Ocd

Datteren til «Anne» fortalte at hun hadde tanker om å drepe henne med kniv

«Maja» (16) har OCD, en sykdom som er svært belastende for både henne og familien.

OCD: Datteren til "Anne" har OCD, en sykdom som er svært belastende for hele familien. 
 Foto: NTB Scanpix
OCD: Datteren til "Anne" har OCD, en sykdom som er svært belastende for hele familien. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For et par år siden fortalte «Maja» (16) moren sin at hun hadde en del tvangstanker. Hun sa at hun skulle ønske at moren fikk kreft – noe som kom som et sjokk. 

– Da hun sa dette gråt hun og var helt fortvilet. Hun ville selvfølgelig ikke at det skulle skje med meg, sier «Anne», moren til «Maja». 

Denne perioden hadde «Maja» samtidig et stort oppheng i tall, noe som er typisk for personer med OCD. Tallene 5, 10, 15 og 20 var sentrale. 

– Da vi skulle pynte til Halloween satte jeg frem fire hodeskaller. Det ble helt feil for henne, da det var fire og ikke fem. Da var hun overbevist om at det kom til å skje noe med noen hun var glad i, sier «Anne».

Det var da datteren fortalte «Anne» at hun hadde tanker om å drepe henne med kniv, at hun valgte å ringe til legen. 

– Jeg vet jo at hun aldri ville ha gjort det, men det er så fælt å vite at hun har slike forferdelige tanker. 

LES OGSÅ: Sliter du med tvangstanker?

Repeterende handlinger og tanker basert på frykt

Tvangstankene- og ritualene ble etter hvert såpass ekstreme, at «Maja» var nødt til å få hjelp øyeblikkelig. Hun ble henvist til BUP, og etter mye mas fra moren fikk hun starte i terapi.

– «Maja» følte at hun ikke hadde noen fremgang. Hun mistet håpet og var ganske fortvilet etter enkelte timer. Vi fikk derfor henvisning til en OCD-time, hvor vi hadde tre screening-samtaler, og nå har hun nettopp startet med behandling der som skal pågå i 12-16 uker, sier hun.

OCD er en angstlidelse som består av repeterende handlinger og tanker som er fryktdrevet. Omtrent tre prosent av befolkningen har OCD i en eller annen form, ifølge Rune Svendsen, psykologspesialist med over 10 års erfaring med utredning og behandling av pasienter med OCD.

– Debutalder for OCD hos barn har en topp på 10 år, og en ny topp når de nærmer seg ung voksen alder. Et tvangsrituale er gjerne koblet sammen med en tvangstanke, noe man er redd for. 

De fleste er redde for skitt og bakterier, derfor er den vanligste tvangshandlingen ofte overdreven vasking. En annen utbredt tvangshandling er sjekking av elektriske apparater, som er utløst av frykt for brann.

– Det er også viktig å huske på at det finnes tvangsritualer som andre ikke ser, da det foregår mentalt. Et eksempel er barn som kontinuerlig må regne regnestykker som går opp i partall i hodet. Om det ikke går, kan barnet få tvangstanker om at for eksempel moren vil få kreft, sier Svendsen.

LES OGSÅ: Dette er de vanligste tvangstankene

Hvordan oppdage at barnet har OCD

OCD starter ofte med få og lite belastende symptomer i starten, som etter hvert vil øke og bli synlig for personer rundt. Det kan utvikle seg raskt over få dager, men da er det gjerne trigget av en hendelse.

– Som forelder er det viktig å se etter signaler på at barnet strever med å fungere sosialt og på skolen. Et barn med OCD viser gjerne tegn til synlig angst og vansker med å konsentrere seg – barnet kan ofte fremstå som frustrert og lei seg. Det er viktig å komme raskt til behandling, det gir bedre prognose og kortere behandlingstid.

Behandlingen «Maja» får nå går ut på at hun eksponeres for det hun synes er vanskelig. Som for eksempel å unngå å sjekke at ovnen er skrudd av fem ganger.

– Det var under disse samtalene at jeg innså at hun hadde slitt med OCD lenge, helt fra fire-femårsalderen. Hun hang seg opp i enkelte ting, som å sjekke at vinduer og dører var lukket, hvis ikke kunne det komme bjørner inn. Da lo vi bare av det, vi visste ikke at det var et reelt problem. 

LES OGSÅ: Margunn holdt tvangstankene skjult i 12 år: - Jeg vasket hendene 100 ganger om dagen

Leggetid tar som regel to timer

«Maja» har alltid vært en forsiktig jente. Hun er svært knyttet til foreldrene sine, og viser mye omsorg og empati overfor andre – nesten litt for mye, ifølge «Anne».

Før leggetid må «Maja» følge mange ritualer – det kan fort ta et par timer før hun er klar for å sove. Hun bruker ekstremt lang tid på badet, og må børste av sengen og riste sengetøyet før hun kan legge seg.

– Mens hun var på badet begynte jeg å gjøre klar sengen. Man blir fort en hjelper, uten å være klar over det, men det har ingen positiv effekt. Det er vanskelig å se at barnet sliter, uten å kunne rykke inn for å hjelpe, sier «Anne». 

For mange jenter er tenårene preget av usikkerhet. «Maja» har slitt med en alvorlig sykdom i fem år, før OCD-en tok fullstendig overhånd. 

– Hun tror selv at hun holder på å bli gal – det er selvfølgelig en enorm belastning. Jeg forklarer henne at det ikke er henne det er noe galt med, det er sykdommen. Men det har ført til en del tilleggsproblemer, så hun sliter også med angst, spesielt sosial angst, og fungerer dårlig sosialt.

LES OGSÅ: Tvangslidelser: OCD (obsessive-compulsive disorder)

Låser seg inn på do i friminuttene

Nå går «Maja» i en tilpasset klasse første året på videregående, som fungerer veldig bra. Nylig havnet «Anne» i en heftig diskusjon med læreren hennes, som mente at hun var frisk fra sosial angst og OCD. 

– Jeg måtte forklare at han hverken er forelder, fastlege eller en av de tre terapeutene hennes. Hun følger et knalltøft opplegg under disse ukene med intensiv behandling, så lærerne er nødt til å ta hensyn. Det er få som vet hvor krevende det er.

De fleste ting foreldre tar som en selvfølge, er en kamp hjemme hos «Anne» og «Maja» Det er ofte hjemme tvangsritualene foregår, men 16-åringer isolerer seg også mye på skolen på grunn av angsten.

– Jeg hadde håpet at «Maja» skulle få noen nye venner da hun startet på videregående, men det blir mest «hei» og «ha det». I lunsjen låser hun seg ofte inn på toalettet. Det er i denne alderen man skal løsrive seg litt fra foreldrene, men «Maja» blir bare mer avhengig av meg.

Må ofre alt for datteren

Tre dager i uken må «Anne» følge datteren til behandling. Behandlingsstedet ligger en times busstur unna, og selve behandlingen tar to timer.

– Det er ikke bare «Majas» sykdom vi må kjempe mot, det er også en kamp mot NAV og mangel på tilbud for pårørende. Jeg har vært veldig fortvilet, og skulle ønske at jeg kunne få noen å snakke med om dette. Mange av ritualene er av svært intim art, så jeg kan ikke fortelle venninner om det. 

«Anne» synes det er synd at det er så lite åpenhet rundt OCD. Det er nok ikke så mange som vet hvor mye det påvirker livene til de det gjelder. 

– Vi kaller sykdommen for «OCD-jævelen». Det er viktig å ha litt humor også. Her om dagen måtte jeg forklare sønnen min på 11 år om sykdommen, fordi han var så frustrert da han skulle rydde ut av oppvaskmaskinen med «Maja». Hun brukte så lang tid på å inspisere alle tallerkener og alt av bestikk – han hadde jo andre ting han heller ville gjøre.

Tror og håper at «Maja» blir frisk 

«Maja» søker bekreftelse veldig ofte. En gang hadde hun vært ute og syklet, og løftet på en ølboks – selvfølgelig uten å røre innholdet. Hun er redd for bakterier, og spurte «Anne» om hun muligens var smittet av noe. Moren sa selvfølgelig nei.

– Hun spør om det samme igjen og igjen – ofte et tosifret antall ganger. Det blir etter hvert svært krevende mentalt også – det er ikke alltid like lett å svare «riktig».

Til tross for store utfordringer, synes «Anne» at behandlingen hittil har vist noe fremgang. «Maja» sitt største ønske er å bli journalist, og jobber målrettet mot drømmene sine.

– «Maja» er den tøffeste jeg vet om. Først var hun alvorlig syk i flere år, og nå har dette. Hun er hardtarbeidende og kjemper en innbitt kamp hver dag, så jeg tror at hun kan bli en av dem som blir helt friske – eller tilnærmet frisk. Vi er i alle fall optimistiske, smiler «Anne». 

Til info: «Anne» vil være anonym av hensyn til datterens privatliv. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer