Veggedyr:

Da Wenche satte seg på hotellsengen, la hun merke til svarte prikker på dynetrekket

Neste morgen våknet hun opp med 188 bitt på kroppen.

VEGGEDYR: - Det er ekkelt å vite at en diger flokk med veggedyr har beitet på meg mens jeg sov. FOTO: Privat
VEGGEDYR: - Det er ekkelt å vite at en diger flokk med veggedyr har beitet på meg mens jeg sov. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Jeg unner ingen å oppleve det samme. Det er ekkelt å vite at en diger flokk med veggedyr har beitet på meg mens jeg sov, sier Wenche Rasch (67).

– Det som startet med en hyggelig og morsom 60 års feiring i Midt-Norge, endte i et mareritt. Jeg ble bitt overalt på hele kroppen og ørene mine så ut som blomkål. Bittene var både smertefulle og førte til infeksjoner, feber og dårlig almenntilstand.

FOTO: Privat
FOTO: Privat Vis mer

Registrerte svarte prikker på sengetøyet

Etter at Wenche ankom hotellet fredag ettermiddag, dro hun bort for å hjelpe de som arrangerte 60-årslaget. Da hun kom tilbake, la Wenche merke til noen svarte prikker på sengetøyet, men da alt kjentes tørt ut, tenkte hun ikke mer på det, hun var trøtt og ville sove.

Wenche deltok også i forberedelsene lørdag formiddag, før hun dro tilbake til hotellrommet. Hun satte seg i sengen med laptopen, for å skrive tale til jubilanten. For å få litt mer støtte, dro hun dyna fra den andre sengen til seg, og registrerte at det var svarte prikker på den også. Fremdeles ringte ingen bjeller.

– Jeg ble ferdig med talen, dusjet og fikset meg for festen. Været var ufyselig, med kuling, regn og bare tre varmegrader, så jeg hadde på meg knelang regnfrakk og gummistøvler, forteller Wenche.

– Det ble en vellykket feiring, og glad og fornøyd la jeg meg til å sove sent lørdag kveld. Jeg visste ikke da hva den natten skulle føre til.

PRIKKER: Slik så prikkene på sengetøyet ut - avføring fra veggedyr skulle det vise seg. FOTO: Privat
PRIKKER: Slik så prikkene på sengetøyet ut - avføring fra veggedyr skulle det vise seg. FOTO: Privat Vis mer

Ble ikke tatt seriøst

Søndag morgen våknet Wenche med 188 bitt, som hun ikke visste hvor kom fra. Hun vet antallet, fordi hun fikk noen til å telle på et senere tidspunkt. Hele kroppen var angrepet, fra topp til tå, og Wenche fikk sjokk da hun så hvor ille det var. Hun hadde ikke merket noe i løpet av natten. Det første hun gjorde var å søke på nettet, da skjønte hun fort at dette måtte være bitt fra veggedyr.

Ifølge Folkehelseinstituttet, stikker veggedyr vanligvis mennesker om natten og suger fortrinnsvis blod på steder som ikke er dekket av tøy. Et voksent veggedyr suger blod i 5-20 minutter. Etter måltidet kravler det raskt tilbake til gjemmestedet hvor fordøyelse, hudskifte og egglegging foregår. Her avlegger det også de karakteristiske brunsvarte ekskrementene. Ved jevnlig tilgang på mat suger veggedyrene blod ukentlig ved romtemperatur.

– Jeg måtte dra tidlig søndag morgen for å rekke et fly, men gikk selvfølgelig innom resepsjonen for å fortelle hva som hadde skjedd og viste frem noen av bittene mine. Armene mine så helt forferdelige ut. Jeg mente at hotellet måtte ta øyeblikkelige grep, så ikke flere ble rammet, sier Wenche.

Hun ønsker ikke å oppgi hotellets navn, men forteller at hun opplevde lite profesjonell håndtering av saken. Det skal blant annet ha blitt sagt at Wenche hadde fått myggestikk, fordi hun hadde gått så lettkledd dagen før. Wenche hadde absolutt ikke vært lettkledd i uværet.

– Hotelledelsen prøvde å vri det til at det ikke var snakk om veggedyr, de foreslo fuglelopper. Dessuten forklarte de at de alltid sendte bort alt sengetøyet til vask. Først da jeg meldte saken til kommuneoverlegen, opplevde jeg å bli tatt alvorlig, sier Wenche, som ikke ønsker å utdype dialogen med hotelledelsen ytterligere.

– Veggedyr kan forekomme på alle hotell, og er i hvert fall svært dårlig reklame. Men det finnes også muligheter til å sjekke om det finnes veggedyr både for eiere av overnattingssteder og privatpersoner.

Hunden kan bekrefte veggedyr

Wenche sier at hun nå har satt seg grundig inn i hvordan veggedyr opptrer. Hadde hun gjort dette i forkant av opplevelsen, ville hun aldri ha bodd på et rom med svarte prikker på sengetøyet.

– De svarte prikkene var avføring fra veggdyrene, og det er skikkelig ekkelt å tenke på, sier Wenche.

Tor Iljar er daglig leder i Dogpoint, som trener opp hunder innen spesialsøk. Sammen med jaktlabradoren Miss, er han stadig ut på oppdrag, både på rutinekontroller og fordi folk har mistanke om veggedyr i koffert, klær eller hus.

– Jeg har holdt på med dette i 13 år, og har opplevd en markant økning av oppdrag når det gjelder veggedyr de siste årene. Det er flere og flere hotell som gjør faste avtaler med oss om kontroll to ganger i året. Er det noe de er redde for, er det at gjestene skal bli bitt av disse parasittene, sier Tor Iljar.

– Og skulle det skje, har jeg erfart at ledelsen legger seg helt flat og gjør alt for at gjestene ikke skal sitte igjen med en bare negativ opplevelse. Det er første gang jeg har hørt om slike tilbakemeldinger som Wenche fikk fra hotelledelsen der hun overnattet.

Hunden Miss har virkelig nese for veggedyr, og når hun markerer funn, er det opp til kunden hva som skal skje videre. Vanligvis kontakter de et skadedyrfirma, som kan råde de fortvilte kundene videre og bistå med alt det praktiske.

ØKNING: – Jeg har holdt på med dette i 13 år, og har opplevd en markant økning av oppdrag når det gjelder veggedyr de siste årene, sier Tor Iljar. FOTO: Privat
ØKNING: – Jeg har holdt på med dette i 13 år, og har opplevd en markant økning av oppdrag når det gjelder veggedyr de siste årene, sier Tor Iljar. FOTO: Privat Vis mer

Alt ble frosset ned

Da Wenche var på vei hjem, ringte hun datteren, som tidligere hadde hatt veggedyr med hjem i bagasjen fra Spania. Datteren anbefalte Wenche å ikke gå inn før hun hadde kontaktet et skadedyrfirma. De kom og hentet kofferten og alle Wenches saker som hadde vært med på turen, og forklarte at dette måtte fryses ned i tre uker, for å være sikker på å ha tatt knekken på alt.

– Samtidig følte jeg meg skikkelig uggen, og oppsøkte lege selv om det var søndag. Jeg fikk en krem som inneholdt antibiotika og allergitabletter, men ble ikke bedre, sier Wenche.

– Mandag fikk jeg feber og det ble nytt legebesøk. Bittene ble til vabler og byller som sprakk. Tirsdag var veldig mange av bittene infisert og jeg følte meg elendig. Nytt legebesøk der jeg fikk antibiotika og kortison, med beskjed om å si fra hvis feberen steg eller almenntilstanden ble dårligere.

Legen forklarte Wenche at de nå prøvde å forebygge blodforgiftning. Skulle det oppstå, måtte hun straks på sykehus. Wenche ble engstelig for videre utvikling av sykdommen. Hun var syk i ti dager, men ble heldigvis gradvis bedre. Hun jobber med topplederrekruttering, en spennende jobb som krever kundemøter og oppfølging.

– Slik jeg så ut, kunne jeg jo ikke vise meg for kunder, da jeg begynte å jobbe igjen. Vi lo mye av at det så ut som jeg hadde flekktyfus, sier Wenche.

Etter en knapp måned er hun kvitt utslettene og kan leve helt vanlig igjen. Hun forteller min historie for å spre kunnskap om at det florerer av veggedyr også i Norge, og hva man kan gjøre for å unngå å bli bitt.

– Selv har jeg i hvert fall tatt lærdom av denne hendelsen. Jeg kommer til å sjekke hver eneste seng jeg skal ligge i, sier Wenche.

– Ledelsen på hotell og andre overnattingssteder har et stort ansvar med å lære opp sine ansatte, så de vet hva de skal se etter, og hvordan de best kan håndtere situasjoner som kan dukke opp. Men vi som gjester har også et ansvar, vi kan ikke alltid skylde på andre.

SJEKKER: - Fra nå av sjekker jeg alle senger jeg skal ligge i. FOTO: Privat
SJEKKER: - Fra nå av sjekker jeg alle senger jeg skal ligge i. FOTO: Privat Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer