– Jeg er veldig stolt av fedrene mine. At de er ulike, er bare en fordel, for jeg har alltid hatt en å spørre og lene meg mot, sier Marthe Lene Helsingeng (35).
– Og jeg vet at begge var stolte da de førte meg opp gulvet i Tynset kirke 15. juli i år, der Mads (33) sto og ventet.
Før han fridde, kontaktet Mads Johnsgård begge Marthe Lenes fedre, for på god gammel måte å be om hennes hånd. Han ville ikke velge bare én, når han har to svigerfedre. Begge ga sitt samtykke med glede.
Marthe Lene og Mads er opptatt av tradisjoner, men valgte litt utradisjonelt da bruden skulle «overleveres» til brudgommen. Hun gikk med pappa Johan Helsingseng på den ene siden og stefar Arnfinn Frengstad på den andre siden.
– For oss og vår familie var dette det eneste som føltes riktig, sier Marthe Lene.


Cathrine (46) sløste bort lønna på impulskjøp - så ba mannen om en alvorsprat
Fridde foran hele familien
Marthe Lene vokste opp med storesøster og lillebror, det er hun som er odelsjenta på farsgården Østenget, rett nord for Tynset. Hun tok over gården i januar 2022, og bor der sammen med Mads og deres to barn, Tilia (10) og Mikkel (8).
Det er mye som må gjøres på gården, der selve gårdsdriften er nedlagt, og Marthe Lene og Mads fikk og får god hjelp, blant annet av sine tre fedre.
– Vi er svært familiekjære, og ønsker at mange skal få muligheten til å treffes i hyggelige settinger. Jeg har inntrykk av at en del andre storfamilier stort sett treffes i begravelser, slik vil ikke vi ha det. Derfor feirer vi alle bursdager skikkelig, da blir vi fort 16-17 stykker med stort og smått. Vi begynner å bli en mangtallig familie, det betyr at vi kan treffes ofte, sier Marthe Lene via FaceTime. Hun smiler og ler mye under samtalen.
Hun forteller at det var fullt kaos med oppussing på bursdagen hennes i november 2022, men at hele familien likevel kom for å feire. I alles nærvær, gikk Mads ned på kne og fridde.
– Det ble mye grining, og jeg svarte selvfølgelig ja, sier Marthe Lene.
Først etterpå fikk hun høre hvordan Mads i all hemmelighet hadde involvert andre for både å finne riktig størrelse på ringen, og for å kjøpe den. Det finnes bare én gullsmed på Tynset, og den ser Marthe Lene fra jobben. Ergo kunne ikke Mads kjøpe ringen der, han fikk forloveren sin til å kjøpe ring i Trondheim. Alt for at kjæresten ikke skulle fatte mistanke.

Mange følelser
Marthe Lene liker at ting skjer med en gang, akkurat slik er pappa også. Etter at Mads hadde fridd, bestemte den kommende bruden at bryllupet skulle stå i juli. Hun satte i gang med planleggingen, noe Mads syntes var helt supert. De ønsket et stort, tradisjonelt bryllup.
– Det var en selvfølge at pappa skulle føre meg opp kirkegulvet, men det kjentes feil å ikke involvere Arnfinn, sier Marthe Lene.
– De er like mye fedre for meg begge to, jeg er glad i dem og ville ikke gjøre forskjell.
Da hun tok mot til seg og spurte pappa, svarte han spontant før Marthe Lene hadde stilt spørsmålet ferdig. Pappa Johan mente at det var kult at han og Arnfinn skulle føre datteren opp sammen.
Marthe Lene gjentok spørsmålet flere ganger ved senere anledninger, helt til hun var overbevist om at pappa virkelig mente det han sa.
Hun er lettrørt, og visste hun ville gråte når hun spurte Arnfinn, derfor skrev hun et kort til ham, som hun ga ham ved juletider, da hele familien spiste tradisjonell mølje-lunsj.
– Jeg skrev at han har vært en støtte for meg hele livet, så lenge vi hadde vært i samme familie, og at han alltid hadde stilt opp for meg, sier Marthe Lene.
– Jeg så han ble rørt, og snart satt vi og hulket begge to. Da han klarte å snakke igjen, takket han meg og sa at han mer enn gjerne ville følge meg opp sammen med pappa.
Marthe Lene forteller at Mads spurte Johan om det var mulig å bruke noe av gardsgullet i gifteringene, som en overraskelse til henne. Det var det. Marte Lenes bestemødre gikk bort like etter hverandre for cirka tre år siden, og gullet fra ringene er smeltet om.
– I min giftering sitter det til og med en diamant etter bestemor, sier Marthe Lene.
– Mads vet hvor glad jeg var i mormor og bestemor, og jeg er takknemlig for å få bære noe fra dem med meg videre.

Hver sine roller
Marthe Lenes foreldre ble skilt da hun var ti år. Mamma og barna flyttet til et stort, hvitt hus i Tynset sentrum. Pappa fortsatte å drive gården, han hadde den gang dyr og travle dager. Det var bare fem kilometer mellom de to hjemmene, og barna var like velkomne begge steder.
Marthe Lene regner med at det ikke har vært lett for noen av de voksne, men roser dem for å ha skånet barna.
– Jeg syntes selvfølgelig det var trist og nesten brutalt at mamma og pappa ikke skulle bo sammen mer, jeg var jo så inderlig glad i begge to. Men de har alltid samarbeidet godt om oss barna, og aldri snakket stygt om hverandre foran oss, sier Marthe Lene.
– Derfor opplevde i hvert fall ikke jeg skilsmissen traumatisk. Jeg kunne jo se pappa så ofte jeg ville, det var bare en kort bussreise mellom oss.
Året etter møtte Marthe Lenes mamma Arnfinn, som faktisk var en gammel jaktkompis av pappa. Marthe Lene er imponert over hvordan de to mennene alltid har tatt hensyn til hverandre, og passet på å ikke tråkke hverandre på tærne.
– Arnfinn prøvde aldri å ta over pappa-rollen, det hadde blitt helt feil. Men da han og mamma flyttet sammen, ble han også en trygg omsorgsperson for meg. Takket være begge fedrene mine, og selvsagt også mamma, har jeg alltid sluppet å velge. Pappa er og blir pappa, Arnfinn ble stefar og er far, forklarer Marthe Lene.
Hun beskriver fedrene som unike på hver sin måte, begge er hennes forbilder. Pappa er som Reodor Felgen, en handyman som kan fikse alt. Arnfinn er teoretikeren som går i dybden, og hjelper Marthe Lene til å resonnere for å komme frem til en løsning. Hun forteller at uansett hvilke utfordringer hun har, kan en av, eller begge, fedrene bidra.
Sønnen til Arnfinn er en del eldre, så han bodde aldri sammen med Marthe Lene, men de har et godt forhold. Det var aldri snakk om mine og dine barn, her var de «one big happy family».

- Jeg våknet, og klarte ikke å gå eller tisse selv

Ble kjærester takket være en tett vask
17 år gammel flyttet Marthe Lene hjemmefra for å gå på skole, hun utdannet seg til frisør. Mads var 16 år første gang han traff henne. Marthe Lene mente han bare var en guttunge, mens han syntes hun var skummel, voksen og direkte i måten å snakke på. To års aldersforskjell var mye den gangen.
Da Mads, som opprinnelig er fra Folldal, en periode bodde på Hamar for å utdanne seg til rørlegger, bodde Marthe Lene også der. Han ble interessert i den flotte jenta, mens hun syntes han så ut som et lykketroll. Hun ville ha en mann, ikke en ung gutt med bare dun på haka. Han jaktet på drømmedama, og fikk en uventet sjanse.
I 2010 bodde begge på Tynset, men tilhørte ikke samme vennegjeng. Mads hadde kjørt Marthe Lene hjem en gang, så litt kjent hadde de blitt.
– På et nachspiel i leiligheten min, ble vasken tett. Da ringte jeg til Mads, som kom for å hjelpe meg, sier Marthe Lene og ler.
– Det tok tid med den vasken, så det ble til at rørleggeren sov over. Han hadde utviklet seg til å bli en kjekk, voksen kar.
Marthe Lene ler enda mer og forteller at Mads nesten umerkelig flyttet inn i leiligheten hennes. Det begynte med tannbørsten, så oppdaget hun tilfeldig fire poser med skittentøy på gjesterommet.
– Jeg trodde han var hjemme og skiftet hver dag, det hadde han altså gjort på gjesterommet. Skittentøyet ble bare liggende, sier Marthe Lene, som egentlig syntes det var ganske hyggelig, og begynte å vaske tøy.
Fem måneder senere var hun gravid, og siden har det gått slag i slag.

Tar tid å lande
Da Marthe Lene snakker med KK, er det bare fire uker siden drømmebryllupet. Ekteparet går gjennom filmer og bilder, og bruker den tiden de trenger for å lande. Men to skolebarn, fritidsaktiviteter, jobber og oppussing, må det meste annet settes på vent.
– Vi har virkelig fått et minne for livet. Jeg føler meg heldig, som har hatt to bunnsolide fedre, som begge har gjort sitt beste for meg, det gjør de fortsatt. Og jeg er takknemlig for at begge ville følge meg opp kirkegulvet. Det gjorde vielsen helt spesiell for meg, og også for resten av familien, sier Marthe Lene.
Brudeparet ønsket seg penger til bryllupsreise i bryllupspresang, og planlegger sin første ferie sammen, uten barn. De vet ikke helt når de får reist, kanskje blir det til våren.
– Vi deler mange interesser, blant annet historie. Derfor har vi begge lyst til å reise til Italia, og aller helst til Roma, sier Marthe Lene.
– Vi har ikke helt bestemt oss. Men den evige stad må da være et perfekt mål for en bryllupsreise?