Rolf

Dårlig humør kan behandles

Har sinnsstemningen din lett for å endre seg, uten naturlig forklaring, kan det ha en biokjemisk forklaring. Manglende stoffer i hjernen ofte årsaken!

Publisert

Hjernen din er konstant utsatt for påvirkning av mange ulike stoffer som vil påvirke humør og stemningsleie. Bestemte vitaminer, mineraler og sporstoffer, signalstoffer i sentralnervesystemet og hormoner er med på å styre dette. Får hjernen for lite – eller for mye – av noen av disse stoffene – kan det gi store humørsvingninger.

 

Magnesiummangel:

De fleste nordmenn har altfor lite magnesium i kroppens vev og organer, og dette kan være en av hovedårsakene til humørsvingninger. Magnesium påvirker og regulerer nervefunksjoner og produksjonen av signalstoffer, slik at det virker beroligende og stabiliserende på humøret. Det påvirker også hjernens hormonproduksjon og særlig hjernens to viktigste hormonstoffer – dopamin og serotonin. Disse stoffene sørger for godt, stabilt humør og emosjonell velvære.

 

Litiummangel:

Litium er et sporstoff som mange aldri har hørt om, men som nesten alle har altfor lite av i kroppen. En viktig grunn kan være at litium bare finnes i ganske små mengder i noen få matvarer som mange spiser lite eller sjelden av. Disse er timian, kelp og havsalt. Små mengder finnes også i potet, korn og drikkevann.

Samtidig vil et høyt kaffeforbruk, svart te og coca cola, drikker som inneholder stoffet xanthine, føre til økt utskillelse av litium. Derfor har du mest sannsynlig mangel på dette sporstoffet, og det går ut over humøret ditt. Litium har en meget stabiliserende virkning på humøret vårt både ved nedstemthet/depresjon og ved overdreven oppstemthet/mani. Derfor brukes det i behandlingen av pasienter i psykiatrien med såkalt bipolar sykdom (manisk depressiv).

 

For mye kobber:

Kobber er et viktig mineralstoff i hjernen som spesielt mange kvinner kan ha for mye av. Kvinner med mye eller sterke premenstruelle plager, deriblant humørsvingninger og depresjon før blødningen starter, har for høyt kobbernivå. Høyt kobbernivå etter menopausen kan på samme måten bidra til nedstemthet og depresjon. Mange vil samtidig også være plaget av hodepine.

 

Få humøret i balanse!

Er du plaget av store humørsvingninger, bør du oppsøke en dyktig naturlege eller terapeut som kan hjelpe deg å sette sammen en riktig vitamin- og mineralbehandling som passer for deg. Behandlingen må alltid bestå av riktig kost kombinert med B-vitaminer, magnesium, sink (sink dersom mistanke om høyt kobbernivå) og ev. kaliumtilskudd.

 

 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer