Brystkreft

De eneggede tvillingene Hanna og Metta fikk brystkreft samtidig

- Selv om dette ikke er en ønskelig situasjon, hjelper det å ha en å gå gjennom det med, sier Metta Siebert til KK.

SAMMEN I DEN TØFFE TIDEN: Dette bildet er tatt under Hanna og Bryce Thompsons bryllup i mai 2016. Tvillingsøsteren Metta Siebert var et naturlig valg som forlover. FOTO: Privat
SAMMEN I DEN TØFFE TIDEN: Dette bildet er tatt under Hanna og Bryce Thompsons bryllup i mai 2016. Tvillingsøsteren Metta Siebert var et naturlig valg som forlover. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Med bare få ukers mellomrom fant de amerikanske tvillingene Hanna Thompson og Metta Siebert (35) ut at de begge er rammet av brystkreft. Det var Metta som først oppdaget kulen i brystet, mens hun tok en dusj.

- Jeg dro til fastlegen min som henviste meg videre til mammografi. Da de fortalte meg at det var meget sannsynlig at det var snakk om kreft, var min første reaksjon at jeg ville kaste opp. Jeg ringte søsteren min, mamma og ektemannen min. Jeg ble umiddelbart rammet av ekstrem sjokk og redsel, sier Metta Siebert til KK.

Tvillingsøstrene er vokst opp i Rochester i New York, men er nå bosatt på hver sin kant av landet. Metta bor i Kansas, hvor hun er sykepleier på et barnesykehus, mens Hanna bor i San Francisco i California, hvor hun jobber som advokat. Metta giftet seg vinteren 2013, og har barna Melanie (5) og Benjamin (2), mens Hanna ble mor til sønnen Kai for ett år siden. Hun giftet seg våren 2016.

SAMMENSVEISET: Til tross for at Hanna og Metta bor langt unna hverandre, sees de så ofte de kan og snakker sammen hver dag. FOTO: Privat
SAMMENSVEISET: Til tross for at Hanna og Metta bor langt unna hverandre, sees de så ofte de kan og snakker sammen hver dag. FOTO: Privat Vis mer

Da Hanna fikk vite at tvillingsøsteren hadde fått brystkreft antok hun umiddelbart at også hun måtte ha det. Tvillingsøstrenes familiehistorikk viser at brystkreft har vært en gjenganger på morssiden, og både oldemoren, bestemoren og to grandtanter har hatt brystkreft. Den ene grandtanten døde som følge av kreften.

- Jeg ble sjokkert og redd, og siden Metta hadde testet positiv for brystkreft var jeg overbevist om at jeg også måtte ha det. Jeg fikk testresultatet noen uker senere. Vi tenkte begge to at dette handlet om uflaks, mer enn at det var på grunn av en mutasjon, sier Hanna til KK.

Fjerner begge brystene

Begge søstrene har fått påvist at de har BRCA2-genet, som ifølge Store Norske Leksikon er forbundet med svært høy risiko for å utvikle bryst- og eggstokkreft, dersom de muteres. På bakgrunn av dette har både Hanna og Metta bestemt seg for å fjerne begge brystene.

- Med tanke på alderen min og størrelsen på kreftsvulsten, og ikke minst for min egen sinnsros skyld, har jeg bestemt meg for å utføre en dobbeltsidig brystfjerning. Jeg har diskutert det med kirurgen min, og hun har gitt uttrykk for at det er det tryggeste alternativet, forklarer Hanna.

- Var det vanskelig å ta det valget?

- Det var til dels emosjonelt, men siden det på lang sikt er det beste alternativet for helsen min, så var det samtidig en enkel avgjørelse å ta. Med dagens fantastiske rekonstruksjonsmuligheter, kommer nok kroppen min til å se mer eller mindre lik ut som før brystene ble fjernet, sier Hanna videre.

NÆRT BÅND: - Vi har et helt unikt bånd, sier tvillingsøstrene til KK. Her fra bryllupet til Hanna i 2016. FOTO: Privat
NÆRT BÅND: - Vi har et helt unikt bånd, sier tvillingsøstrene til KK. Her fra bryllupet til Hanna i 2016. FOTO: Privat Vis mer

Reagerer ulikt på cellegiftsbehandlingen

For Metta var ikke valget om å få fjernet begge brystene spesielt emosjonelt.

- Jeg visste at venstre bryst måtte gå, så jeg var allerede forberedt på det. Jeg ønsker ikke å få flere barn og er dermed ferdig med amming, så brystenes funksjon trengs dermed ikke lenger. Kanskje det er fordi at jeg selv er i et medisinsk yrke at jeg tar litt lett på det, men jeg stoler på vitenskap og medisin, og et kunnskapsrikt fagpersonell. Når de sier at dette er noe du burde gjøre for å øke sjansene for å overleve, så gjør man dét.

Begge søstrene får nå cellegiftsbehandling, men ifølge Hanna reagerer de forskjellig ettersom de er i ulikt stadie av behandlingen, og har ulik intensitet på behandlingen.

- Jeg går på en kur som jeg skal ta én gang i uken i 12 uker, og er nå på runde tre. Metta skal ha totalt seks runder fordelt på totalt tre uker, sier Hanna og legger til:

- Foreløpig har jeg ikke merket noen andre bivirkninger enn kvalme og trøtthet. Etter 12 uker skal jeg bytte medisiner, og den medisinen jeg skal over på er mye mer intens, så jeg er forberedt på at jeg kommer til å oppleve flere negative bivirkninger når jeg startet opp den nye runden i slutten av oktober.

For Metta er dermed bivirkningene kraftigere enn tvillingsøsterens.

- Jeg har følt meg helt elendig etter cellegiftbehandlingen. Jeg har hatt kraftige runder med intens kvalme og har ikke hatt appetitt. I tillegg har jeg mistet håret og hatt mye vondt i hodet, sier Metta.

Men til tross for at tvillingsøstrene er inne i en tøff periode av livet, så viser prognosene seg å være på deres side.

- Prognosene våre er veldig godt! Det er en høy overlevelsesrate for denne type kreftform, og siden vi ellers er unge og friske, så er det medisinske teamet rundt oss veldig optimistiske. Selv er jeg også veldig optimistisk med tanke på fremtiden. Slik jeg ser på det, så er dette et veldig dårlig år, og så overlever man og så går ting tilbake til normalen, sier Metta optimistisk.

FORLOVER: Da Hanna Thompson giftet seg i mai 2016, var tvillingsøsteren Metta forlover. Her tester de ut brudekjolen på bryllupsdagen. FOTO: Privat
FORLOVER: Da Hanna Thompson giftet seg i mai 2016, var tvillingsøsteren Metta forlover. Her tester de ut brudekjolen på bryllupsdagen. FOTO: Privat Vis mer

- Overlevelsesraten for denne typen kreft er på 90 prosent etter fem år, så jeg er også veldig optimistisk angående fremtiden. Det er åpenbart at det både er veldig skummelt og grusomt akkurat nå, men jeg er overbevist om at vi om ett år fra nå er friske og raske, og at dette er blitt et fjernt minne, legger Hanna til.

De to tvillingsøstrene har naturlig nok fulgt hverandre gjennom hele livet, og har gått på de samme skolene og universitetene sammen. Begge har drevet med fekting, og Metta var svært glad på søsteren Hannas vegne, da hun og fekterlaget hennes vant sølv under Sommer-OL i Beijing i Kina i 2008.

HYLLET AV OPRAH: Da Hanna Thompson og fektelaget hennes vant sølv under Sommer-OL i Beijing i Kina i 2008, ble de blant annet hyllet av talkshowdronningen Oprah Winfrey. Hanna er nummer to fra høyre. FOTO: Privat
HYLLET AV OPRAH: Da Hanna Thompson og fektelaget hennes vant sølv under Sommer-OL i Beijing i Kina i 2008, ble de blant annet hyllet av talkshowdronningen Oprah Winfrey. Hanna er nummer to fra høyre. FOTO: Privat Vis mer

- Kan gi hverandre gode råd på veien, for jeg vet jo akkurat hva hun går gjennom

Og begge erkjenner at det er godt å ha en annen person å dele erfaringen med, som går gjennom det samme - samtidig. Til tross for at de bor langt fra hverandre har søstrene daglig kontakt, og sender hverandre gavepakker for å lette på humøret.

- Vi passer på hverandre og at vi har det bra. Det at vi begge to går gjennom det samtidig, gjør at vi kan gi hverandre gode råd på veien. For jeg vet jo akkurat hva Metta går gjennom. De beste rådene vi har fått fra andre, er de som selv har hatt kreft, forklarer Hanna.

- Selv om dette ikke er en ønskelig situasjon, hjelper det å ha en å gå gjennom det med. Hanna og jeg har alltid vært nært knyttet til hverandre, men denne erfaringen har tatt det båndet til et helt nytt nivå. Dette er ikke noe jeg ønsker at noen andre skal oppleve, men dersom det er én jeg må gå gjennom det med, er det ingen andre enn Hanna jeg hadde ønsket at det skulle være, sier Metta ærlig.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer