Kjærlighet:

- Da vi møttes for første gang oset det spenning. Det var veldig mye faenskap i det blikket

Lene hadde aldri vært i et forhold med en jente før, mens Tonje hadde nylig gått ut av et langt forhold - likevel stemte bare ALT under Oslo Pride 2016.

FORELSKET: Gjennom hele høsten har kjæresteparet Tonje Frøystad Garvik (29) og Lene Sleperud (29) vært å se som deltakere på TV 2-programmet «Farmen». FOTO: Ida Bergersen
FORELSKET: Gjennom hele høsten har kjæresteparet Tonje Frøystad Garvik (29) og Lene Sleperud (29) vært å se som deltakere på TV 2-programmet «Farmen». FOTO: Ida Bergersen Vis mer
Publisert

- Når man kommer ut fra skapet og står frem som lesbisk er det lett å få spørsmål som «jaha, skal du liksom få kort hår og saggebukse nå?». Det var i alle fall et av de spørsmålene jeg fikk da jeg kom ut for ti år siden, sier Tonje Frøystad Garvik (29).

KK møter henne og kjæresten Lene Sleperud (29) på kafe en mandag ettermiddag. Inn døra kommer to søte, blonde og vakre jenter sammen. Smilende, glad og ikke minst: veldig forelska.

- Jeg har inntrykk av at vi ikke er det lesbiske paret folk legger merke til på gata. De som oftest blir sett er gjerne to litt mer maskuline kvinner som holder hånda til hverandre. Om vi går og leier blir vi sett på som søstre eller venninner. Det finnes jo ekstremt mange som oss, men vi er ikke like synlige, sier Lene.

- Hva tror dere er årsaken til det?

- Rett og slett at vi begge er feminine - så enkle er mennesker. Det at jeg liker jenter omdefinerer ikke meg som person. Jeg er akkurat samme jenta som jeg var før jeg ble sammen med ei jente, bare kjønnet på kjæresten er endret. Man skal ikke endre hele personligheten sin eller stilen sin for å tilpasse seg den legningen man har uten at det gjenspeiler personligheten en har og det er en stil en føler seg komfortabel med, sier Tonje.

- Dessverre har jeg inntrykk av at lesbiske ofte får et slags «stempel» for å være den og den typen. Vi ønsker ikke at noen skal bli satt i bås, men heller vise hvor forskjellige lesbiske par også er. Det er faktisk litt av grunnen til at i alle fall jeg takket ja til å bli med på «Farmen», skyter Lene inn.

Farmen-deltakelse

Jentene har nemlig nylig deltatt på TV 2-programmet sammen - hvor begge to har sjarmert enhver tv-seer i senk med sitt sprudlende humør og smittende smil. Og til tross for at Lene og Tonje har holdt forholdet skjult for de andre deltakerne inne på gården, har man som seer stadig blitt vitne til romantiske og koselige stunder mellom turtelduene. Dette håper paret vil være med på å normalisere homofili i enda større grad enn hvordan det er i dag.

- Selv om Norge har kommet langt når det kommer til aksept rundt det å være tiltrukket av samme kjønn, så er det fortsatt en lang vei å gå. Det har jo for eksempel vært veldig mye skriverier og oppmerksomhet rundt det at vi er to jenter som er kjærester. Folk er nysgjerrige, og noen synes nok dessverre fortsatt at det er rart. Hadde det kommet inn en jente og en gutt sammen på «Farmen» så tror jeg ikke det hadde ikke det fått like mye oppmerksomhet, sier Lene.

LES OGSÅ: Anette og Håkan var kjærester i tenårene, men så mistet de kontakten. 25 år senere kom det et brev som forandret alt

- For hvordan er det egentlig å være et lesbisk par i 2018?

Tonje snur seg mot Lene og smiler.

- Lene har gjort det mye enklere for meg, for det å ha en kjæreste som krever at du blir komfortabel hjelper mye. Jeg skal være ærlig å si at jeg tidligere ofte har følt på både ubehag og skam ved å stå frem som lesbisk. Selv om jeg kom ut allerede som 19-åring, har jeg aldri likt å være fysisk med noen i offentligheten for eksempel. Der er Lene helt motsatt. Hun er generelt nærgående og vil alltid holde meg i hånda, kysse, klemme og kose foran folk. Hun peker nok gjerne på meg foran hele Norge og sier «hei alle sammen, dette er kjæresten min!».

Lene smiler og nikker anerkjennende på at hun er komfortabel med å vise sin kjærlighet til en annen jente. Men i motsetning til kjæresten sin, som har vært ute av skapet lenge og hatt flere forhold med jenter tidligere, så har Lene aldri før hatt romantiske følelser for jenter - kun datet gutter.

Aldri vært sammen med en jente før

- Hva var det med Tonje som gjorde at du plutselig ble interessert i en jente?

- Da jeg møtte Tonje for første gang stemte alt. Jeg skjønte med en gang at det var noe mer, for jeg ble rett og slett helt oppslukt - en følelse jeg aldri har kjent på før. Når jeg tidligere har datet, så har jeg alltid tenkt at det er et eller annet som har manglet. Jeg har villet noe mer, uten at jeg har klart å sette fingeren på det.

Lene kommer med eksempler som at hvis hun datet en fyr på lørdag for eksempel, så har hun alltid tenkt at hun må møte venninnene sine eller dra på fest etterpå - fokuset har aldri vært på selve personen. Mens da hun var med Tonje glemte hun alt rundt.

- Nå tenker jeg aldri at jeg må gjøre noe etterpå eller at jeg må ta kontakt med venninner mens vi er sammen. Alt bare forsvinner. Det er forskjellen. Jeg trengte heller ikke noe støtte fra venner om at jeg faktisk burde satse på dette da jeg møtte Tonje - jeg kjente det med hele meg. Hun utfordret meg veldig..... og så har hun jo et veldig flørtete blikk, ler hun.

Første møte

Og akkurat det flørtete blikket fikk hun øye på for første gang under Oslo Pride i 2016. Pride er en stor folkefest som arrangeres over hele verden, som blant annet har i oppgave å vise hverandre at man bør være stolt over den legningen man har, uansett hvilket kjønn man liker. Den gangen var Lene kun med som «støttespiller» for sin homofile kompis. Tonje var nysingel og hadde med seg en venninne som var veldig klar på at hun den dagen skulle være på sjekkern.

Tonje husker den dagen godt:

- Jeg husker jeg så meg rundt i rommet, og plutselig traff jeg blikket til Lene i folkemengden. Der oset det spenning og utfordring. For å si det sånn så var det mye faenskap i vårt første blikk, ler hun lurt.

- Det første jeg tenkte var «shit, hun der er gæren. Hun er jo mye mer flørtete enn meg!», så jeg måtte bare gå bort og prate med henne.

Til tross for at Lene aldri hadde vært med jenter før, så har hun alltid vært åpen for at hun kan treffe både jenter og gutter som hun forelsker seg i.

- Da samtalen mellom oss startet fikk jeg servert tidenes sjekkliste. Kjemien var kjempegod og vi hadde det superhyggelig. Det var også der vi kysset for første gang, sier Tonje.

LES OGSÅ: «Farmen»-Stine: - Jeg måtte slette Tinder fordi det ble for mange rare forespørsler

GJENKJENT: Etter Farmen-deltakelsen blir Tonje og Lene ofte gjenkjent på gata. De håper dette kan være med på å normalisere homofili i større grad. FOTO: Ida Bergersen
GJENKJENT: Etter Farmen-deltakelsen blir Tonje og Lene ofte gjenkjent på gata. De håper dette kan være med på å normalisere homofili i større grad. FOTO: Ida Bergersen Vis mer

Tok det rolig

Etter denne dagen møttes jentene igjen omtrent en måned etterpå. Da hadde de sin første date, før det igjen tok en ny måned før andre date.

- Vi tok det rolig i starten. Tonje hadde jo akkurat kommet ut fra et veldig langt forhold, og jeg var heller ikke mentalt forberedt på å gå inn i noe seriøst enda. I tillegg trengte jeg tid til å venne meg til tanken på det å være sammen med en jente. Vi ble derfor først treningspartnere, siden vi begge er veldig aktive og glade i sport. Etterhvert gikk det over til mer seriøs dating, så satte vel jeg ned foten ganske raskt, smiler Lene.

Tonje ler og legger til:

- Jeg tror vi begynte å date 1. januar, 2017 så ble det seriøs dating 14. januar før vi puttet to streker under svaret i 18. september. Nå har vi vært sammen rundt ett og et halvt år.

«Dette er Tonje og hun er jeg glad i»

For mange homofile oppleves det å «komme ut av skapet» som en lang og vanskelig prosess. Det er svært få som bare kommer ut med en gang. Mange må forklare at de er homofile hver gang de møter nye.

- Jeg tror at skeive opplever dette i større eller mindre grad, og at folk opplever det ulikt. Noen synes at det er helt uproblematisk, mens andre opplever det som slitsomt å alltid måtte påpeke at de er skeive. Fenomenet skyldes heteronormen, som vil si at folk flest antar og går ut fra at alle er heterofile.

Det har leder i Skeiv Ungdom, Pernille Sivertsen, tidligere uttalt til KK.

Lene opplevde ikke denne prosessen som så veldig vanskelig. Med en gang hun og Tonje ble offisielt kjærester hadde hun lyst til å dele det med en gang, rett og slett fordi hun var så glad og forelska.

- Det spilte liksom ingen rolle om det var en jente eller gutt. Kanskje hadde det vært annerledes om jeg ikke hadde møtt Tonje, for da hadde jeg sikkert sagt til mamma og pappa at jeg tror jeg er bifil. Nå kunne jeg liksom vise til Tonje - det var lettere å ha noe håndfast. «Dette er Tonje, og hun er jeg glad i».

Lene tror også det er mer akseptert å være homofil i Oslo enn på bygda. For hos Tonje var det ikke like enkelt.

Redd for å skuffe

- Som sagt så kom jeg ut da jeg var 19, noe jeg opplevde som ganske vanskelig. Jeg manglet noen å peke på og si at «sånn er jeg», i Ulsteinvik var det jo nesten ingen homofile - som sto frem i alle fall.

29-åringen har også helt siden hun var liten opplevd å få tilbakemeldinger og kommentarer fra folk i lokalsamfunnet på hva som er riktig og galt. Tonje hadde jentekjæreste i barnehagen, og allerede da fikk hun fortalt at hvis hun hadde det så var hun lesbisk.

- Jeg tror dette kan være litt av årsaken til at jeg følte på en slags skam og fornektelse over legning. Jeg trodde det var feil, så derfor har jeg vært ordentlig redd for å skuffe mamma og pappa.

- Hvordan «gikk du ut»?

- Jeg bestemte meg faktisk for å gjøre det et år hvor jeg var i California, så da sendte jeg en mail til dem begge, i tillegg til en tekstmelding hvor jeg skrev at de måtte sjekke innboksen sin. Jeg husker enda hvor nervøs jeg var den dagen.

Hun forteller at foreldrene tok det kjempefint. Nå i ettertid har hun kjent på en enorm takknemlighet for måten de taklet det på.

- Både mamma og pappa stolte på dømmekraften min, og sa at den personen jeg kom til å ta med meg hjem garantert er en person de liker uansett, samme hvilket kjønn det er.

LES OGSÅ: Dette gjør forelskelse med deg

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer