Spiseforstyrrelser

Datteren fikk spiseforstyrrelser

Malene Larsen fryktet hun skulle miste Laura (15), som raste ned i vekt.

TILBAKELAGT STADIUM: Laura (15) vet godt hvor tøft det var for moren Malene og resten av familien. I dag er hun lei seg for at hun gjorde dem så redde. Foto: Jørgen Ploug/Familiejournal/All Over Press
TILBAKELAGT STADIUM: Laura (15) vet godt hvor tøft det var for moren Malene og resten av familien. I dag er hun lei seg for at hun gjorde dem så redde. Foto: Jørgen Ploug/Familiejournal/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: – Nå er Laura her! sier moren hennes, og det er som en frisk vind inn i huset.

Den 15 år gamle jenta med glade øyne og et stort smil hilser, mens hun forteller om ekstrajobben hun har fått og idrettsskolen hun skal begynne på etter sommerferien.

Er dette den Laura som for mindre enn ett år siden hadde anoreksi? Som var så syk at hun nærmest var i livsfare?

Det er en historie som det ikke er så gøy å gjenfortelle, men Laura og moren Malene Larsen gjør det likevel – for å kunne hjelpe andre.

– Kan jeg hjelpe bare en eneste, vil det gjøre meg glad, sier Laura.

LES OGSÅ: Marcus (34) skled på bassengkanten og ble lam

VELDIG SYK: Konfirmasjonsfoto av en veldig tynn Laura, våren 2014. Foto: Jørgen Ploug/Familiejournal/All Over Press
VELDIG SYK: Konfirmasjonsfoto av en veldig tynn Laura, våren 2014. Foto: Jørgen Ploug/Familiejournal/All Over Press Vis mer

Veldig syk

På det laveste veide hun 38 kilo, og pulsen hennes var halvparten av hva den burde være. Fingre og tær begynte å bli blå på grunn av dårlig blodomløp. Hun var blek, knoklene sto tydelig fram, og hun blødde fra tannkjøttet.

Hun var innlagt på sykehus og helt i grenseland for å måtte få sondenæring.

Laura og Malene forteller også at Laura ble så trist at hun på et tidspunkt var suicidal.

– Det kom fram sider i henne som jeg ikke kjente, sier Malene.

Laura løp mye. Når hun tenker tilbake i dag, kan hun se at hun kanskje ikke bare løp fordi hun likte det. Hun løp også fra noe i henne selv.

– Kanskje var jeg en sånn som tok på meg alt. Jeg ville at vi skulle ha det godt, alle sammen. Jeg satte nok meg selv til side.

Moren hennes nikker.

– Ja, Laura ble voksen for tidlig – den som ville holde alle sammen, også da foreldrene ble skilt.

Hun løp 13 kilometer hver dag. Da hun fikk en kneskade, gikk det galt. En periode kunne hun ikke trene og ble redd for å legge på seg. Dette var ved juletider 2013, og ikke engang julematen fristet henne. Så kom 2014 og det tøffe halvåret.

– Jeg var utrolig redd. Kiloene raste av Laura, og jeg kunne ikke se noen utvei.

Det var som et mareritt, sier Malene.

LES OGSÅ: May-Monicas datter overlevde Utøya

SØSKENKJÆRLIGHET: Laura følte et ansvar for å ta vare på brødrene sine, William (12, bildet) og Viktor (16), da foreldrene ble skilt. At hun tok på seg så mye kan ha bidratt til at at hun ble syk. Foto: Jørgen Ploug/Familiejournal/All Over Press
SØSKENKJÆRLIGHET: Laura følte et ansvar for å ta vare på brødrene sine, William (12, bildet) og Viktor (16), da foreldrene ble skilt. At hun tok på seg så mye kan ha bidratt til at at hun ble syk. Foto: Jørgen Ploug/Familiejournal/All Over Press Vis mer

Lurte moren

Laura kom under behandling, og skulle følge en kostplan. Moren tok seg fri fra jobben for å overvåke henne, men Laura lurte henne så ofte hun kunne.

– Det ble jeg god til. Jeg har aldri løyet før, men nå gjorde jeg det. Jeg kastet mat så fort jeg kunne, og jeg fordelte maten utover tallerkenen sånn at det skulle se ut som jeg hadde spist mer enn jeg hadde.

Det endte med innleggelse, og der var det veldig stort fokus på mat. Laura skulle spise, og så kunne hun få psykologsamtaler etterpå. Malene og Laura, som er fra danske Broager helt sør på Jylland, mener at det burde ha vært omvendt.

LES OGSÅ: Glemte aldri ungdomskjæresten

– Det hjelper ikke å ha fokus på mat og kosthold, hvis man ikke gjør noe med det psykiske bakteppet, sier Malene.

På sykehuset skulle Laura holde seg i ro. I stedet løp hun i trapper og hoppet opp og ned inne på rommet for å gå ned i vekt. Under et møte på sykehuset reiste hun seg og gikk – flyktet ut i skogen.

Hun ville ikke mer, og først da faren hennes sendte henne en sms om at hun ikke trengte å dra tilbake til sykehuset, lot hun seg hente.

Familien avtalte tid hos en psykolog som Malene hadde fått anbefalt. Han ville ikke snakke med Laura om mat, men om henne og hennes liv.

– Plutselig var det ikke fokus på mat og spiseopplegg, men på meg, sier Laura.

LES OGSÅ: Hannes ferieforelskelse var den store kjærligheten

Kunne ikke se det selv

Malene har et godt råd til foreldre i samme situasjon:

– Snakk med andre, for vi har alle erfaringer vi kan gi videre. Og husk at det ikke bare handler om spiseopplegg, det handler om å finne ut av hva bakgrunnen er. Så kan man begynne å nøste opp i det.

– Da jeg på et tidspunkt følte at jeg hadde lagt på meg litt, la jeg ut et bilde på Instagram. Da kom det kommentarer på at jeg var helt vilt tynn. Når jeg ser bildet i dag, ser jeg jo hvor tynn jeg var. Det klarte jeg ikke se tidligere.

Derfor kan jeg si til andre: Dere lurer dere selv. Dere kan ikke se det selv, sier Laura.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer