Skikk og bruk:

De 11 mest uhøflige tingene du kan gjøre på konsert

- Frustrerende for både artister og andre publikummere, sier eksperten.

SKIKK OG BRUK: - Du må gjerne filme en kort snutt av konserten, men sett ned lyset på skjermen og ikke hold telefonen over hodet ditt slik at du forstyrrer publikum bak deg, sier eksperten. Foto: NTB.
SKIKK OG BRUK: - Du må gjerne filme en kort snutt av konserten, men sett ned lyset på skjermen og ikke hold telefonen over hodet ditt slik at du forstyrrer publikum bak deg, sier eksperten. Foto: NTB. Vis mer
Publisert

Mange av oss elsker å gå på konsert. Enten du foretrekker hard rock, klassisk musikk eller pop, kan musikken gi deg glede, energi og en skikkelig fin og følelsesladet opplevelse.

Det er derimot mildt sagt frustrerende å dra på konsert og bli forstyrret og plaget av andre publikummere.

Personen vet siden av deg filmer gjerne hele konserten med mobilen, eller prater høylytt med kompisen sin. Du har gjerne også opplevd at noen i konsertlokalet blir for beruset og høylytt, og ødelegger musikkopplevelsen for dere andre.

Så hva er det frekkeste man kan gjøre på konsert, og hva er det viktig å huske på for at alle skal få en fin opplevelse?

GOD STEMNING: - Vi er veldig glade i våre publikummere, som stort sett oppfører seg eksemplarisk, sier eksperten. Foto: NTB.
GOD STEMNING: - Vi er veldig glade i våre publikummere, som stort sett oppfører seg eksemplarisk, sier eksperten. Foto: NTB. Vis mer

Unngå dette på konsert

Huffpost har samlet 11 av de frekkeste og mest uhøflige tingene du kan gjøre på konserter:

1. Du blir for full

Det er vanlig å drikke noen drinker og slå seg litt løs på konsert, men det er forskjell på å drikke litt og å drikke mye, og bli en som bråker, søler og støter borti andre.

2. Du snakker under showet

Når du er på teater eller konsert, bør de eneste lydene i rommet komme fra scenen. Det betyr at du ikke bør snakke mens noen synger eller dansere opptrer. Til og med på mer uformelle konserter kan det være forstyrrende og frekt å avbryte fremføringen med prat.

3. Du opptrer selv

Husk at du ikke er hjemme i din egen stue. Hvis du synger høylytt til musikken kan det forstyrre både de som er rundt deg og de som opptrer. Nyt forestillingen, men ikke skrik ut låtteksten med mindre alle andre gjør det.

4. Du bruker mobilen

Prøv å unngå tekstmeldinger og telefonsamtaler under konserter, spesielt under intimkonserter. Den lysende skjermen kan være distraherende for andre, spesielt i mørke lokaler. Slå av telefonen og nyt showet.

5. Du blokkerer sikten til andre

Prøv ditt beste for å ikke blokkere sikten til personen bak deg. Unngå store hatter, plakater eller gjenstander som blokkerer sikten til andre. Ikke stå hele tiden hvis personene bak deg sitter, og prøv å ta hensyn til de rundt deg.

6. Du buer

Hvis du uttrykker misnøye under konserten kan du ødelegge opplevelsen for både publikum og artistene. Det kreves mye arbeid å sette opp en konsert, og det bør respekteres selv om du ikke liker konserten.

7. Du tar for mange bilder og videoer

Ingen vil ha sikten ødelagt av en vegg av utstrakte armer som filmer og tar bilder med telefonen, så ikke prøv å dokumentere hele showet.

8 Du krasjer inn i andre

På noen type konserter er det forventet at publikum synger og danser, men pass på så du ikke krasjer inn i de rundt deg.

9. Du glemmer å dusje

Før du skal stå tett i tett med andre mennesker på konsert, er det lurt å ta en dusj og passe på at du ikke lukter.

10. Du kommer for sent

Det er både uhøflig og irriterende for de rundt deg at du kommer for sent til konserten.

11. Du presser deg ut av lokalet

Etter at konserten er over kan det ofte være kaotisk på vei ut av lokalet. Men ikke press deg frem for å komme ut fortest mulig. Alle går i samme retning, så vær tålmodig og ikke press deg ut.

TA HENSYN TIL ANDRE: Prøv ditt beste for å ikke blokkere sikten til personen bak deg. Foto: NTB.
TA HENSYN TIL ANDRE: Prøv ditt beste for å ikke blokkere sikten til personen bak deg. Foto: NTB. Vis mer

Prating og mobilbruk er frustrerende for mange

- Vi er veldig glade i våre publikummere, som stort sett oppfører seg eksemplarisk. Det er fantastisk at vi endelig har åpnet for fullt og at publikum er tilbake med all sin musikkglede og entusiasme.

Det sier Mona Helleland Varpe, som er PR- og markedsansvarlig for konsertlokalene Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene i Oslo, til KK.

Hun sier at når det gjelder uønsket oppførsel så er prating under konserter noe av det som er mest frustrerende både for artister og for andre publikummere. Det kan også være forstyrrende med overdreven bruk av mobiltelefon.

- Du må gjerne filme en kort snutt av konserten, men sett ned lyset på skjermen og ikke hold telefonen over hodet ditt slik at du forstyrrer publikum bak deg. Vent til konserten er ferdig før du sjekker videoen, vi trenger ikke avspilling av et opptak av konserten mens konserten fortsatt er i gang, sier hun.

Kort sagt: Ta hensyn og vis respekt for artisten og andre publikummere samt de som er på jobb, og følg gjerne konsertvettreglene.

Kan fort bli dårlig stemning

- Å oppføre seg på konsert betyr å ta hensyn til de rundt deg. Alle i salen har kjøpt billett og gleder seg til en konsertopplevelse. Så hvis du oppfører deg som om du er alene hjemme blir det fort dårlig stemning.

Det sier Kristin Sundt, som er markedssjef for Oslo Konserthus, til KK.

Hun ber deg huske på at ingen har kjøpt billett for å se konserten gjennom utallige mobilkameraer.

- Det er heller Ingen som har kjøpt billett for å høre en konsert sammen med din skravling. Grøftefylla kan tas et annet sted og på et annet tidspunkt enn når du er på konsert, sier Sundt.

TA HENSYN: - Ta hensyn, vær høflig og vær litt romslig. Det kan være noen ved siden av deg aldri har vært på konsert før, sier Sundt. Foto: NTB.
TA HENSYN: - Ta hensyn, vær høflig og vær litt romslig. Det kan være noen ved siden av deg aldri har vært på konsert før, sier Sundt. Foto: NTB. Vis mer

Slik oppfører du deg «riktig»

- Ta hensyn, vær høflig og vær litt romslig. Det kan være noen ved siden av deg aldri har vært på konsert før, sier Sundt.

Legg bort mobilen og nyt konserten. Skravlingen kan bli igjen utenfor, inne i konsertsalen er alle opptatt av å høre artistene.

- Følg instruksene til de ansatte. Kjenn på den gode stemningen, senk skuldrene og «flyt» med, råder hun.

Husk på at vanlige konserter er tilpasset voksnes ører og sanseinntrykk. Det er ofte for voldsomt for babyer og små barn. Det finnes utrolig mange fine konserter som er tilpasset små barn, ta dem heller med på det og få en god opplevelse for alle.

Konsertvettreglene

Helleland Varpe henviser til NKA (Norske Kulturarrangører) sine konsertvettregler:

1. Pakk riktig og kle deg etter forholdene

Det er ikke tillatt å medbringe skarpe og tunge gjenstander (paraplyer, flasker, bokser o.l.) på konserter. De fleste konsertarrangører forbyr bruk av profesjonelt opptaks- og kamerautstyr. Kle deg praktisk og etter værforholdene. Bruk komfortable sko. Ha fulladet mobil.

2. Vis miljøvett

Reis kollektivt, gå eller bruk sykkel til konserten dersom det er mulig. Konsertområdet er hyggeligst om alle er med på å holde det rent og bidrar til sortering av avfall.

3. Gjør deg kjent

Skaff deg en oversikt over hvor det er toaletter, servering, førstehjelp og (nød)utganger. Da vet du hvor du skal gå dersom behovet melder seg.

4. Ta vare på hørselen

Bruk ørepropper og ta pause(r) fra høy musikk.

5. Ta hensyn og vis respekt

Ikke bidra til press i kø eller foran scenen. Gå mot siden eller skrått bakover hvis du vil ut av mengden. Vær oppmerksom der det samler seg mye folk, som ved serveringssteder, toaletter og inn-/utgang. Respekter de som vi få med seg konserten og lytte til musikken – begrens høylytt plapring.

6. Lytt til kroppen

Spis godt og drikk rikelig med vann. Hvis du ikke er i form er det aldri for sent å snu.

7. Bruk hodet

Ikke spill helt og bland deg i situasjoner som kan bli farlige. Tilkall vakter dersom du oppdager noe du synes er ubehagelig eller er bekymret for.

8. Respekter skjenkeregler

For høyt alkoholinntak forringer din og andres konsertopplevelse. Stopp i tide.

9. Si fra hvor du går

Si i fra til venner dersom du forlater konserten og opplys om hvor du skal. Avtal gjerne et fast møtepunkt i tilfelle dere kommer bort fra hverandre.

10. Lytt til erfarne konsertfolk

Følg oppfordringer som kommer fra arrangør og vakter.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer