Gode råd

De «gode rådene» du bør unngå å gi

Gode råd er ikke alltid dyre, eller gode for den saks skyld. De kan faktisk være direkte irriterende.

ET GODT RÅD: Hva er egentlig et godt råd? FOTO: NTB Scanpix
ET GODT RÅD: Hva er egentlig et godt råd? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Du er stresset på jobben og får beskjed av sjefen at «nå må du huske å slappe av». Eller du er deprimert, og din treningsglade venninne foreslår at du løser det med en løpetur. Eller du vil gjerne gå ned i vekt, og moren din gir deg råd om at du bør spise mindre. Det sies at gode råd er dyre. Og det er kanskje riktig nok. Men noen ganger får du også råd som du ikke kan bruke til noe som helst. Kanskje fordi ditt problem er mer komplekst enn som så. Eller kanskje fordi rådet slett ikke passer for deg.

Men, hva er nå egentlig et ordentlig godt råd?

– Et godt råd er et råd som mottakeren gjerne vil ha, som passer, og som hun eller han er klar til å lytte til og gjerne følge, sier psykoterapeut Marie Holkenfeldt Behrendt, som er spesialist i relasjonelle problemstillinger.

Hun vet også hva som kan virke som dårlige råd. Det er for eksempel råd, som i motsetning til de gode, ikke tar hensyn til mottakeren.

– Vi mennesker er jo så forskjellige. Noen synes at strikkhopp er det mest fantastiske i verden, mens det for andre vil være det mest angstframkallende de kan tenke seg. Så hvis du ikke forstår det mennesket du gir råd til, blir det aldri et godt råd, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer