Kongelig

De fire dronningene deler samme sorg - mistet søstrene altfor tidlig

- Som alle andre i familien grublet også jeg over om jeg kunne ha gjort mer for Gry, har dronning Sonja tidligere uttalt.

KONGELIG: Både dronning Mathilde av Belgia, dronning Máxima av Nederland, dronning Sonja av Norge og dronning Letizia av Spania har alle opplevd å miste sine søstre på tragisk vis. FOTO: NTB
KONGELIG: Både dronning Mathilde av Belgia, dronning Máxima av Nederland, dronning Sonja av Norge og dronning Letizia av Spania har alle opplevd å miste sine søstre på tragisk vis. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Dronning Maxima (50) av Nederland og ektemannen kong Willem-Alexander (54) er på norgesbesøk - det første offisielle vennebesøket på åtte år. Men det nederlandske kongeparet var selvskrevne gjester i Oslo, da Sonja og Harald feiret 80-årsdagene sine våren 2017.

Maxima og Willem-Alexander er nære venner av både vårt eget kronprinspar og kongepar, og både den yngre og den eldre generasjon har mye til felles.

Og spesielt dronning Maxima og dronning Sonja (84) har livserfaringer som gjør at de knytter ekstra sterke bånd - de har begge to mistet en kjær søster til selvmord.

SIDE OM SIDE: Dronning Sonja og Maxima fotografert sammen under bryllupet til prins Carl Philip av Sverige og Sofia Hellqvist sommeren 2015. FOTO: NTB
SIDE OM SIDE: Dronning Sonja og Maxima fotografert sammen under bryllupet til prins Carl Philip av Sverige og Sofia Hellqvist sommeren 2015. FOTO: NTB Vis mer

Dronning Sonjas storesøster valgte å avslutte livet sitt

Vår egen dronning har vært åpen om tapet av storesøsteren Gry Henriksen, som 21. april 1970 valgte å avslutte livet.

Det ble et stort slag for daværende kronprinsesse Sonja - som i kjølvannet av hendelsen gikk gjennom en spontanabort.

I biografien Dronningen, skrevet av forfatter, journalist og professor Ingar Sletten Kolloen (70) og utgitt på Gyldendal Norsk Forlag i 2012, åpner dronning Sonja opp om søsterens dødsfall:

«Som alle andre i familien grublet også jeg over om jeg kunne gjort mer for Gry. Og svaret var alltid det samme: Ja, det er alltid mer man kunne ha gjort».

TAPPER: Kronprinsesse Sonja og kronprins Harald fotografert på slottsbalkongen på 17. mai 1970. Da var det gått fire uker siden hun mistet storesøsteren Gry Henriksen. FOTO: NTB
TAPPER: Kronprinsesse Sonja og kronprins Harald fotografert på slottsbalkongen på 17. mai 1970. Da var det gått fire uker siden hun mistet storesøsteren Gry Henriksen. FOTO: NTB Vis mer

Under andre verdenskrig hadde Gry Henriksen vært aktiv i motstandsbevegelsen, og ble blant annet arrestert av Gestapo og sendt til Grini konsentrasjonsleir i Bærum.

Hun og broren Haakon flyktet etter hvert til nøytrale Sverige. Disse erfaringene brant seg fast i psyken til Gry - til tross for at lillesøsteren Sonja, blant flere, hadde gjort alt som sto i sin makt for å hjelpe den 13 år eldre søsteren.

«Kronprinsesse Sonja hadde hjulpet til med å få søsteren under behandling på Modum Bads Nervesanatorium. En av legene antydet at hun trengte å bearbeide traumer hun hadde pådratt seg under krigen». (Utdrag fra Dronningen).

Dronningens søster Gry Henriksen ble 46 år.

Dronning Máximas lillesøster funnet død

Sommeren 2018 ble Inés Zorreguieta (33), dronning Máxima (50) av Nederlands lillesøster funnet død i sin leilighet i Buenos Aires i Argentina.

Ifølge britiske Express hadde Inés slitt med en tung depresjon de siste årene før sin død, og nederlandske myndigheter bekreftet overfor den argentinske La Nation, ifølge CBS News, at det trolig dreide seg om et selvmord.

Dronning Máxima ble født i Argentina, og bodde der frem til hun ble kjæreste med daværende kronprins Willem-Alexander på slutten av 90-tallet.

SVÆRT NÆRE: Inés Zorreguieta (nr.2 bakerst t.v.) var et naturlig valg som fadder da dronning Máximas yngste datter prinsesse Ariane ble døpt i 2007. FOTO: NTB
SVÆRT NÆRE: Inés Zorreguieta (nr.2 bakerst t.v.) var et naturlig valg som fadder da dronning Máximas yngste datter prinsesse Ariane ble døpt i 2007. FOTO: NTB Vis mer

Et naturlig valg som forlover

Inés sto sin 13 år eldre søster svært nært, og hun var et naturlig valg som forlover da Máxima og Willem-Alexander giftet seg i 2002. Hun fikk også det ærefulle oppdraget med å være en av fadderne til prinsesse Ariane (14) i 2007.

Inés var utdannet psykolog og jobbet for argentinske myndigheter i tiden før hun gikk bort.

Da nyheten om lillesøsterens dødsfall ble kjent annonserte dronning Máxima at hun ikke kom til å følge sin ektemann på den planlagte offisielle reisen til de baltiske landene Latvia, Litauen og Estland, som skulle ha funnet sted i midten av juni.

BEGRAVELSE: Dronning Máxima under begravelsen til søsteren Inés Zorreguieta. Den ble avholdt fredag 8. juni i Argentina. FOTO: NTB Scanpix
BEGRAVELSE: Dronning Máxima under begravelsen til søsteren Inés Zorreguieta. Den ble avholdt fredag 8. juni i Argentina. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Begravelsen ble avholdt i Argentina fredag 8. juni 2018, og det var kun den nærmeste familien som var til stede. Dronning Máxima hadde støtte av sin ektemann Willem-Alexander (54) og de tre døtrene prinsesse Catharina-Amalia (17), prinsesse Alexia (16) og prinsesse Ariane (14).

Ifølge irske Independent kom Argentinas utenriksminister Jorge Faurie (68) med en personlig kondolanse i forbindelse med det tragiske dødsfallet:

«Det er en stor sorg å miste en søster, spesielt en høyt elsket søster».

Gråtkvalt Letizia takket for støttet etter søsterens bortgang

I sommer mistet dronning Letizia (48) av Spania sin kjære farmor Menchu Álvarez del Valle i en alder av 93 år den 27. juli 2021.

93-åringen var ikke bare dronningens farmor, men også Letizias store forbilde. Hun fulgte nemlig i farmorens fotspor, og ble journalist slik Menchu hadde vært siden 1947.

I SORG: Kronprinsesse Letizia ble støttet ut av ektemannen kronprins Felipe etter begravelsen til lillesøsteren Erika Ortiz i 2007. FOTO: NTB
I SORG: Kronprinsesse Letizia ble støttet ut av ektemannen kronprins Felipe etter begravelsen til lillesøsteren Erika Ortiz i 2007. FOTO: NTB Vis mer

Letizias familiehistorikk bærer preg av mange vonde og tragiske skjebner. I 2001 døde tanten Cristina Ortiz Álvarez, datteren til farmor Menchu, som følge av kreft og i 2005 gikk farfar José Luis Ortiz bort i en alder av 82 år.

To år etter farfarens dødsfall døde nok et familiemedlem i Ortiz-familien. Daværende kronprinsesse Letizia mistet nemlig lillesøsteren Erika Ortiz til selvmord. Hun ble 31 år gammel.

Ifølge britiske Independent hadde Erika skrevet avskjedsbrev til fem familiemedlemmer før dødsfallet.

Erika Ortiz hadde i tiden før selvmordet gått gjennom en stygg skilsmisse fra ektemannen Antonio Vigo (45). Også hun skal ha slitt med depresjoner i tiden før dødsfallet.

FARMOR: Dronning Letizia hadde et helt spesielt forhold til farmor Menchu Alvarez. Her er farmoren og Letizias far Jesus Ortiz på vei inn for å hilse på Letizia etter fødselen av sitt første barn i 2005. FOTO: NTB
FARMOR: Dronning Letizia hadde et helt spesielt forhold til farmor Menchu Alvarez. Her er farmoren og Letizias far Jesus Ortiz på vei inn for å hilse på Letizia etter fødselen av sitt første barn i 2005. FOTO: NTB Vis mer

8. februar 2007 ble det avholdt en minnemarkering for Erika Ortiz i Madrid i forbindelse med begravelsen, og hele det spanske kongehuset deltok i markeringen.

Takket folket for støtten etter familietragedien

Kronprinsesse Letizia var på det tidspunktet gravid i sjette måned med sitt andre barn, og tok dødsfallet - naturlig nok - svært tungt. Hun var oppløst i tårer da minnemarkeringen ble holdt. Hun fikk god støtte av ektemannen, daværende kronprins Felipe (53), og svigerforeldrene, det daværende kongeparet Juan Carlos (83) og Sofía (82).

På vei inn til begravelsesseremonien stoppet kronprinsessen opp og uttrykte sin takknemlighet til de som hadde vist henne og familien støtte i den tunge tiden:

- Tusen takk til alle dere som har vist sympati med oss i forbindelse med min lillesøsters dødsfall, sa Letizia gråtkvalt til pressen og de fremmøtte, ifølge Hello Magazine.

Dronning Mathildes lillesøster ble drept i bilulykke

Også dronning Mathilde (48) av Belgia har opplevd å miste sin lillesøster så altfor tidlig. Den 14. august 1997 ble søsteren Marie-Alix drept i en bilulykke, sammen med søstrenes bestemor grevinne Zofia Sapieha-Kodenska (født i 1919). Marie-Alix ble bare 22 år.

MISTET SØSTEREN I BILULYKKE: I 1997 ble dronning Mathildes lillesøster Marie-Alix og bestemor grevinne Zofia Sapieha-Kodenska drept i en bilulykke. FOTO: NTB
MISTET SØSTEREN I BILULYKKE: I 1997 ble dronning Mathildes lillesøster Marie-Alix og bestemor grevinne Zofia Sapieha-Kodenska drept i en bilulykke. FOTO: NTB Vis mer

Mathilde, hvis fulle navn var Mathilde Marie Christine Ghislaine d'Udekem d'Acoz, og familien tilhørte den belgiske sosietet. På den tiden var Mathilde i et hemmelig forhold med kronprins Philippe av Belgia.

Ifølge bloggen Queenmathilde åpnet dronning Mathildes mor, grevinne Anna Maria Komorowska (74), opp om den tragiske hendelsen i et intervju i 2007.

- Min mors bil ble truffet av en lastebil. Marie-Alix levde kort tid etter ulykken. Ambulansen, som var på stedet raskt, gjorde alt de kunne for å redde henne, men skadene var for alvorlige.

Introdusert for kronprinsen av søsteren

Til tross for at forholdet mellom kronprins Philippe og Mathilde på den tiden ikke var kjent for offentligheten, ble Anna Marias kommende svigersønn en stor støtte for familien i den tunge tiden.

BRYLLUP: To år etter lillesøsterens dødsfall sto bryllupet mellom kronprins Philippe og Mathilde. Det var lillesøster Marie-Alix som introduserte paret for hverandre. FOTO: NTB
BRYLLUP: To år etter lillesøsterens dødsfall sto bryllupet mellom kronprins Philippe og Mathilde. Det var lillesøster Marie-Alix som introduserte paret for hverandre. FOTO: NTB Vis mer

- Datteren min hadde akkurat innledet et forhold med kronprins Philippe. Ingen utenfor familien visste om det. Det var en god ting for dem å bli kjent med hverandre i rolige omgivelser.

- Han var selvfølgelig til stede i begge begravelsene for å støtte Mathilde og familien vår. Ingen stilte noen spørsmål, fordi hans tilstedeværelse ble forklart med at han var en bekjent av familien, forteller hun i intervjuet fra 2007.

Det skal ha vært Marie-Alix som introduserte Philippe til storesøsteren Mathilde, men hun fikk dessverre aldri oppleve parets bryllup.

Den 4. desember 1999, to år og fire måneder etter at Mathilde mistet lillesøsteren sin, sto bryllupet i Belgia.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer