Demens

Da moren til Kristil fikk demens, laget hun «Facebook» for demente

Nå ønsker hun å øke livskvaliteten til mennesker med demens.

MOR MED DEMENS: Kristil og moren bor 15 minutter unna hverandre i Asker og har kontakt med hverandre hver dag. FOTO: Privat
MOR MED DEMENS: Kristil og moren bor 15 minutter unna hverandre i Asker og har kontakt med hverandre hver dag. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

- Hva har du gjort i dag da, mamma?

Kristil Erla Håland (49) kom som vanlig gående inn i stua hos moren i Asker, kun et kvarters kjøretur unna sitt eget hjem. Moren nærmet seg 90 år og hadde begynt å glemme en del. Denne dagen husket hun ikke hva hun hadde gjort og om hun hadde spist noe. Moren insisterte også på at hjemmetjenesten ikke hadde besøkt henne i det hele tatt den dagen, selv om de egentlig skulle komme tre ganger daglig.

- Jeg måtte ringe hjemmetjenesten sent på kvelden for å finne ut hva som hadde skjedd. De så i journalen at de hadde besøkt henne tre ganger, men mamma hadde bare glemt det. Helsepersonell har jo ikke mulighet til å ringe rundt til pårørende hele tiden, og da tenkte jeg at dette måtte jeg gjøre noe med. Jeg ville lage et digitalt system som forenklet informasjonsflyten, forteller Kristil.

Da moren fikk demens var det vanskelig for Kristil å holde styr på hva hun gjorde, om hun tok medisinene sine og om hun fikk i seg nok næring. Da fikk hun en idé og utviklet appen Jodacare, som gjør det enkelt for pårørende og helsepersonell å legge inn tekst og bilder.

- Jeg kunne ikke spørre mamma om hva hun hadde gjort den dagen eller hva som skjedde hos henne, for det husket hun ikke. Jeg trengte å kommunisere med helsepersonell. Rundt halvparten av omsorgen gis av familien, mens den andre halvparten gis av helsepersonell. Hovedessensen i Jodacare er at det skal være god kommunikasjon mellom disse, forteller hun.

Appen Jodacare skal være et sikkert sted å dele informasjon om en person som ikke selv evner å sikre informasjonsflyten. Kristil fikk støtte fra Innovasjon Norge og hadde sin første kunde i 2016. I dag brukes appen i 40 kommuner over hele landet, både for eldre med demens, barn med spesielle behov og voksne med utviklingshemming.

LES OGSÅ: Anne-Kirstis foreldre og ektemann fikk demens: - Det er en fulltidsjobb å være pårørende

ØKER LIVSKVALITETEN: Gründer Kristil Erla Håland vil at appene hun lager skal øke livskvaliteten til personer med demens og pårørende. FOTO: Privat
ØKER LIVSKVALITETEN: Gründer Kristil Erla Håland vil at appene hun lager skal øke livskvaliteten til personer med demens og pårørende. FOTO: Privat Vis mer

«Facebook» for personer med demens

Nå er Kristil i gang med å utvikle sin andre app for personer med demens, i samarbeid med SINTEF. Forprosjektet kalles «JodaBook – fra FaceBook til minnebok for personer med demens.», skriver forskning.no. Appen bygger videre på Jodacare.

- Nå lager jeg en app som skal gjøre informasjonen tilgjengelig for personene med demens. Denne appen må lages helt annerledes fordi de ofte er eldre, glemmer mye og har mindre forståelse for teknologi. Vi må ta hensyn til helt andre ting enn brukervennlighet, forklarer hun.

Ett eksempel er at når moren hennes på snart 90 år ser et fint bilde på en smarttelefon, setter hun fingeren på det. Da dukker det opp en meny, det zoomes inn, bildet forsvinner eller lignende, uten at hun forstår hva som skjer. I den nye appen skal hun kunne ta på bildet uten at det forsvinner.

- Appen må tilpasses brukeren, og derfor har den blitt utviklet og testet i samarbeid med mennesker med demens og utviklingshemming, forklarer hun.

Sosiale medier for alle

I dagens samfunn er det veldig mye som skjer i sosiale medier, og det er derfor viktig at samfunnet legger til rette for at alle skal kunne delta, også dem som trenger litt enklere løsninger.

- Det som er spesielt med Jodabook er at det er et sosialt medium for dem som har utfordringer med å bruke andre sosiale medier. Vi har gjennomført flere runder med brukertesting og har fått gode tilbakemeldinger og forslag til videreutvikling. Dette er et utviklingsprosjekt, og vi har jobbet med å lage designforslag til hvordan løsningen kan videreutvikles, sier Silje Bøthun, som er forsker i SINTEF.

SINTEF ser potensiale i Jodabook og tror det kan være et nyttig verktøy, men det er for tidlig å si nøyaktig hvilken nytte det vil gi.

- Det er et spesielt krav til Jodabook er at den må være ekstremt enkel og tydelig å bruke. De må i størst mulig grad prøve å gjøre det tydelig med tekst og ikoner hva som skjer når man trykker på de ulike knappene. Appen kan gi en ny glede i hverdagen til brukerne, og for noen er det et høydepunkt å kunne sjekke hva som har skjedd på Jodabook i løpet av dagen, sier Bøthun.

Målet er at brukerne skal kunne både motta bilder fra andre og dele sine egne, på samme måte som i andre sosiale medier.

LES OGSÅ: Da pappaen til Kim, Liza og Mari fikk frontallappdemens, måtte de sette livene på hold.

VILLE HJELPE MOREN: Kristil ville hjelpe moren og andre i samme situasjon, og har utviklet to apper som kan forbedre informasjonsflyten. FOTO: Privat
VILLE HJELPE MOREN: Kristil ville hjelpe moren og andre i samme situasjon, og har utviklet to apper som kan forbedre informasjonsflyten. FOTO: Privat Vis mer

Vil øke livskvaliteten

- Appen kan øke livskvaliteten til brukeren, fordi nå vet både de ansatte og familien hva som foregår rundt dem. I tillegg kan de selv få se bilder og mimre tilbake. De pårørende kan også senke skuldrene og får god informasjon om dem de er glad i, og helsepersonell vil kunne få tilbakemelding og skryt av pårørende, forteller Kristil.

Appen brukes til å vise den demente bilder fra deres egen hverdag, og det blir en del av minnearbeidet.

- De viser gjerne bilder fra dagen eller helgen, og forteller om da de var ute i finværet. Det er så flott å kunne gjøre det når de ikke husker det selv, sier Kristil.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer