Kultur

Da Vinci-koden slaktes

Ledd ut av kritikerne i Cannes.

Da Vinci-koden slaktes
Publisert
Sist oppdatert
I dag starter den tradisjonsrike filmfestivalen i Cannes. Men allerede tirsdag kveld kunne kritikere fra hele verden se den mye omtalte Da Vinci-koden, som har offisiell premiere i morgen. Filmen får det glatte lag av filmsynserne.- Filmen lever ikke opp til hypen skapt av Dan Browns roman, mener BBCs kritiker Caroline Briggs. Hun mener filmen visuelt sett er vakker, men at filmskaperne ikke har lykkes i å overføre historien fra bok til lerretet. - Manusforfatter Akiva Goldsman har skrevet et manus som er klossete og noen ganger direkte pinlig, mener BBC-kritikeren.Under pressevisningen kunne man flere ganger høre hånlig latter og oppgitt fnising. Flere av tilskuerne forlot salen i løpet av filmens to og en halv time. Heller ikke våre hjemlige kritikere lot seg begeistre. Dagbladet triller terningen til en treer, mens Aftenpostens Per Haddal kaller filmen «påkostet, pretensiøst, pompøst, til dels parodisk. Og feigt.»- Aldri har jeg sett Tom Hanks så nummen, uinteressert og uinteressant. Audrey Tautou som hans gode hjelper med en sensasjonell slektstavle er heller intet lys, skriver Haddal.Da Vinci-koden har fått mye omtale i forkant av premieren, ikke minst fordi en rekke kristne har kritisert den for å være blasfemisk og oppfordret til boikott. Regissør Ron Howard understreker at filmen er ment som ren underholdning.- Jeg håper den kan være en underholdende og til tider morsom sommerfornøyelse. Boken har underholdt et bredt spekter av folk på ulike måter, og jeg ville at også filmen skulle fungere på flere plan, sa Howard under en pressekonferanse i Cannes.Filmfestivalen starter torsdag og varer i 12 dager. Filmer fra hele verden blir vist for om lag 10 000 bransjefolk og 5000 journalister som er til stede i festivalbyen på den franske rivieraen. Festivalen avsluttes med overrekkelse av Gullpalmen og flere andre priser 28. mai. Kjendisene er også glitrende til stede i byen. I tillegg til stjernene fra Da Vinci-koden, venter man at yndlinger som Halle Berry, Cate Blanchett, Bruce Willis, Penélope Cruz, Kirsten Dunst og Samuel L. Jackson vil kaste glans over begivenhetene.LES MER OM DA VINCI-KODEN:
 • Slik skapte Dan Brownsuksessen/a>
 • Fredag: kk.no anmelder Da Vinci-koden
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer