Flyttet til Bali

Da Linnea traff Tom fra Bali, fikk livet en helt ny retning

Valgte å konvertere til hinduisme og bosette seg på den indonesiske ferieøya.

GIFTET SEG PÅ BALI: Svenske Linnea falt pladask for den balinesiske surfeinstruktøren Tom. I dag er paret gift og bosatt på den tropiske ferieøya. FOTO: Privat
GIFTET SEG PÅ BALI: Svenske Linnea falt pladask for den balinesiske surfeinstruktøren Tom. I dag er paret gift og bosatt på den tropiske ferieøya. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Hvis du er åpen for forandringer kan livet ta deg i mange uventede retninger. Da svenske Linnea Larm-Svensson (29) i desember 2017 satte kursen mot den indonesiske øya Bali, ante hun ikke at hun tre år senere skulle gifte seg med en balinesisk mann og konvertere til hinduisme.

Planen hennes den gangen var bare å utforske denne vakre og frodige øya, samt å få seg jobb som dykkerinstruktør slik at hun kunne forsørge seg under oppholdet.

Hun hadde imidlertid ikke tatt høyde for at desember regnes som lavsesong på Bali, etterspørselen etter dykkerinstruktører var derfor ikke spesielt stor. I stedet bestemmer hun og en venninne seg for å bruke tiden på å lære seg å surfe.

Den søvnige lille øya Nusa Lembongan, som ligger en halvtimes båttur sørøst fra Bali, er kjent for sine ideelle surfeforhold. Her treffer hun den lokale surfeinstruktøren Tom som hun umiddelbart blir veldig sjarmert av.

– Etter at vi var ferdige med å surfe, inviterte Tom oss til å spise grillet fisk på stranden. I ettertid har han fortalt at han gjorde det fordi han var interessert i meg. Noen dager senere dukket han også opp der vi bodde for å gi oss bananer, noe jeg syntes var veldig søtt gjort av ham, forteller hun.

Havnet i bilulykke

Venninnen hennes reiser etter hvert tilbake til Sverige og Linnea tilbringer stadig mer tid sammen med Tom. De spøker med at de er gifte og adopterer til og med en liten hundevalp sammen.

En trist ulykke bringer dem enda nærmere hverandre, da Linnea blir påkjørt av en bil. Selv kommer hun fra hendelsen med bare noen skrubbsår, men valpen overlever dessverre ikke.

– Det hele var en svært trist og ubehagelig opplevelse, og jeg hadde en del smerter en stund etterpå. Tom viste meg mye omsorg og tok veldig godt vare på meg i denne perioden. Når man opplever noe sånt tror jeg man kommer nærmere hverandre, sier hun.

– Jeg var nok også på et stadium i livet hvor jeg var veldig åpen for en relasjon, men det tok flere måneder ut i forholdet vårt før jeg forstod at dette var noe som kunne vare på sikt. Fordi jeg egentlig ikke hadde planer om å flytte permanent til Bali, tok det en stund å venne seg til tanken på hvordan vi kunne fortsette å være sammen og hva det ville innebære.

DISTANSEARBEID: Selv om hun er bosatt i Indonesia, driver Linnea fortsatt sitt svenske selskap. Her sammen med hunden Coco. FOTO: Privat
DISTANSEARBEID: Selv om hun er bosatt i Indonesia, driver Linnea fortsatt sitt svenske selskap. Her sammen med hunden Coco. FOTO: Privat Vis mer

Seks dagers bryllupsfest

Beslutningen om å gifte seg vokser gradvis frem. Linnea forklarer at det å være gift nok anses som viktigere på Bali enn det gjør her i Skandinavia, men at det også var et valg de gjorde av praktiske årsaker.

Den første januar 2021 var det klart for bryllup, en storslagen bryllups- og konverteringsprosess som skulle ta hele seks dager.

– Den første dagen gjorde vi selve ekteskapsritualet og mange seremonier koblet til at jeg skulle bli hindu. Jeg ble blant annet hentet for å flytte inn i min manns families hus, hvor vi etterpå skulle være i tre dager uten å forlate hjemmet. Denne seremonien kjentes litt merkelig for meg, da den er veldig forskjellig fra vår kultur i Sverige. Men tanken er at jeg da ble hentet fra min far og hans familie, for så å tilhøre min mann og hans familie, sier hun.

– Den sjette dagen hadde vi den store bryllupseremonien hvor vi gjorde flere symbolske ting, som å velsigne våre fremtidige barn, karrieren vår, forholdet vårt og at jeg nå tilhører samme kaste som mannen min.

STORSLAGEN SEREMONI: Det seks dager lange bryllupet foregikk i vakre omgivelser og inneholdt mange hinduistiske ritualer. FOTO: Privat
STORSLAGEN SEREMONI: Det seks dager lange bryllupet foregikk i vakre omgivelser og inneholdt mange hinduistiske ritualer. FOTO: Privat Vis mer

Fikk balinesisk navn

Denne prosessen innebar også at Linnea har fått det balinesiske navnet Komang.

Bali er kjent for sin noe spesielle navnetradisjon, hvor barna navngis etter hvilken rekkefølge de blir født. Ifølge Wikipedia heter den førstefødte ofte Wayan eller Putu, som betyr eldst.

Barn nummer to heter Made, Kadek eller Nengah, det tredje barnet heter Nyoman eller Komang og barn nummer fire heter Ketut.

Hvis familien får flere enn fire barn begynner man fra start, slik at barn nummer fem ofte får navnet Wayan Balik som betyr «Wayan igjen». Linneas ektemann Tom heter egentlig Putu Sumarna og er barn nummer ni i søskenrekken.

Driver firma i Sverige

Linnea og Tom leier i dag en bolig som ligger i et rolig område uten mange turister, bare 30 meter fra strandkanten. Her har de halvparten til privat bruk, det vil si soverom, gjesterom, samt et lite kjøkken. I tillegg har de fire rom som de leier ut til gjester som overnatter i minst 30 dager.

Linnea driver også et eget firma i Sverige hvor hun jobber med salgsutvikling og prosjektledelse. Arbeidet er stedsuavhengig, noe som gjør det mulig for henne å jobbe med svenske kunder selv om hun er bosatt på Bali.

Hun har også startet en egen YouTube kanal kalt «Linnea Larm» og er aktiv på Instagram, for å få utløp for sin kreativitet og gå litt utenfor komfortsonen.

– Akkurat nå ser vi på muligheten for å kjøpe tomt slik at vi kan bygge hus i nærheten av min manns familie. Vi vil gjerne stifte familie om noen år og kanskje også bo noen perioder i Sverige. Min drøm er å kunne kombinere et liv på Bali og Sverige, selv om basen nok alltid kommer til å være her på Bali, sier hun.

TROPISKE OMGIVELSER: Paret er bosatt på øya Nusa Lembongan, hvor turismen ennå ikke har tatt helt overhånd. FOTO: Privat
TROPISKE OMGIVELSER: Paret er bosatt på øya Nusa Lembongan, hvor turismen ennå ikke har tatt helt overhånd. FOTO: Privat Vis mer

Planlegger bryllupsreise til Sverige

På grunn av koronapandemien hadde Linneas familie i Sverige ikke mulighet til å delta i bryllupet.

Paret håper imidlertid at de kan ta bryllupsreisen sin i Sverige i høst eller til neste vår, for Tom vil det i så fall bli første gang han forlater Bali.

– Jeg er utrolig takknemlig for at mine foreldre og to søstre rakk å møte Tom før vi giftet oss. De kom hit i mars 2020 for å feire pappas 60-årsdag, men fikk bare være her i fire dager før svenske myndigheter anbefalte at man burde reise hjem. Så vi spøker mye om at det var en veldig lang flyvning for en weekend på Bali!

Selv om de bor langt fra hverandre står Linnea familien sin svært nær og det siste året har hele familien hatt FaceTime-samtaler hver søndag. Hun er glad over den støtten hun har fått, både fra sin egen og Toms familie.

Det er ifølge Linnea nemlig ikke veldig vanlig at balinesere gifter seg med turister.

– På øya hvor jeg bor er jeg den eneste vestlige som er gift med en lokal person. Dette gjør at jeg får veldig mye positiv oppmerksomhet av familien og andre, da mange er fascinert av at jeg som vestlig er med på deres seremonier.

– Toms familie har tatt utrolig godt imot meg. Alle har vært støttende og forståelsesfulle når det gjelder alt det innebærer å være hindu, da det er en del å lære seg. Som gift er for eksempel generasjonen over meg min «mamma» og to generasjoner over er mine «besteforeldre». Det betyr også at jeg helt plutselig har blitt bestemor i en alder av 29 år, noe jeg synes er komisk.

STORE KULTURFORSKJELLER: «Bali-time» er noe av det Linnea synes det er vanskeligst å forholde seg til. FOTO: Privat
STORE KULTURFORSKJELLER: «Bali-time» er noe av det Linnea synes det er vanskeligst å forholde seg til. FOTO: Privat Vis mer

Ingen dukket opp til overraskelsesfesten

En ting hun virkelig setter stor pris på, er hvor viktig familien er for balinesere. Mens vi i Skandinavia ofte stoler på at myndigheten skal ta vare på oss dersom vi kommer galt ut, er familien det viktigste sikkerhetsnettet på Bali.

– Familiemedlemmene har et svært sterkt bånd og de støtter hverandre veldig. Samtidig fører dette til at man blir veldig avhengig av familien sin, men det jeg har fått oppleve av støtte og nærhet fra min manns familie har vært helt fantastisk.

– Jeg tror mange som har feriert her vil være enige i at Bali har en veldig herlig atmosfære som det kan være vanskelig å sette fingeren på. Jeg tror mye av det kommer fra den åpenheten og positiviteten som utstråles her, sier hun.

Andre kulturforskjeller har det riktignok vært litt vanskeligere å venne seg til. Det mest utfordrende for Linnea er det som på folkemunne kalles «Bali-time».

– Det handler om at balinesere generelt sett har en ganske avslappet innstilling til tid. Om vi avtaler at vi skal møtes om en time, kan det bety om to timer eller i morgen.

– Dette fikk jeg selv erfare da jeg forsøkte å arrangere en overraskelsesfest for mannen min da han fylte 40 år. Ingen dukket opp i tide til han kom hjem, så det ble dessverre ingen overraskelse. Men mange kom litt senere, så det ble bra allikevel, ler hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer