Fødselsdepresjon

– Da sønnen vår var fem måneder, skrev jeg avskjedsmeldinger til alle nære

Først da han begynte i barnehagen, skjønte Julianne at den lille sønnen hennes trengte henne.

ÅPEN: - Vi må våge å snakke om hvordan manglende omsorg fører til fødselsdepresjon og fødselspsykose, sier Julianne som selv ble hardt rammet. Her er hun med datteren sin. FOTO: Irene Lunde Photography
ÅPEN: - Vi må våge å snakke om hvordan manglende omsorg fører til fødselsdepresjon og fødselspsykose, sier Julianne som selv ble hardt rammet. Her er hun med datteren sin. FOTO: Irene Lunde Photography Vis mer
Publisert

Julianne Joakimsen Sperle-Rydberg er 33 år. Hun er gift og har en sønn på tre år og en datter på åtte måneder. Hun er fra Narvik, men bor på Skoppum i Vestfold og Telemark. Hun fremstår som en meget reflektert, veltalende og klok kvinne, og det er ikke noe som tyder på at hun har vært på randen til selvmord.

– Grunnen til at jeg engasjerer meg så mye i dette med kvinnehelse og spesielt barselkvinner, er opplevelsen jeg selv hadde som gravid og nybakt mor til mitt eldste barn, sier Julianne.

– Uten åpenhet kommer vi ingen vei, og vi mødre må fortelle historiene våre. Vi må våge å snakke om hvordan manglende omsorg fører til fødselsdepresjon og fødselspsykose, som igjen kan føre til selvmord, og er en av de absolutt største årsakene til mødredødelighet i verden, ifølge WHO, legger hun til.

Skam og dårlig samvittighet

Lykken var stor da Julianne ble planlagt gravid for fire år siden. Hun og mannen ønsket seg barn, og alt gikk bra de seks første månedene av svangerskapet. Deretter begynte et fysisk og psykisk mareritt som Julianne ikke trodde hun kunne overleve.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer