- De første ti årene prøvde jeg å være sånn som jeg trodde en kronprinsesse skulle være

Kronprinsesse Mette-Marit åpner opp om ungdomsopprør og hvorfor litteraturen er blitt så viktig for henne.

PERSONLIG: Kronprinsessen ankom Aschehoug forlag for å ta del i lanseringen av antologien Hjemlandet og andre fortellinger - som hun har vært redaktør for. I antologien deler hun også sin personlige historie med leserne. FOTO: NTB Scanpix
PERSONLIG: Kronprinsessen ankom Aschehoug forlag for å ta del i lanseringen av antologien Hjemlandet og andre fortellinger - som hun har vært redaktør for. I antologien deler hun også sin personlige historie med leserne. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne høsten er Norge gjesteland under den tradisjonsrike Bokmessen i Frankfurt i Tyskland, og på bakgrunn av dette har kronprinsesse Mette-Marit (46) blitt invitert til å være redaktør for en samling skjønnlitterære tekster - som har fått tittelen Hjemlandet og andre fortellinger.

Antologien ble lansert hos Aschehoug forlag i Oslo i begynnelsen av september, og da fortalte kronprinsessen at hun hadde fått med seg forfatter Geir Gulliksen (55) som medredaktør. Blant forfatterne de har plukket ut i samlingen er Dag Solstad (78), Vigdis Hjort (60), Karl Ove Knausgård (50) og Helga Flatland (34).

Antologien starter med en samtale mellom kronprinsessen og Geir Gulliksen, og samtalen tar utgangspunkt i det norske, og hva som er det norske for dem - som også er spørsmål de stilte forfatterne de inviterte med som bidragsytere.

REDAKTØR: Kronprinsesse Mette-Marit har sammen med forfatter Geir Gulliksen vært redaktør på antologien Hjemlandet og andre fortellinger. Den ble lansert hos Aschehoug forlag i Oslo i begynnelsen av september. FOTO: NTB Scanpix
REDAKTØR: Kronprinsesse Mette-Marit har sammen med forfatter Geir Gulliksen vært redaktør på antologien Hjemlandet og andre fortellinger. Den ble lansert hos Aschehoug forlag i Oslo i begynnelsen av september. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg husker så godt da kong Olav døde

Kronprinsessen forteller blant annet at hun føler seg aller mest norsk når hun går på vidda, og hun minnes da moren Marit Tjessem dro henne flere mil i pulk da hun var barn. I samtalen spør Geir Gulliksen om hun ikke opplever det som propaganda.

- (...) Det er mine første barndomsminner, å ligge i pulken og se opp på himmelen. Det er en sterk del av sansene mine fra da jeg var liten, og det har forplantet seg på et vis. For meg føles det ikke som propaganda, det føles som det stedet hvor jeg hører hjemme. Jeg har alltid tenkt på det norske, at alt det lyse i meg er det norske. Ikke mørket mitt, men lyset mitt - at det er det som er det norske i meg. (...) forklarer kronprinsessen.

Geir Gulliksen følger opp med å spørre Mette-Marit om dette er holdninger og tanker hun hadde før hun fikk den jobben hun i dag har - som Norges kronprinsesse.

- Det er det som er så spesielt. Jeg husker så godt da kong Olav døde, det var jo lenge før jeg ble kjent med noen i den familien. Det var som om en bestefar døde for meg. Og jeg har alltid vært veldig opptatt av det norske. Kanskje fordi jeg tidlig begynte å reise, mamma tok meg alltid med. Jeg tror nok at mine foreldre hadde et forhold til det norske, som jeg vokste opp i. Men jeg var jo også helt ekstremt i opprør da jeg var ung, sier kronprinsessen åpenhjertig.

Hun beskriver da hun barberte av seg alt håret i tredje klasse på videregående, som et ledd i dette opprøret. Hun reiste til andre siden av jordkloden, nærmere bestemt Australia, for å komme seg bort. Kronprinsessen forteller at forventingspresset hun følte på den tiden ikke var noe hun klarte å leve opp til.

AMBASSADØR: For kronprinsesse Mette-Marit har det vært viktig å fremme den norske litteraturen. Denne høsten legger hun ut på litteraturtog-turné i Tyskland, i forbindelse med Bokmessen i Frankfurt. Her fra lanseringen av antologien i september. FOTO: NTB Scanpix
AMBASSADØR: For kronprinsesse Mette-Marit har det vært viktig å fremme den norske litteraturen. Denne høsten legger hun ut på litteraturtog-turné i Tyskland, i forbindelse med Bokmessen i Frankfurt. Her fra lanseringen av antologien i september. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ungdomsopprøret ble en måte å finne trygghet i seg selv

For kronprinsessen ble dette ungdomsopprøret en måte for henne å finne et sted i seg selv hvor hun kunne bli trygg, og et ledd i denne prosessen har vært det å fordype seg i litteraturen.

- Jeg er glad for at jeg hadde det, det gjorde at jeg kom veldig langt på vei i å akseptere meg selv på en helt annen måte enn jeg kunne før. Jeg leste mye i den perioden, litteraturen betydde mye for meg da også. (...) Men jeg har jo masse opprør i meg ennå. Jeg utøver ikke rollen min på den måten som mange forventer at jeg skal. Snarere tvert imot, tror jeg. Jo, de første ti årene prøvde jeg å være sånn som jeg trodde en kronprinsesse skulle være. Men nå er jeg ikke så opptatt av det lenger. Det er viktig å leve et liv jeg kan stå for og kan være meg selv i. Og det tror jeg litteraturen har hjulpet meg til, forklarer hun til Gulliksen.

Etter lanseringen på Aschehoug forlag møtte kronprinsessen og Geir Gulliksen pressen. Her fikk hun spørsmål om hvordan det var for henne å være så personlig i antologien.

FØR BRYLLUPET I 2001: - Jeg utøver ikke rollen min på den måten som mange forventer at jeg skal. Snarere tvert imot, tror jeg. Jo, de første ti årene prøvde jeg å være sånn som jeg trodde en kronprinsesse skulle være, sier kronprinsessen i samtalen med Geir Gulliksen i antologien Hjemlandet og andre fortellinger. FOTO: NTB Scanpix
FØR BRYLLUPET I 2001: - Jeg utøver ikke rollen min på den måten som mange forventer at jeg skal. Snarere tvert imot, tror jeg. Jo, de første ti årene prøvde jeg å være sånn som jeg trodde en kronprinsesse skulle være, sier kronprinsessen i samtalen med Geir Gulliksen i antologien Hjemlandet og andre fortellinger. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Det var fordi at litteraturen var så viktig for meg fra jeg var liten, og så var Geir ganske opptatt av å ha det med fordi han så en sammenheng som jeg selv kanskje ikke hadde sett så sterkt før. At det har gjort noe med meg som menneske, og gjennom de samtalene vi hadde fant vi ut at det var viktig å ta det med.

Hun fikk også spørsmål om hva som var vanskeligst å dele.

- Det er ikke sånn at jeg synes det er så vanskelig å dele ting lenger. Jeg har vært i dette gamet i så mange år nå at folk får ta meg som jeg er - så det var ikke så vanskelig, sa hun med et smil.

Har overført litteraturgleden til datteren

Tre dager før lanseringen av antologien, holdt kronprinsessen konfirmasjon for datteren prinsesse Ingrid Alexandra (15), og i den personlige talen som den tydelig stolte trebarnsmoren holdt til forsamlingen under lunsjen på Slottet, kom det også frem at kronprinsessen har overført litteraturgleden til datteren.

«I fjor kom Berit og fortalte at det hadde vært et lite opprør i lesegruppa, som du har gått i siden du var 8 år. Dere var for slitne, det var for mye lekser, så dere orket ikke mer Ibsen og tyske eventyr. Dere trengte å hvile, og da hadde du foreslått at Berit kunne lese høyt for dere. Brødrene Løvehjerte ville du høre. For å hvile. Berit og jeg lo godt og synes dere jentene var ganske så nydelige. Brødrene Løvehjerte som har fulgt oss siden starten, som vi har lest om igjen og om igjen, i lesekroken hjemme og under en parasoll, mellom alle Mariachabandene på stranda i Mexico. Det er nok mange av oss voksne her som også kunne tenke oss å ligge på sofaen nede hos Berit og bli lest høyt for. Å bli minnet om hvem vi er.» (utdrag fra talen som kronprinsparet holdt til datteren under konfirmasjonen 31. august 2019)

På spørsmål fra pressen under antologi-lanseringen noen dager senere, svarte kronprinsessen på hvordan litteraturen har reddet hennes liv.

- På samme måte som jeg tror den redder alle menneskers liv, som synes det er viktig å lese, og som har et sånn forhold til litteratur at de tror og opplever at det har en eller annen form for renselse i seg. Det er noe i det som forfatterne Dag Solstad og Vigdis Hjort sa på scenen i dag; for meg har litteraturen alltid vært livsnødvendig for å oversette mitt eget liv - og det kommer den til å fortsette å være helt til jeg slutter å lese.

LITTERATURGLEDE: I konfirmasjonstalen til prinsesse Ingrid Alexandra kom det frem at også datteren er glad i litteratur. FOTO: NTN Scanpix
LITTERATURGLEDE: I konfirmasjonstalen til prinsesse Ingrid Alexandra kom det frem at også datteren er glad i litteratur. FOTO: NTN Scanpix Vis mer

I anledning Bokmessen i Frankfurt har også kronprinsessen for aller første gang valgt å legge sitt tradisjonsrike litteraturprosjekt litteraturtoget til utlandet, og fra 11. oktober til 16. oktober reiser hun med tog fra Berlin til Frankfurt, med stopp i Hannover og Köln. Med seg på reisen har hun flere kjente, norske forfattere. KK dekker litteraturtoget fra 11. til 16. oktober.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer