Smalltalk:

De hemmelige triksene for bedre smalltalk

- Å være pinlig ærlig, snakke om sex, svært sterke politiske meninger eller egne sykdommer er noe man bør spare seg for, sier eksperten.

SMÅPRAT: «Har du vært her før?», «hva synes du om maten?» eller «kjenner du mange her?», er eksempler eksperten mener man kan bruke. Foto: NTB Scanpix
SMÅPRAT: «Har du vært her før?», «hva synes du om maten?» eller «kjenner du mange her?», er eksempler eksperten mener man kan bruke. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Når det kommer til smalltalk, eller småprat som det heter på godt norsk, er det mange som stivner og mister evnen til å snakke. Hva er det som gjør det så vanskelig å snakke med nye mennesker? Og hva er den beste måten å starte en samtale på? Er været virkelig det beste å snakke om når vi ikke kjenner noen?

Dørstokkmila kan være lang når det kommer til å utfordre våre sosiale ferdigheter. Det som kan hjelpe oss i denne situasjonen, er å ha et par eksperttips i bakhodet, og bruke dem for alt det de er verdt når den pinlige stillheten melder sin ankomst.

Den pinlige stillheten

Thomas Leikvoll er stand-up komiker og forfatter, med en lang erfaring både fra tv og scene. Han har skrevet flere bøker, som blant annet «Small talk – hvordan snakke om det meste med de fleste», sammen med Erling Arvola.

Han tror at mange sliter med smalltalk av samme grunn som man unnlater seg å gjøre visse andre ting.

- Frykten for å mislykkes, å føle seg dum, og å bli sett på som teit eller kjedelig. Sannheten er midlertidig at de aller fleste setter pris på at man tar initiativ i en samtale, for da slipper man å gjøre det selv, forteller Leikvoll.

De sekundene hvor du og samtalepartneren din ikke aner hva dere skal snakke om, kan fort føles som timer. Det kan virke som at noen mennesker bare er født mer utadvendte og frempå enn andre. Men - det er lov å legge seg opp et «lager» med gode spørsmål til bruk for når samtaler stopper opp, mener han.

- Pinlig stillhet oppstår når ingen av partene finner noe tema. Så det beste er, som nevnt tidligere, å ta et initiativ. Kast ut et åpent spørsmål, og veldig ofte vil samtalepartneren hoppe på muligheten til å bidra. Ingen liker pinlig stillhet nemlig, sier forfatteren.

STILL SPØRSMÅL: Eksperten råder om at man burde begynne med å snakke om det man kan se, føle eller vite. Foto: NTB Scanpix
STILL SPØRSMÅL: Eksperten råder om at man burde begynne med å snakke om det man kan se, føle eller vite. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hvordan bryte isen?

Det som ofte er det største problemet når man møter nye mennesker, er at man ikke har en anelse om hva man skal snakke med dem om. Noe som ifølge Leikvoll fort kan føre til selvfølgeligheter og høflighetsfraser. Han råder til å begynne med det man kan se, føle eller vite.

«Har du vært her før?», «hva synes du om maten?» eller «kjenner du mange her?», er eksempler man kan bruke.

De aller fleste mennesker har et tema som opptar dem, som de gjerne har mer enn lyst til å snakke om. Det er greit å prøve å finne et felles tema, for da vil samtalen fort sitte mer løst.

- For eksempel så synes de aller fleste foreldre at det er interessant å snakke om barn, barneoppdragelse, fritidsaktiviteter og ferier med barn. Et annet tema kan være musikk, da de aller fleste har et forhold det. God og dårlig musikk, gamle slagere og nye hits, hvilke konserter man går på, eller om man i det hele tatt går på konsert og da hvorfor eller hvorfor ikke, forteller Leikvoll.

Tenk på dette

Å stille spørsmål som kun svares med én frase, som ja/nei spørsmål, er ifølge Leikvoll ofte en av de største feilene mange gjør når det kommer til smalltalk. Lukkede spørsmål gir nemlig motparten kun mulighet til å måtte sparke ballen tilbake.

- Å være pinlig ærlig, snakke om sex, svært sterke politiske meninger eller egne sykdommer eller plager er noe man bør spare til man har funnet kjemien skikkelig, forteller han.

Hvem, hva, hvorfor og hvordan, er det som gjelder i stedet. Leikvoll mener at det kjedelige, men eneste svaret på hvordan man kan bli god på smalltalk er å øve, øve og øve enda mer.

- Øv deg på taxisjåføren, damen bak skranken, han litt stille karen på jobb, i heisen. Husk at alle har spennende historier å fortelle. Av og til må man lete, og av og til finner man dem ikke. Men ingen kan eller vil klandre deg for å ha prøvd, avslutter Leikvoll.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer