Kreft

Da Viktoria (48) kom ut fra legen, var hun sikker på at hun skulle dø snart

- Jeg har følt skam over at jeg gjorde mine nærmeste så redde.

KREFT: Viktoria Lindberg levde i to uker i visshet om at hun skulle dø. Foto: Privat
KREFT: Viktoria Lindberg levde i to uker i visshet om at hun skulle dø. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Beklager, men du har kreft». Viktoria husker legens beskjed ordrett. Selv sto hun i yttergangen og skulle til å følge sin ti år gamle datter og venninna hennes på pianotime. Det var en fredag ettermiddag. Nå ringte legen – etter stengetid – for å gi henne resultatet av en biopsi. «Beklager, men du har kreft», sa legen.

– Jeg forsøkte å holde roen, og sa til barna at de bare skulle gå på pianotimen. Så ringte jeg samboeren min, forteller Viktoria Lindberg (48) til KK.

– Først var jeg rasjonell. Jeg tenkte, noen får jo kreft hele tiden. Hvorfor ikke meg? Jeg hadde hatt unormale blødninger i lang tid, og har for vane å tenke det verste. Jeg kan fort føle meg som en hypokonder, og jeg håpet at jeg var det denne gang også. Men så var det altså kreft.

Noen dager senere ble hun innkalt til en legetime for å snakke om prøvesvaret fra biopsien. Utenfor var gatene julepyntet. Møtet inne hos legen husker Viktoria slik: en vikarlege som så på henne i alvor og sa at det ikke så veldig lovende ut. I ettertid har hun lurt på om hun husker det riktig, men der og da satt hun igjen med inntrykket av at kreften hadde spredd seg og var uhelbredelig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer