Kultur

De beste filmene denne julen

Late romjulsdager blir enda bedre med en passelig dose film. Her er våre DVD-, TV- og kinofavoritter for deg som ikke vet hva du skal velge.

Publisert
Sist oppdatert
3 på DVD

Skal du leie eller kjøpe DVD i jula, kan du gjerne satse på gode, gamle klassikere med juletema som aldri går av moten.Et førjulsmareritt (The Nightmare Before Christmas)

Hva skjer når Jack Skellington, sjefen for skumle gresskar i Halloween Town, beveger seg inn i Christmas Town og bestemmer seg for å reformere julen og gi den ny drakt? I tegnefilmens verden er alt mulig, til og med flaggermus og skrekkeffekter i juleregi. Regissør Tim Burton (kjent fra andre fantasifulle filmer, som for eksempel Edward Saksehånd) har skapt en morsom, underholdende og småskummel film som passer for hele familien, men som fint kan sees av voksne alene også.Tre nøtter til Askepott (Tri Orísky Pro Popelku)

Blir det jul uten denne? Hadde du ikke tid til å se denne klassiske favoritten da den gikk på NRK julaften formiddag, finnes den heldigvis på DVD. At vi kjenner historien om hvordan Askepott får tre ønskenøtter som inneholder akkurat de antrekkene hun trenger for å vinne prisen og halve kongeriket (nåja, hele), spiller ingen rolle - denne vil vi se igjen og igjen. Til tross for merkelig dubbing og alt annet vi vanligvis skyr unna.Mirakelet på Manhattan (Miracle On 34th Street)

Ingen jul uten klassikere i svart-hvitt. Denne filmen fra 1947 er så søt at den uten problemer lever videre i dag. Super-sukkersøtt, men nydelig likevel - dette er filmen for deg som trenger en kjapp injeksjon av julestemning og nissetro. Seks år gamle Susan Walker har fått servert sannheten om julenissen - at han ikke finnes - men hva slags skjeggete fyr er det hun møter på kjøpesenteret, tro...? Klissete, sentimentalt og helt perfekt for romjula.

3 på TV

TV-kanalene viser filmer så det står etter i romjula, og det er bare å velge og vrake av hjertens lyst. TV-guide med oversikt over alle kanalene finner du hos sol.no.Charlie og sjokoladefabrikken (Willy Wonka and the chocolate factory)

Nyinnspillingen fra i fjor med vår alles kjære sikleobjekt Johnny Depp må du nok leie på DVD, men denne utgaven fra 1971 er også fantastisk. Vi kjenner historien: den sagnomsuste sjokoladefabrikken til Willy Wonka åpnes for besøk fra de barna som finner en gullbillett, og fattige Charlie blir en av de heldige, sammen med en god gjeng ufordragelige unger. Det blir en fabrikkomvisning som knapt ligner noe du har sett før. Topp for både barn og voksne.

Vises på TVNorge 26. desember klokken 09.50.Roald Dahls Matilda (Matilda)

Unge Matilda er ingen hvem som helst. Hun er faktisk et geni. Dette ser dog ikke ut til å imponere foreldrene og rektoren hennes, som alle sammen gir henne mildt sagt slett behandling. Etter hvert som hun vokser opp viser det seg at hun har overnaturlige evner, og dette kommer godt med når Matilda bestemmer seg for å ta igjen. Roald Dahls historie er som vanlig oppløftende, morsom og spennende for både store og små.

Vises på TV3 26. desember klokken 16.35.Fire bryllup og en gravferd (Four Weddings and a Funeral)

Jaja, det er en tåreperse, men julen er det perfekte tidspunktet for å drømme seg inn i en verden hvor myke verdier råder og romantikk faktisk er mulig. Hugh Grant har rollen som ungkaren Charles, som stadig går i bryllup, men aldri ser ut til å bli brudgom. Han har et mildt sagt trøblete forhold til damer, men da han treffer Carrie i et av bryllupene, begynner han å endre holdning. Jada, alt går bra og det er solnedganger og kjærlighet og lykke alle vegne, men det er litt deilig innimellom dét også.

Vises på NRK1 29. desember klokken 13.30.

3 på kino

2. juledag er det premiere på en rekke filmer på norske kinoer. Vi ser spesielt frem til disse:

 • Mirakel er et nordisk forsøk på å lage søtmorsom kjærlighetsfilm som alle faller for. Med norske Christian Skolmen og svenske Eva Röse i hovedrollene håper vi de lykkes, og gleder oss til å se resultatet.

 • Tenacios D in «The Pick of Destiny» er garantert bare tøys, tull og fanteri, men Jack Black er så hylende morsom at man faktisk er nødt til å se alt han medvirker i, bare fordi det er ham.

 • Vi er spente på å se hva brian de Palma har fått til med The Black Dahlia, basert på James Ellroys roman ved samme navn. Med stjernenavn som Scarlett Jogansson, Hilary Swank og Josh Hartnett på rollelista burde dette være noe å se frem til.

 • Alle romjulens premierer kan du se her.

  De beste filmene denne julen
  TRE NØTTER TIL ASKPPOTT: Så du den på julaften? Hvis ikke, løp og kjøp DVD/Blue-ray og memorer stylingen.
  TRE NØTTER TIL ASKPPOTT: Så du den på julaften? Hvis ikke, løp og kjøp DVD/Blue-ray og memorer stylingen. Vis mer
  De beste filmene denne julen
  De beste filmene denne julen
  De beste filmene denne julen
  De beste filmene denne julen
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer