Ariel Castro

De gjorde tabben å sette seg inn i en fremmeds bil: Fanget som sexslaver i 10 år

Om dagen kjørte han skolebuss, på kveldstid torturerte og voldtok han de tre kvinnene han holdt innesperret. Sexuhyret Ariel Castro endte sitt liv på cella.

VENTET HJEM: Politiet og familiene sluttet aldri å lete etter tenåringene Amanda og Gina, og det hang savnet-plakater overalt i Cleveland. Da de endelig ble funnet, hang naboer og familie opp velkomst-plakater.  Foto: NTBScanpix
VENTET HJEM: Politiet og familiene sluttet aldri å lete etter tenåringene Amanda og Gina, og det hang savnet-plakater overalt i Cleveland. Da de endelig ble funnet, hang naboer og familie opp velkomst-plakater. Foto: NTBScanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Beboerne i Seymour Avenue i Cleveland i USA syntes at Ariel Castro (53) var en trivelig fyr. Han pleide å leke med hundene sine i hagen og mekke på motorsykler og biler. Ariels brødre og sønnen hans, som innimellom kom på besøk, kunne etterpå fortelle om dører med store hengelåser og at radio og tv alltid sto på. Men verken de eller noen andre ante at tre kvinner og et barn ble holdt fanget i huset. Huset ble revet etter skrekkoppdagelsen, ingen ønsket at et slik skrekkelig minnesmerke skulle bli stående  i nabolaget. 

– Det er merkelig å tenke på at jeg var der mens alt dette pågikk, sa sønnen Anthony (31) i et intervju om farens hemmelighet.

Det såkalte «Skrekkens hus» var en hvit toetasjes trevilla på 130 kvadratmeter. Huset, bygget på 1950-tallet, hadde fire soverom, ett bad og en kjeller på 70 kvadrat­meter. Her hadde Ariel bodd siden han flyttet inn med sin kone, Grimilda Figueroa, og deres fire barn i 1992. Fire år senere fikk Grimilda omsorgen for barna og flyttet fra ektemannen etter flere år med mishandling – noe han ble arrestert for, men det ble aldri reist noen sak. Ariel jobbet som skolebussjåfør fra 1991 til 2012, da han fikk sparken, blant annet for å ha foretatt en ulovlig U-sving med barn i bussen, og for å ha forlatt bussen med barn inni. 

VEKK MED DET: Etter mørkets frambrudd ble huset til Ariel Castro et torturkammer der han i ti år holdt sine sexslaver. Tre måneder etter at jentene ble funnet, ble huset revet.  Foto: NTBScanpix
VEKK MED DET: Etter mørkets frambrudd ble huset til Ariel Castro et torturkammer der han i ti år holdt sine sexslaver. Tre måneder etter at jentene ble funnet, ble huset revet. Foto: NTBScanpix Vis mer

LES OGSÅ: Sigrid Beate ble misbrukt av faren - så drepte hun ham

Ondskapsfull mishandling

Michelle Knight var 21 år da hun forsvant i august 2002. Politiets teori var at hun hadde stukket av etter å ha mistet omsorgen for sønnen, og det ble derfor ikke satt inn store ressurser på å finne henne.

Ariel har fortalt i avhør at han tilbød Michelle skyss. Så tvang han henne inn i huset, der han bandt, voldtok og mishandlet henne. Michelle skal ha blitt gravid minst fem ganger i løpet av fangenskapet, men aborterte hver gang etter at Ariel hadde sparket henne hardt i magen.

Mishandlingen gjorde også Michelle døv på det ene øret, og forårsaket så store skader i ansiktet og på hendene at hun trenger plastiske operasjoner.

MISHANDLET PÅ DET GROVESTE: Her er et skolebilde av Michelle Knight fra 1999. I augsut 2002 ble hun kidnappet, men politiet og familien antok at  hun hadde rømt på egen hånd. 

 Foto: NTBScanpix
MISHANDLET PÅ DET GROVESTE: Her er et skolebilde av Michelle Knight fra 1999. I augsut 2002 ble hun kidnappet, men politiet og familien antok at hun hadde rømt på egen hånd. Foto: NTBScanpix Vis mer

LES OGSÅ: Så mange nordmenn forsvinner hvert år

Fant unge jenter

21. april 2003 skaffet Ariel seg sin andre sexslave, 17 år gamle Amanda Berry. Ariel traff Amanda på Burger King der hun jobbet, og hun takket ja da han tilbød henne skyss hjem. Ferden endte i kjelleren hans, der hun ble lenket fast, voldtatt og mishandlet. I 2006 fødte hun en datter i kjelleren med Michelle som jordmor.

Gina DeJesus var bare 14 år da Ariel kidnappet henne 2. april 2004. Gina var venninne med hans egen datter, Arlene, og hun takket ja til venninnens pappa da han tilbød henne skyss hjem. I stedet ble Gina den tredje fangen og sexslaven i Skrekkens hus.

FUNNET I SAMME HUS: Slik så Amanda Berry (t.v.) og Gina Dejesus (t.h) ut da de ble tatt av Castro i henholdsvis 2003 og 2004. Amanda var 16 år og Gina 14 år. Foto: NTBScanpix
FUNNET I SAMME HUS: Slik så Amanda Berry (t.v.) og Gina Dejesus (t.h) ut da de ble tatt av Castro i henholdsvis 2003 og 2004. Amanda var 16 år og Gina 14 år. Foto: NTBScanpix Vis mer

I tillegg til den fysiske volden, ble jentene utsatt for psykisk terror for at de ikke skulle våge å rømme.

De forsvunne jentene ble ikke glemt, og sakene deres ble flere ganger hentet fram i ulike tv-programmer. Amandas og Ginas pårørende, og også politiet, lette etter dem, og det ble satt opp en belønning på 25 000 dollar for spor som kunne oppklare forsvinningene. Også Ariel deltok i leteaksjonene, og så gikk han hjem til fangene sine og viste dem flygebladene med etterlysningene. Han lot de også se på tv når det ble holdt markeringer eller appeller på deres vegne.

LES OGSÅ: - Jeg ble holdt innesperret og mishandlet hver dag

Glemte å låse døren

6. mai 2013 hørte en nabo en kvinne rope på hjelp fra Ariels hus. Ariel hadde for første gang glemt å låse den innerste av to ytterdører, og Amanda Berry så sin sjanse til
å rope om hjelp. Nabodamen som hørte ropene kunne ikke engelsk, men en annen nabo, Charles Ramsey, kom til og gikk opp på verandaen og hørte Amandas fortvilte rop: «Hjelp meg ut. Jeg har vært her lenge.»

Charles sparket i stykker ytterdøren og fikk ut kvinnen og et barn, den nå 27 år gamle Amanda – og datteren hennes Jocelyn (6).  Hun fikk låne en telefon og ringte alarmsentralen. Samtalen hennes med politiet er senere blitt verdenskjent.

«Jeg heter Amanda Berry. Jeg har vært kidnappet og savnet i ti år. Jeg er fri nå.»

Politet trodde knapt sine ører da de hørte Amanda, og de trodde heller ikke sine egne øyne da de entret Skrekkens hus. På vei opp i annen etasje ble de møtt av Michelle, og da de litt senere forsto at Gina DeJesus også var i huset, ble garvete politifolk rørt til tårer. Amandas og Ginas skjebner hadde opptatt Cleveland-politet i mange år. Nå kunne de også befri Michelle Knight (32) og Gina (23).

Disse bildene er hentet fra en video, offentligjort av påtalemyndighetene, noen måneder etter at jentene ble reddet. Fra høyre: Amanda, Michelle og Gina . Foto:  NTBScanpix
Disse bildene er hentet fra en video, offentligjort av påtalemyndighetene, noen måneder etter at jentene ble reddet. Fra høyre: Amanda, Michelle og Gina . Foto: NTBScanpix Vis mer

Jentene slapp endelig ut av Skrekkens hus. For å bearbeide opplevelsene de har hatt i fangenskapet, måtte de tre ta tiden til hjelp. Verden slik de kjente den hadde blitt voldsomt forandret i løpet av årene de var fanget, og det har vært mye de måtte venne seg til.

LES OGSÅ: Tolker du tanker som trusler?

Kjettinger i taket

Samme dag som jentene ble fri, ble Ariel Castro pågrepet, og huset ble gjennomsøkt. I kjelleren fant politiet kjettinger i taket, der jentene ble holdt fanget de første årene. Senere skal de ha fått flytte opp til andre etasje, men også der har de i perioder vært fastlenket. I løpet av de ti årene har de bare vært utendørs to ganger. Den eneste som fikk komme ut innimellom var Jocelyn - barnet Amanda hadde fått med sin fangevokter og voldtektsforbryter. 

I fjor fortale Amanda og Gina om sine opplevelser i boken «Hope: A Memoir of Survival in Cleveland»Amanda skriver om svangerskapet og hvordan hun med vilje la fangevokterens hånd på magen når hun kjente at barnet sparket. «Jeg visste at barnet ville være tryggere hvis han gledet seg til å bli far», skriver hun i boken. I bakhodet hadde hun at han hadde mishandlet Michelle til hun aborterte de gangene hun var gravid.

Politiet skal ha funnet et selvmordsbrev fra 2004, skrevet av Castro. I brevet sto det at jentene befant seg i huset «mot sin vilje, fordi de begikk den tabben å sette seg inn i bilen til en fremmed». Han beskriver seg selv som et «seksuelt udyr» og mente at han trengte hjelp. Brevet ble avsluttet med et ønske: «Gi alle sparepengene mine til ofrene mine».

I tillegg til frihetsberøvelse, flere hundre voldtekter og sexovergrep, fysisk og psykisk vold og en lang rekke andre tiltalepunkter, ble han også tiltalt for mord på grunn av alle abortene han har forårsaket. Fredag 26. juli 2013 godtok Castro en fengselsstraff på tusen år uten mulighet til å bli benådet. Dermed unngikk han dødsstraff.

Dommen falt ved at det ble inngått en såkalt «plea deal», som innebærer at han erkjenner skyld uten at det er nødvendig å holde en normal rettssak. Men bare noen uker senere ble han funnet død på livstidscella. Han tok sitt eget liv.

LES OGSÅ: Josef Fritzl (85) holdt datteren fanget og voldtok henne i 24 år

Denne reportasjene har vært publisert i bladet Allers: Krim fra virkeligheten.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer