John Reginald Halliday Christie

Da nyinnflyttede begynte å pusse opp kjøkkenet, ramlet det ut et kvinnelik fra veggen

Politiet fant tre lik til i morderens leilighet. I bakgården var det flere.

SERIEMORDER:  John Reginald Halliday Christie drepte 8 personer og gjemte likene deres i leiligheten sin i Notting Hill i London.  Foto: Topfoto
SERIEMORDER: John Reginald Halliday Christie drepte 8 personer og gjemte likene deres i leiligheten sin i Notting Hill i London. Foto: Topfoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rillington Place 10 eksisterer ikke lenger på kartet over London, men en gang var det den mest skremmende adressen i storbyen.

Det var her John Reginald Halliday Christie drepte minst åtte mennesker i tidsrommet mellom 1943 og 1953.

Elskerinnen ble Christies første offer. Ruth Fuerst (21) hadde en affære med Christie da han på impuls kvelte henne mens de hadde sex. Etterpå begravde han henne i bakgården. Opphisset av den enorme makten og spenningen som drapet hadde gitt ham, begynte han å planlegge sitt neste mord.

LES OGSÅ: Michelina ble levende begravd i skogen

DOMMEN: John Reginald Christie ble dømt skyldig av en samstemt jury. Foto: NTB-Scanpix
DOMMEN: John Reginald Christie ble dømt skyldig av en samstemt jury. Foto: NTB-Scanpix Vis mer

Kvinnehater fra tidlig alder

Christie ble født i 1898 i Yorkshire, England, og deltok i første verdenskrig, før han ble skadet under et gassangrep. Han vokste opp som nummer seks i en søskenflokk på syv. Faren var dominerende og moren overbeskyttende, noe som bidro til at John utviklet hypokondri. Senere ble han kvinnehater og seksuelt dysfunksjonell. Fra han var 19 år, gikk han jevnlig til prostituerte og fortsatte med det, også etter han giftet seg med Ethel Waddington i 1920.

Christie fikk raskt et kriminelt rulleblad for tyveri og voldelig oppførsel, men han hadde ærlige jobber innimellom, blant annet som postmann.

I desember 1938 flyttet Christie og kona til en leilighet i Rillington Place 10 i Notting Hill. Den gangen et ganske nedslitt strøk. Den tre etasjers boligen inneholdt tre forfalne leiligheter, som verken hadde baderom eller toalett, men en felles utedo. 

BEGRAVD: De første ofrene for Christies seksuelle dysfunksjonalitet gravde han ned i bakhagen. Foto: NTB-Scanpix
BEGRAVD: De første ofrene for Christies seksuelle dysfunksjonalitet gravde han ned i bakhagen. Foto: NTB-Scanpix Vis mer

Etter drapet på 21 år gamle Ruth i 1943, gikk det en stund før han fant sitt neste offer. Den 8. november 1944 inviterte han sin 32 år gamle nabo Muriel Eady inn til seg. Han hevdet at han kunne kurere bronkitten hennes med en spesiell inhalator. Sannheten var at inhalatoren gjorde Muriel bevisstløs, hvorpå han kvalte og voldtok henne, og gravde henne ned i bakgården (I etterkant fant politiet deler av skjelettet hennes stikkende opp av plenen). 

LES OGSÅ: Var Jack the Ripper egentlig en kvinne?

Lot naboen ta skylden

Så, i 1948 kom Timothy Evans og hans kone Beryl flyttende til Rillington Place. Kort etter fødte Beryl en datter, Geraldine.

USKYLDIG: Timothy Evans ble uskyldig dømt for mordet på sin kone. Trolig var han også uskyldig i å ha myrdet sin datter. Foto: NTB-Scanpix
USKYLDIG: Timothy Evans ble uskyldig dømt for mordet på sin kone. Trolig var han også uskyldig i å ha myrdet sin datter. Foto: NTB-Scanpix Vis mer

Ett år senere forsvant Beryl og datteren, likene av dem ble funnet i vaskehuset i bakhagen. Ektemannen Timothy, som hadde lav IQ, ble straks mistenkt. Han innrømmet også ved flere anledninger drapene, men endte tilslutt med å forklare at det var Christie som hadde begått de horrible drapene. I rettssaken var Christie aktoratets kronvitne, og politiet trodde mer på ham enn Evans.  

Christies vitnemål førte til at Evans ble dømt til døden og hengt. Politiet tok alt Christie sa for god fisk. De la ikke vekt på at Christie hadde et langt kriminelt rulleblad, mens Timothy Evans sitt var hvitt som snø.

Det gikk tre år, dagliglivet kom inn i sitt vanlige gjenge, og opphisselsen rundt drapene stilnet. Nye folk flyttet inn i de to øverste leilighetene, mens første etasje fortsatt var bebodd av Christie og hans kone.

Den 14. desember 1952 kvalte Christie sin kone Ethel mens hun lå i sengen. Christie fant opp flere historier for å forklare hennes fravær. Til slektninger i Sheffield skrev han at Ethel hadde fått revmatis­me og ikke kunne skrive selv, til naboer og bekjente fortalte han at Ethel hadde reist for å besøke slektningene sine i Sheffield. Deretter solgte han sin kones gifter­ing, klokke og møbler.

LES OGSÅ: Jeanette kom aldri hjem fra eksamensfesten

Avslørt til slutt

Mellom 19. januar og 6. mars 1953 myrdet Christie tre kvinner til. Naboene begynte å klage på en sterk og ubehagelig lukt i huset. Christie skjulte likene i vegger, under gulvpanel og i skap, og Christie strødde et desinfiserende middel i oppgangen og i rundt i huset. Så bestemte han seg for å leie ut leiligheten.

UHYGGELIG FUNN: Politiet vokter inn­gangen til Rillington Place etter at leie­boerne oppdaget et lik i kjøkkenveggen. Foto: NTB-Scanpix
UHYGGELIG FUNN: Politiet vokter inn­gangen til Rillington Place etter at leie­boerne oppdaget et lik i kjøkkenveggen. Foto: NTB-Scanpix Vis mer

Paret som flyttet inn ville pusse opp. De begynte på kjøkkenet, og fant ut at veggen noen steder lød mistenkelig hul. Da de fjernet en tynn papplate bak det skrukkete tapetet, ramlet liket av en ung kvinne på gulvet.

Politiet ble umiddelbart varslet, og fant to kvinnelik til bak kjøkkenveggen. Liket av kona ble funnet under stuegulvet. Fra bakken gravde de fram menneskeknokler.

De tre kvinnene i kjøkkenveggen ble identifisert som prostituerte. Det ble fastslått at de hadde hatt samleie da de ble drept. Patologene kunne ikke med sikkerhet fastslå om dette hadde foregått like før eller like etter dødsøyeblikket. Christie fortalte senere hvordan han hadde kvalt alle kvinnene med en tynn snor eller nylonstrømpe og deretter tilfredsstilt seg seksuelt med dem. 

Men så var det fru Evans og hennes lille datter. Christie hadde vært kronvitne under rettssaken mot Timothy Evans tre år tidligere, og det var hans vitnemål som hadde sendt Evans til galgen. Politiet begynte nå å tvile på om Evans hadde drept sin kone og datter. 

Som sedvane i England ble bare Christie tiltalt for ett mord, det på sin egen kone, men i avhør­ene la han alle kort på bordet. Han innrømmet også mordet på fru Evans, men nektet for å ha noe med mordet på den 13 måneder gamle datteren å gjøre. Politiet, som nødig ville vedgå at de hadde sørget for at en uskyldig mann var blitt hengt, støttet denne påstanden. Christie ble dømt til døden og hengt den 15. juli 1953.

DØMT: Her kommer Christie ut fra rettssalen etter å ha blitt dømt til døden. Foto: NTB-Scanpix
DØMT: Her kommer Christie ut fra rettssalen etter å ha blitt dømt til døden. Foto: NTB-Scanpix Vis mer

Denne artikkelen har også stått på trykk i bladet Allers Krim fra virkeligheten, og har tidligere vært publisert på KK.no. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer