<strong>PREMATURE BARN:</strong> Tore (t.v.) og Magnus lå en periode i kuvøse.  Foto: Privat
PREMATURE BARN: Tore (t.v.) og Magnus lå en periode i kuvøse.  Foto: Privat Vis mer

Barn Med Astma Og Allergi

- De fikk ikke den enkleste starten på livet

Tvillingene Tore og Magnus var plaget av astma og allergi, at foreldrene bestemte seg for å ta med seg barna og flytte fra det norske klimaet.

Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO:  Utfordringene har stått i kø for familien Dybdal. Mor har leddgikt, døtrene er hørselshemmede og sønnene er plaget av astma.

– Livet har lært oss at ved å se det positive i vanskelige situasjoner, så kan man alltid finne en løsning, sier Tor Egil (51) og kona Ingunn (46) Dybdahl.

Paret vet hva de snakker om. Begge døtrene, Kristine (26) og Johanne (23), har vært tunghørte hele livet. Yngstejenta gikk også i barnehage for døve, og foreldrene måtte lære seg tegnspråk for å kunne kommunisere med henne.

– Men etter å ha fått to jenter, og til tross for de utfordringene det ga oss – ønsket vi oss en gutt også!

Og det ble ikke bare en, men to gutter! I uke 19 i svangerskapet fikk de vite at de ventet tvillinger. Bare tre uker senere ble Ingunn innlagt på St. Olavs Hospital i Trondheim med vannavgang. Men på grunn av en arbeidskonflikt på sykehuset, har de ikke kapasitet til å ta imot to så premature barn. Derfor blir Ingunn flyttet til Tromsø med ambulansefly.

<strong>En glad gjeng:</strong> Det var ingen enkel avgjørelse å flytte fra Norge, men det var bra for familien. Her er de samlet i Kristines bryllup i fjor sommer. Fra venstre: Ingunn, Magnus, Johanne, Kristine, Tore og Tor Egil. Foto: Privat
En glad gjeng: Det var ingen enkel avgjørelse å flytte fra Norge, men det var bra for familien. Her er de samlet i Kristines bryllup i fjor sommer. Fra venstre: Ingunn, Magnus, Johanne, Kristine, Tore og Tor Egil. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: - Utfordringene har gitt meg styrke

Kritisk situasjon

Krisen ble avverget, og etter flere uker på sykehus i Tromsø, blir Tore og Magnus født 14. april 1997, i uke 35 av svangerskapet. Lungene til Tore er dårlig utviklet, og han må til å begynne med bruke CPAP, et apparat som blåser luft gjennom en slange med trykkregulator for å gjøre det lettere å puste.

– De fikk ikke den enkleste starten på livet, noen av dem, og ble liggende på kuvøseavdeling i nærmere tre uker, sier Ingunn.

Vel hjemme er det slitsomme dager. Magnus har kolikk, og Tore har tilbakevendende infeksjoner i øvre luftveier. Begge får RS-virus (betennelse i slimhinnene) før de er 6 måneder og utvikler etter hvert astma.

– Tore i en alvorligere grad. Han hadde også flere matallergier og en veldig alvorlig dyre-hårsallergi.

Det blir utallige akutte sykehusinnleggelser på den lille gutten før han fyller 2 år. Foreldrene gjør sitt beste for å holde hodet over vann, og har ikke tid til å kjenne etter hvor slitsom situasjonen var.

Våren 2000 bestemmer de seg for å gjøre noe med det som er mulig å gjøre noe med: Å skifte klima. De flyttet til fastlands-Spania i Alfaz del pi på Costa Blanca-kysten. Jentene gikk på den norske skolen og guttene i barnehagen. Ingunn jobbet som tegnspråkassistent til Johanne. Tor Egil ble etter hvert med på å starte et telekom-firma.

– Men ting ble ikke som vi håpet. Situasjonen til Tore ble ikke vesentlig bedre, og det var slitsomt å være uten nettverk fra familie og venner.

Ett år senere velger de å reise hjem til Norge. De kjøper tomt og bygger allergivennlig hus på Viggja, sør for Trondheim, som de flytter inn i til jul 2001.

<strong>TØFF TID:</strong> Ingunn gir Tore (22 mnd.) astmamedisin. Foto: Privat
TØFF TID: Ingunn gir Tore (22 mnd.) astmamedisin. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Kjersti (64) har tre ME-syke barn

Møtte veggen

Som om det ikke var nok med barnas sykdom: På ferietur til Portugal sommeren 2004 blir Ingunn matforgiftet, og utvikler etter hvert også leddgikt. Etter mange år med sykdom, topper det seg i 2007. Da får Ingunn en alvorlig depresjon.

– Jeg hadde nådd nok-punktet og var innlagt på Modum Bad vinteren 2008. Den perioden var Tore på Geilomo barnesykehus alene. Vi fikk god hjelp og så at vi måtte gjøre en endring i hverdagen.

De gir Skaun kommune all honnør for sin innsats med tilrettelegging både for jentenes hørselshemming, guttenes astma og Ingunns leddgikt.

– Utfordringene rundt Tores dyrehårsallergi ble likevel for stor. Han klarte aldri å gå en hel uke på skolen, og vi var bekymret for om han i det hele tatt skulle få vitnemål.

Høsten 2007 er Tore og Ingunn på behandlingsreise i Rikshospitalets regi. Tore blir betydelig bedre på de fire ukene turen varer.

Da de ikke får plass året etter, drar Ingunn og guttene til Gran Canaria på eget initiativ i fem måneder fra oktober 2008. Tor Egil blir boende i Norge sammen med jentene.

Grunnen til at familien besluttet at Gran Canaria var det beste alternativet, var fordi det, ifølge Verdens helseorganisasjon, har det beste mikroklimaet for astmatikere. Den Norske Skolen er også spesielt tilrettelagt for astmatikere og allergikere.

– Det var selvfølgelig vanskelig å bryte opp igjen etter å ha «mislyktes» en gang før, men det var samtidig så mye sykdom at vi valgte å prøve på nytt.

<strong>DYKTIGE LØPERE:</strong> Tvillingene løper fra de fleste! Dette bildet er fra det spanske mesterskapet på 10 000 meter i Huelva i april i år. Tore til venstre.  Foto: Privat
DYKTIGE LØPERE: Tvillingene løper fra de fleste! Dette bildet er fra det spanske mesterskapet på 10 000 meter i Huelva i april i år. Tore til venstre.  Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: - Vi måtte leve isolert i flere år

Et bedre liv

På Gran Canaria blir barna raskt en del av det spanske miljøet på fritiden. Johanne og Tore spiller fotball, og Magnus svømmer og spiller tennis. Foreldrene prøver å henge med etter beste evne og lærer litt spansk. Tore blir raskt betydelig bedre og har ikke fravær i 7. klasse i det hele tatt. Ingunn klarer å gå turer og gjøre «normale» huslige gjøremål, og hun kan kutte ned på smertestillende medikamenter til et minimum.

– Livet mitt gikk fra å eksistere til å kunne begynne å leve igjen på under ett år, sier Ingunn.

I november 2009 blir guttene med noen nabogutter til Maspalomas på friidrettsstevne. Da de kommer hjem, skryter de av en jente som er så dyktig til å løpe at de ikke har mulighet til å løpe fra henne. De bestemmer seg for å utfordre henne.

Talentet er tidlig synlig. Like etterpå får de være med på sitt første løp: Gran Canaria maratons barneløp.

– Det var over 100 deltakere, men den soleklare vinneren var Tore. Dette ga mersmak, og det ble etter hvert mindre fotball, svømming og tennis, forteller pappa Tor Egil.

<strong>MANGE DELTAKERE:</strong> Det var 2800 deltakerne på Gran Canaria Maraton. Tore ble totalt nr. 3 og Magnus nr 14. De ble henholdsvis nr 1 og 2 i juniorklassen. Foto: Privat
MANGE DELTAKERE: Det var 2800 deltakerne på Gran Canaria Maraton. Tore ble totalt nr. 3 og Magnus nr 14. De ble henholdsvis nr 1 og 2 i juniorklassen. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Emma lever med nevrofibromatose

Konkurrerer aktivt

Tvillingene valgte å satse på friidrett og har deltatt i konkurranser på alle de kanariske øynene og på det spanske fastlandet. Et av høydepunktene var Gran Canaria maraton i 2014.

Tore ble med sin totalseier på 10 km den yngste som har vunnet et internasjonalt løp i Spania med tiden 32:14. Litt senere vant Magnus klassen 16–17 år på 10 km til ære for Grete Waitz under Oslo maraton.

Guttene deltar i mange forskjellige løp. De løp blant annet Skåla, som blir regnet som Nord-Europas tøffeste motbakkeløp, med 1848 meter stigning rett opp, i august.

– I høst har det vært Magnus som har imponert mest. Han ble totalt nr. 2 i et løp fra Tamaraceite til Terror for en måned siden, forteller Tor Egil.

– Veien fra knapt å kunne gå på skolen til å toppe statistikken til Kondis.no på 10 km for andre året på rad, er naturligvis lang. Vi er veldig imponert over innsatsen, sier foreldrene.

– For å være ærlig så har jeg nesten glemt hvor dårlig jeg en gang var, sier Tore (18). – Jeg vet ikke hvordan formen min ville ha vært om vi bodde i Norge, men jeg ville nok vært mye sykere. Så jeg er veldig takknemlig overfor foreldrene mine, som valgte å flytte.

<strong>Firkløver:</strong> Alle de fire søsknene samlet i juleselskap julen 2013. Fra venstre: Johanne, Kristine, Magnus og Tore.  Foto: Privat
Firkløver: Alle de fire søsknene samlet i juleselskap julen 2013. Fra venstre: Johanne, Kristine, Magnus og Tore.  Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: - Jeg ble avfeid med at jeg var lat og oppmerksomhetssyk

Helsevennlig klima

Klimaet på Gran Canaria skal være spesielt gunstig for mennesker med lungesykdommer, hud- og allergiproblemer. Det kalles mikroklima – tørt, varmt og minimalt med pollen. Pålandsbris sørger for at luften ikke blir for varm eller trykkende.

Kilde: Astma- og allergiforbundet

Familien Dybdahl i dag

Ingunn er fremdeles uføretrygdet og veksler mellom å bo i Norge og på Gran Canaria. Guttene er mye i Norge og konkurrerer, samtidig som de går siste året på Den Norske Skole i Gran Canaria. Tor Egil har nylig startet i ny jobb i Officelink i Bodø, hvor datteren Kristine (26) har etablert seg med mann og tre døtre. Johanne (23) bor med kjæresten i Oslo og jobber som barnevernspedagog i Signo.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer