Maria Fossum Hovdan:

Datteren til Cathrine Fossum åpner seg om hudsykdommen

- Jeg tenker at det går helt fint å ha en synlig flekk, så lenge den ikke vises altfor mye, sier Maria (12).

ÅPEN OM SYKDOMMEN: Maria Fossum Hovdan (t.v) fikk påvist hudsykdommen alopecia areata da hun bare var syv år gammel. De to siste årene har hun vært åpen om sykdommen, og vil nå hjelpe andre. Her er hun avbildet med mamma Cathrine Fossum. Foto: Privat
ÅPEN OM SYKDOMMEN: Maria Fossum Hovdan (t.v) fikk påvist hudsykdommen alopecia areata da hun bare var syv år gammel. De to siste årene har hun vært åpen om sykdommen, og vil nå hjelpe andre. Her er hun avbildet med mamma Cathrine Fossum. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Det er fem år siden Maria Fossum Hovdan (12), datteren til nyhetsanker og programleder Cathrine Fossum (45), oppdaget at hun hadde en hårløs flekk på hodet. Det fortalte hun først i et intervju med God morgen Norge.

Kort tid etter, bare syv år gammel, fikk hun diagnosen alopecia areata. Ifølge Lommelegen er det en hudsykdom som forårsaker lokalt håravfall. Hårene løsner og faller ut, men sykdommen ødelegger imidlertid ikke hårsekkene, og håret vokser ofte ut igjen.

Årsaken til hvorfor noen får alopecia er uvisst, men mye tyder på at det kan være forårsaket av en autoimmun sykdom. Den kan ikke behandles med medisiner.

Overfor Se og Hør forteller Cathrine at verken hun eller ektemannen Anders Hovdan hadde hørt om sykdommen da datteren ble diagnostisert.

- Jeg leste meg opp på det og fant fort ut at det er ingenting vi kan gjøre. Du kan ta kortvarige behandlinger med kortison, men det anbefales jo ikke til barn. Det kan gå over, du kan miste litt, men du kan også miste alt håret. Her er det kroppen som bestemmer.

- Føltes litt trist

Datteren Maria forklarer nærmere til Se og Hør om hvordan det egentlig var for henne i tiden før hun fikk påvist diagnosen.

12-åringen gikk bare i 1. klasse på barneskolen da hun oppdaget den hårløse flekken. Hun innrømmer at hun ble veldig redd, og forteller at hun først trodde det var kreft.

- Der og da visste jeg ikke at man måtte få behandling med cellegift for å miste håret. Vi gikk til mange leger og til slutt fant de ut at det var alopecia.

BLE INTERVJUET: For noen år siden bestemte Maria seg for å være åpen om sykdommen, og ble intervjuet på God morgen Norge. Foto: Privat
BLE INTERVJUET: For noen år siden bestemte Maria seg for å være åpen om sykdommen, og ble intervjuet på God morgen Norge. Foto: Privat Vis mer

- Mistet du mye hår i starten?

- Ja, jeg mistet så å si håret på halve hodet, men det skjedde gradvis. Jeg hadde en liten flekk ved øret først, og så ble det bare mer og mer.

- På hvilken måte vil du si at sykdommen påvirket deg?

- Jeg brukte aldri å gå med høy hestehale, for da så man at jeg nesten ikke hadde hår på halve hodet. Det kjente jeg var vanskelig, spesielt fordi alle jentene i klassen hadde masse hår og kunne flette det, mens jeg ikke hadde det. Jeg hadde ganske tykt hår før, men når det da vokser ut igjen blir det litt tynnere, forklarer hun.

Mamma Cathrine forteller at hun prøvde alt for å hjelpe datteren, og helt i starten gikk hun til innkjøp av en rekke kremer og midler. Dette i håp om at håret hennes skulle vokse ut igjen.

- Det føltes litt trist at det ikke funket. Men da jeg var 10-11 år dro vi til et hårsenter, hvor de fikk målt av flekken min, så fikk jeg en hårdel vi kunne lime på. Den har jeg brukt, men i dag har den store flekken vokst ut igjen, så akkurat nå bruker jeg ikke den.

- Det var et vendepunkt

Det er vel å merke en stor påkjenning å miste håret, kanskje spesielt i ung alder, da mange forbinder håret med sin egen identitet. Maria forteller at hun ofte fikk mange spørsmål og kommentarer fra andre barn.

Til slutt så hun seg lei av det.

I 2019 bestemte hun seg for å være åpen om sykdommen på Alopecia-dagen, etter en grundig prat med mamma Cathrine, som først var nervøs for hvordan Facebook-innlegget kom til å bli mottatt av andre.

MOR OG DATTER: Maria var bare syv år gammel da hun fikk påvist alopecia areata. Her er hun avbildet med mamma Cathrine. Foto: Privat
MOR OG DATTER: Maria var bare syv år gammel da hun fikk påvist alopecia areata. Her er hun avbildet med mamma Cathrine. Foto: Privat Vis mer

- Dette ble et vendepunkt for oss, som mamma følte jeg at jeg slapp Maria og tenkte «hva skjer nå?». Jeg følte at jeg måtte beskytte henne, i tilfelle ingen skulle reagere eller bry seg. Men så står hun jo så utrolig stødig i seg selv og på sine egne bein. Det var mye varme i miljøet, og vi har fått hundrevis av positive tilbakemeldinger, sier hun.

Selv var Maria aldri i tvil om at hun ville dele sin historie. Hun var nemlig klar over at dette ville gi folk mer kunnskap om sykdommen, samtidig som det kunne hjelpe andre.

- Hvordan føles det at åpenheten din har blitt så godt tatt imot?

- Det føles veldig mye bedre, og det hjalp meg veldig mye med å bli mer trygg. Nå forstår jeg at det uansett går fint - for det er jo bare hår, svarer hun, og følger opp:

- Jeg har fått veldig mange nye venner etter det, som har samme sykdom som meg. Nå føler de seg mer komfortabel og trygg i seg selv, for eksempel etter at de så intervjuet mitt på God morgen Norge.

- En fin lærdom

Dersom Maria en dag skulle ende opp med å miste alt håret, forteller hun at hun er åpen for å kunne bruke parykk.

- Det kan godt hende at jeg vil det. Men slik det ser ut nå, eller om det bare blir litt verre under håret, så går det nok bra uten. Jeg tenker at det går helt fint å ha en synlig flekk, så lenge den ikke vises altfor mye.

På spørsmål om 12-åringen har noen gode råd til andre unge som er i samme situasjon som henne, svarer hun:

- Jeg tenker at det beste er å ikke bry seg hvis folk sier noe på det, bare vær trygg på deg selv. Og om folk spør om det er kreft, så kan man fortelle de rolig om hva det er. For noen kan det også funke å dele det offentlig, slik at folk slipper å spekulere.

POSITIV: Maria har lært å akseptere sykdommen, og vil nå hjelpe andre unge som er i samme situasjon som henne. Foto: Privat
POSITIV: Maria har lært å akseptere sykdommen, og vil nå hjelpe andre unge som er i samme situasjon som henne. Foto: Privat Vis mer

Det er ingen tvil om at Cathrine er stolt over datteren sin, og forteller at hun er glad for at hun har valgt å dele sin historie.

- Hun står så stødig i det og er verdens klokeste lille person. Det gjør oss som foreldre trygge på at hun håndterer dette, helt uavhengig om hvordan håret hennes er til enhver tid. Det er masse positivt som har kommet ut av det, selv om det også har vært veldig utfordrende, sier hun, og legger til:

- Jeg tenker at det er en fin lærdom å ha i livet, det å tørre og fortelle om ting, også blir det godt tatt imot, slik at man finner styrke i det.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer