forteller Linda Lund Nilsson (47).

– Det var noe med mammas blikk. I dag skjønner jeg at jeg som barn fanget opp sorgen hennes. At jeg skjønte historien hennes, uten å vite om den.

Alt vi ikke vet

Hva vet vi egentlig om våre nærmeste? Hvorfor holder vi på familiehemmeligheter som aldri blir snakket om? Kan traumer gå i arv til neste generasjoner?

Ja, mener Linda Lund Nilsson, som bestemte seg for å nøste i bestemorens historie.

Linda er forfatteren bak boken «Kjære Bestemor. Alt vi aldri snakket om», og i hva hun selv beskriver som «en sann bok», forteller hun nettopp hvordan fortielse og familiehemmeligheter kan gå over til neste slektsledd, nærmest som arvesynden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.