Danny Santulli

Danny var en vital 18-åring - så ble han skjenket av vennene

Nå er han hjerneskadet og kan ikke bevege seg uten rullestol, som følge av de grove trakasseringsritualene.

DANNY SANTULLI: Den sporty og livsglade 18-åringen fikk livet totalendret da han deltok på en universitetsfest i Missouri i oktober 2021. FOTO: Change.org / Familien Santulli
DANNY SANTULLI: Den sporty og livsglade 18-åringen fikk livet totalendret da han deltok på en universitetsfest i Missouri i oktober 2021. FOTO: Change.org / Familien Santulli Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høsten 2021 begynte unggutten Danny Santulli (18) på universitetet i Missouri i USA. Men det skulle nærmest få fatale følger for ham.

Den sporty, engasjerte og vitale 18-åringen gjorde som ferske studenter flest - forsøkte å integrere seg blant de andre jevnaldrende, og skaffe seg et nettverk av nye venner og medstudenter.

Amerikansk universitetstradisjon tro, som man i mildere grad har sett på ulike universiteter her til lands også, blir de ferske studentene drillet i ulike ritualer gjennom den «kult-lignende» brorskapsforeningen Phi Gamma Delta - bedre kjent som Fiji. For kvinnelige studenter blir foreningen kalt sorority, og for gutter fraternity.

Søster- og brorskapet har latt seg inspirere av det greske alfabetet og «greek life», og har røtter tilbake til midten av 1700-tallet.

Ingen løftet en finger for å hjelpe den bevisstløse gutten

Det var nettopp en slik forening Danny Santulli forsøkte å bli en del av, da han 19. oktober 2021 deltok på en fest på campus.

Akkurat denne kvelden hadde brorskapet bestemt at ritualet «Pledge Father/Son reveal nigh» skulle avholdes. Det går ut på at de eldre studentene påtar seg en rolle som en slags farsfigur, mens de ferske studentene må adlyde ordre fra medstudenten som opptrer som Father.

En av disse ordrene som Danny måtte adlyde var å drikke en flaske med én liter ren vodka. Samtidig med dette, fikk han også en slange ført ned i ganen, med trakter, som pumpet ut øl.

STERKE INNTRYKK: Vi gjør oppmerksom på at videoen viser sterke inntrykk. VIDEO: KMIZ ABC 17 News Vis mer

Den massive alkoholmengden som 18-åringen måtte svelge unna på sekunder, førte til at han sluttet å puste, og fikk hjertestans.

Ingen av de over 20 medstudentene som var sammen med Danny på den skjebnesvangre høstkvelden gjorde noe for å hjelpe 18-åringen - som var tydelig preget av situasjonen.

Overvåkningsvideo fra studentfesten, som er blitt offentliggjort i forbindelse med rettssaken mot medstudentene, viser at Danny sjangler, faller og blir bevisstløs - uten at noen gjør noe.

Det skal gå lang tid før en av dem løfter ham opp og reglerett slenger ham på en sofa. Da er han tydelig bevisstløs og leppene er blitt blå. Etter en stund siger kroppen fra sofaen ned på gulvet, og avgir ukontrollerte krampetrekninger.

Hjerneskadet, blind og mistet taleevnen

Halvannen time etter at han falt bevisstløs om, løfter to av medstudenene ham inn i en bil og kjører han til studentsykehuset.

Men da er det altfor sent.

- Bare det at ingen, da de så at han var bevisstløs og leppene var blå, ringte 911, det er helt ubegripelig. Jeg mener, seksåringer vet viktigheten med å ringe 911, har Dannys mor Mary Pat Santulli uttalt til Good Morning America.

Da 18-åringen ankom sykehuset ble det målt et alkoholnivå på livstruende 0.486. Ifølge det amerikanske opplysningsnettstedet ArriveAlive blir man fra 0.35 og høyere anslått å være i en komatiøs sløvhetstilstand, der døden høyst trolig kan inntreffe.

Som følge av den grove behandlingen etter at han ble skjenket av medstudentene, er Danny - som nå er 19 år - fått en hjerneskade, blitt blind og mistet taleevnen. Han kan ikke bevege seg uten hjelp av rullestolen.

Etter syv måneder på sykehuset fikk han lov til å komme hjem til foreldre og søsken.

- Han kommer til å trenge hjelp resten av livet. Han kan ikke snakke eller gå. Han må bruke rullestol. Han har mistet synet, men han kan høre oss, og han vet at vi er der for ham. Vi skal fortsette å kjempe for ham, og kommer aldri til å gi opp håpet, har moren Mary Pat Santulli uttalt til Good Morning America.

Inngikk sivilt forlik med flere av medstudentene

Familievennen John Heerhold, som selv har hatt og har barn ved universitetet i Missouri, staret tidligere i år en underskriftskampanje på vegne av familien, for å få de involverte studentene dømt i saken.

For til tross for at videobevis og andre potensielt fellende bevis mot medstudentene ble levert aktoratet allerede i desember i fjor, hadde ingenting skjedd.

Også universitetet i Missouri har fraskrevet seg ansvar.

I Missouri finnes den såkalte anti-trakasseringsloven § 578.365, the Hazing statute, som forbyr en person å delta i bevisst i trakasseringssituasjoner, eller oppfordre til trakassering av andre. Dette blir sett på som en kriminell handling.

Heerhold stiller spørsmålstegn ved hvorfor det har tatt så lang tid før de involverte er blitt stilt for retten, og opprettet en underskriftskampanje for å få engasjement rundt saken.

«Hvis ikke Dannys opplevelse kvalifiserer til trakassering, er de nødt til å fjerne loven. Jeg ber dere om å støtte Danny og hele Santulli-familien, og bidra til at de involverte blir dømt i samsvar med loven», skriver han i forbindelse med underskriftkampanjen på Change.org.

UNDERSKRIFTSKAMPANJE: En familievenn, som også har barn på samme universitet som hendelsen skjedde, har startet en underskriftskampanje for å få endring i lovverket. FOTO: Skjermdump Change.org
UNDERSKRIFTSKAMPANJE: En familievenn, som også har barn på samme universitet som hendelsen skjedde, har startet en underskriftskampanje for å få endring i lovverket. FOTO: Skjermdump Change.org Vis mer

Familiens advokat David Bianchi opprettet et sivilt søksmål mot 23 av de involverte brorskapsmedlemmene. I mai ble det kjent at 21 av de involverte hadde inngått et forlik med Santulli-familien utenfor retten.

- Vi feirer ikke disse forlikene, til tross for at vi er fornøyd med å ha inngått dem. Alt vi vil er å sørge for at Danny får den økonomiske hjelpen han trenger. Det er alt som betyr noe, sa advokaten Bianchi på vegne av familien, ifølge den lokale Missouri-avisen Komu, i mai.

To av hovedmennene, som ikke inngikk forlik i mai, ble i juni siktet for å ha bidratt til Danny Santullis komatiøse tilstand.

Den ene for å ha skaffet flasken med vodka til campus, som i utgangspunktet skal være et alkoholfritt område, og den andre for å ha ført trakteren ned i ungguttens hals.

Begge, som er i begynnelsen av 20-årene, er også siktet for å ikke ha hjulpet en bevisstløs person.

Unge er mer impulsive, og styrt av drifter

KK har spurt psykolog og rettspsykiatrisk sakkyndig Pål Grøndahl, som i 2019 slapp boken Om drap, om vi har noen eksempler på dødsfall som følge av grov behandling fra medstudenter her i Norge.

- Jeg kjenner ikke personlig til slike ritualer i Norge. Jeg bevitnet imidlertidig et rituale som jeg tror var tilknyttet NTNU i Trondheim sentrum hvor studentene skulle slepe seg gjennom fiskeslo, bading i sjøen og slike ting. På psykologistudiet hadde vi heldigvis ikke noe sånt. Og så lite gruppemenneske som jeg er, kan jeg tenke meg at jeg hadde styrt unna, forteller han til KK.

DRAPSEKSPERT: Psykolog og rettspsykiatrisk sakkyndig Pål Grøndahl. FOTO: Anette Karlsen / NTB
DRAPSEKSPERT: Psykolog og rettspsykiatrisk sakkyndig Pål Grøndahl. FOTO: Anette Karlsen / NTB Vis mer

Grøndahl utdyper det psykologiske aspektet ved problemstillingen.

- Det er to ting. En ting er at mennesker i grupper diffuserer ansvar og kan foreta ting vi aldri ville gjort alene, særlig i rusa tilstand. Det andre er at unge er mer impulsive, mer styrt av drifter og har mindre konsekvenstenkning enn eldre.

- Jeg vet ikke om slike kulturer og ritualer er mer ekstreme i USA enn i Norge.

Åpnet opp om trakassering bare dager i forveien

Bare dager før den nærmest fatale hendelsen, hadde Danny åpnet opp om den grove behandlingen han hadde vært utsatt for over en lang periode av medlemmene i brorskapet.

Blant annet hadde han vært nødt til å sy flere sting, fordi han hadde blitt tvunget til å klatre på innsiden av en søppelkasse som inneholdt store mengder knust glass.

Både foreldrene Mary Pat og Thomas Santulli, og lillesøsteren Meredith, hadde oppfordret ham til å melde seg ut av Phi Gamma Delta-foreningen.

- Men Danny var ikke en person som ga opp, og i likhet med så mange som tidligere har vært i samme situasjon som ham, ønsket han ikke å bli ydmyket eller latterliggjort av de som han prøvde å bli en del av. De tiltalte visste dette, og hadde sett det mange ganger tidligere, fortalte advokat Bianchi til lokalavisen St. Louis Post-Dispatch i juni.

Dette er heller ikke første gang en ung student, med fremtiden foran seg, har blitt grovt trakassert av medstudenter under Phi Gamma Delta-ritualer.

Flere av dem også med døden til følge.

280 registrerte dødsfall som følge av studentritualene

Allerede i 1905 ble en unggutt drept som følge av brorskapsritualer.

I en avisartikkel på trykk i lokalavisen The Albuquerque Evening Citizen kommer det frem at rikmannsgutten Stuart L. Pierson ble lenket fast til en togskinne av sine medstudenter ved Kenyon college i Ohio, og momentant drept av et lokomotiv. Han ble bare 18 år.

FAKSIMILE: The Albuquerque Evening Citizen
FAKSIMILE: The Albuquerque Evening Citizen Vis mer

Den amerikanske journalisten og forfatteren Hank Nuwer har forsket på såkalte Hazing-dødsfall, som kan oversettes til trakasseringsdødsfall, og har konkludert med at i perioden 1838 til 2022 har vært totalt 280 dødsfall som følge av studentritualene.

DØDSFALL: Foreldrene Evelyn og Jim Piazza mistet sønnen Timothy Piazza som følge av fatale fall, etter å ha blitt skjenket av medstudenter på universitetet i Pennsylvania i februar 2017. FOTO: NTB
DØDSFALL: Foreldrene Evelyn og Jim Piazza mistet sønnen Timothy Piazza som følge av fatale fall, etter å ha blitt skjenket av medstudenter på universitetet i Pennsylvania i februar 2017. FOTO: NTB Vis mer

Han har skrevet boken Hazing - destroying young lives som kom ut i 2018, og driver også en egen nettside der han publiserer statistikk og fakta.

Naturlig nok var det et opphold i statistikken i 2020, som følge av Covid-pandemien og det at universitetene ble holdt stengt. Etter gjenåpningen er det registrert tre dødsfall, mens det foreløpig ikke har forekommet såkalte hazing-dødsfall så langt i 2022.

MISTET SØNNEN: Ekteparet Stephen og Rae Ann Gruver mistet sin 18 år gamle sønn Maxwell Gruver, student ved Louisiana State University, i 2017 som følge av alkoholforgiftning etter ritualer ved universitetet. FOTO: NTB
MISTET SØNNEN: Ekteparet Stephen og Rae Ann Gruver mistet sin 18 år gamle sønn Maxwell Gruver, student ved Louisiana State University, i 2017 som følge av alkoholforgiftning etter ritualer ved universitetet. FOTO: NTB Vis mer

«Min research konkluderer med at det fra årene 1948 til 2021, med unntak av 1952 og 1958, er registrert årlige dødsfall. Ett eller flere i året fra 1959 til 2021. Ingen dødsfall er registrert som følge av trakassering i 2022, men Missouri-student Danny Santulli er blitt paralysert», skriver forfatter Nuwer.

Det er ingen tvil om at unggutten Danny Santulli, som hadde en lovende fremdtid foran seg, raskt kunne blitt en del av den fatale hazing-statistikken.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer