I fjor høst kunne den svenske influenceren Danijela Pavlica (30) gledelig meddele at hun ventet sitt andre barn med samboeren Babak Faramarzian. Fra før har de datteren Vienna (2).
Danijela forteller at graviditeten var ganske lik den første. Eneste forskjell var at hun ikke gikk opp like mye i vekt, og at hun ikke fikk like mye væske i kroppen. Hun gikk til kontroll som vanlig, og alt så fint ut.
Dagen etter Viennas toårsdag, merket Danijela at det var noe som ikke stemte. Da var hun i uke 34.

- Det var helt stille i magen, selv om jeg gjorde flere forsøk på å få i gang babyen – som vanligvis pleier å ha god effekt. Jeg forsto ikke hvorfor, og bestemte meg raskt for å dra på kontroll, i tilfelle noe hadde skjedd, sier Danijela.
Da legen undersøkte Danijela, ble hun fortalt at de ikke klarte å finne babyens hjerteslag.
- Jeg hadde aldri i min villeste fantasi trodd at jeg skulle få høre de ordene. Alt ble helt stille, og jeg tror legen måtte si det samme tre ganger, for jeg bare lå der ute av stand til å forstå hva som ble sagt. Jeg havnet i en slags sjokktilstand, og det kom hverken spørsmål eller ord ut av munnen min.
Danijela ringte samboeren sin, og forklarte at hjertet til babyen hadde sluttet å slå. Han fikk den ubegripelige beskjeden over telefon, som var et stort sjokk. Da han kom til sykehuset, fikk de tildelt en fødestue.
- Vi fikk snakke med flere av de ansatte, og de hjalp oss med å gå gjennom alt steg for steg. Da begynte det å gå opp for oss hva som hadde skjedd.

«Små skatter 2016» er ingen vanlig barselgruppe - her møtes mødre som har mistet
Forberedte seg på fødselen
Danijela og Babak fikk reise hjem og samle seg litt, før de skulle tilbake for selve fødselen. Danijela syntes det var vanskelig å forberede seg på fødselen.
- Jeg visste ikke hva jeg tenkte eller følte. Det er så utrolig vanskelig å vite hva man skal føle når man står i en slik situasjon. Men ingen skal få ta fra meg at det var vår elskede sønn som jeg fødte til denne verden, selv om han ikke lenger var i live, forklarer Danijela.
30-åringen forteller at da de ankom sykehuset, og fødselen skulle settes i gang, gikk det en slags automatikk i det.
- Jeg visste hva jeg gjorde der, og jeg forsøkte å gjøre situasjonen så bra som overhodet mulig. Selve fødselen var ikke så ulik min første fødsel. Det er den fineste stunden jeg har opplevd, selv om han var dødfødt.
Selv om Danijela var fullt klar over at hjertet til babyen hadde sluttet å slå, klamret hun seg til håpet om at han skulle våkne. Alt hun ønsket var å høre at han skrek. Men det var ikke noe liv i den lille gutten, som fikk navnet Lyon.
- Det var ren ønsketenkning. Jeg visste jo innerst inne at det ikke kom til å skje.
Selv om Lyon var død, lå han på brystet til Danijela. Hun fortalte hvor elsket han var, hvor mye de kom til å savne ham, og hvor mye storesøster Vienna hadde sett frem til å møte ham. De tok bilder og lagde fotavtrykk. Danijela er takknemlig for at de fikk bruke tid med sønnen.

Vet ikke årsaken
- Har du fått vite hvorfor Lyon døde i magen?
- Det er tydeligvis slik at man ikke alltid får en forklaring på hvorfor det skjer, og sannsynligheten for å få svar er 50 prosent. Vi har dessverre ikke fått noe svar på hvorfor det skjedde, men vi håper fortsatt at legene skal klare å finne det ut.
Lyon skulle få en verdig begravelse. Danijela roser sykehuspresten og kvinnen fra begravelsesbyrået.
- De hjalp oss med alt, og tok hånd om de praktiske tingene. Vi trengte ikke å tenke så mye, utenom å være til stede under begravelsen, og ta avskjed i ro og fred. Det er utrolig smertefullt å begrave sitt eget barn, det er noe jeg håper ingen må igjennom.

En stor sorg
I tiden etter fødselen har livet vært mørkt, forteller Danijela.
- Jeg bærer på en stor sorg. Heldigvis har vi datteren vår, hun gjør alt mye lettere for oss. Vi tok, og tar, fortsatt én dag av gangen, men hun gjør virkelig livet vårt bedre.

Danijela, som har over 84.000 følgere på Instagram, forklarer at støtten fra følgerne har vært til enorm hjelp, i tillegg til støtte fra de nærmeste.
- Jeg vet at min åpenhet kan hjelpe andre, noe som også har hjulpet meg mye. For meg er det til stor hjelp å snakke om det, noe som hjelper meg med å bearbeide det som skjedde.
Det er mange som har kontaktet Danijela etter at hun åpnet seg om tapet.
- Mange har tatt kontakt, og forklart at de har opplevd det samme. Det var til stor hjelp for meg å forstå at jeg ikke sto alene i det. Det betyr at min åpenhet forhåpentligvis hjelper andre.
Vil ha flere barn
Selv om den andre graviditeten endte med verst tenkelig utfall, ønsker Danijela å bli gravid igjen.
- Jeg vil ha mange barn, og selv om redselen for at det samme skal skje igjen er utrolig stor, er ønsket om en stor familie så sterk, at det overskygger redselen. Spørsmålet er bare når det skjer, sier hun.

Hva skjer ved en dødfødsel?
En dødfødsel er definert som fødsel av et barn som ikke viser livstegn, og regnes fra og med svangerskapsuke 22 eller ved vekt over 500 gram (Verdens helseorganisasjon).
I Norge finner man en forklaring på hvorfor barnet døde i 75 prosent av tilfellene ifølge Trond Mathiesen, generalsekretær i Landsforeningen uventet barnedød (LUB).
- De vanligste årsakene til dødfødsler er morkakesvikt, morkakeløsning, veksthemming, infeksjoner, misdannelser, kromosomfeil og navlestrengkomplikasjoner.
LUBs statistikk viser at forekomsten av dødfødsler i Norge har gått ned de siste årene. I 1990 ble 323 barn dødfødt, og 20 år senere, i 2019, var antallet 173. Det kan ha en sammenheng med at vi føder færre barn, men ved å se på antall dødfødte per 1000 fødte, ser man at det er noe nedgang.
- I 2019 var forekomsten 3,1 dødfødte per 1000 fødte. Det var tilsvarende som i 2017, og forekomsten disse to årene er den laveste som er registrert, sier Mathiesen.