Bedre Helse

De blide lever lenger og takler stress bedre

Smilte du på klassebildet ditt? Da er du kanskje blant dem av oss som lever lengst. Forskning viser i hvert fall at det lønner seg for helsen å være blid. Smiler du mye, takler du også stress bedre.

De blide lever lenger og takler stress bedre
Publisert
Sist oppdatert

– Ja, det meste tyder på at det stemmer, bekrefter Pål Johan Karlsen, som har doktorgrad i psykologi.

Han har nettopp gitt ut boka «Psykologi i et nøtteskall» hvor han tar for seg en hel del finurlige oppdagelser fra psykologien. En av disse oppdagelsene er altså at å ha et positivt syn på tilværelsen ser ut til å virke gunstig inn på livslengden.

– Nå er det ikke mulig å si at man helt sikkert dør senere bare man er i godt humør. Forskere kan for eksempel ikke tvinge folk til å ikke være glade et helt liv, for så å måle hvor mye kortere enn forventet de lever. Men det er gjort en hel del såkalte korrelasjonsstudier hvor det kan se ut som at å ha gode følelser i hvert fall er en del av forklaringen på et langt liv, sier Karlsen.

Ansiktene våre viser hvordan vi har det på innsiden. Smiler du mye er du antakelig mer balansert og har mer håp i livet – vel å merke om smilet ditt er ekte og naturlig og ikke påtatt.

– Da er du sannsynligvis også bedre til å håndtere stress, forklarer Karlsen.

Les også: En gladnyhet! Vi blir mer lykkelig med årene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer