Elisabeth Carew:

- De kalte meg bæsj og brunost

Elisabeth Carew aksepterte bare til slutt at hun var «litt uheldig med utseendet».

N-ORDET: Elisabeth har opplevd å bli kalt n-ordet i oppveksten, og å bli sett på som et fenomen fordi håret er krøllete og huden er mørkere. FOTO: Privat
N-ORDET: Elisabeth har opplevd å bli kalt n-ordet i oppveksten, og å bli sett på som et fenomen fordi håret er krøllete og huden er mørkere. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

- Hvordan var ditt første møte med rasisme?

- Det er nesten umulig å svare på i og med at strukturell rasisme eksisterer også i Norge, men i barnehagen ble jeg kalt brunost og bæsj av andre barn til tider. De som jobbet der burde kanskje tatt mer ansvar, men fokuset var ikke like sterkt på 80-tallet. Slike bemerkelser tok jeg med meg og tenkte at det var dumt at jeg var brun, at alt hadde vært bedre om jeg var hvit.

- Har du opplevd andre hendelser i den retning?

- Jeg har opplevd at folk har brukt n-ordet om meg og til meg gjennom oppveksten. Eller at man blir sett på som et fenomen fordi håret er krøllete og huden er mørkere. Da føler man at man ikke passer inn. Selv i dag overhører jeg vitser med rasistiske undertoner og en sjelden gang direkte rasistiske spøker og lurer på hvorfor folk ikke skammer seg over å ha slike holdninger. Det er skummelt og ekkelt.

LES OGSÅ: Guro Sibeko: - Jeg må jobbe for å være glad i hele meg

- Preges du av dette i dag?

- Ja, man blir jo ekstra forsiktig på en slags rar måte. Man vet hvilke holdninger som eksisterer der ute, så jeg er alltid litt på alerten fordi man aldri vet hvem på gata som vil deg vondt. For litt siden kjørte en dame inn i barnevognen til datteren min, veldig forsiktig idet vi skulle ut av en parkeringsplass. Min reaksjon var å smile fordi dette må jo ha vært et uhell tenker jeg, men hun stirrer bare kaldt tilbake i noen sekunder før hun ser vekk. Om dette hadde med hudfargen min å gjøre vet jeg ikke, men det er jo klart at tankene dukker opp når en fremmed dame sender et så truende signal.

View this post on Instagram

På karantur med lille mami 😎☀️

A post shared by Elisabeth Carew 🦄 (@elisabethcarew) on

- Har du merket en utvikling (til det bedre eller verre) med tanke på rasisme i Norge, fra din oppvekst til i dag?

- Vi er på vei i riktig retning, føler jeg, fordi terskelen er lavere for hva man slår ned på og ikke tillater at folk sier eller gjør - som igjen kan skape mer debatt og mer hat i enkelte tilfeller, men stort sett tror jeg folk lærer seg å tenke seg om i større grad. Det er mer fokus rundt å lære barn om holdninger fra de er små, det tror jeg er det aller mest fruktbare vi gjør for problematikken.

- Hva vil du si til barn og unge som opplever rasisme?

- Jeg vil si at de skal stole på følelsen av at dette er galt og at de ikke er alene. Mitt problem er at jeg har funnet meg i for mye fordi jeg har følt meg alene og bare akseptert at jeg var «litt uheldig med utseendet». Jeg bare fant meg i at folk ikke likte det og ville spøke med det. Men det gjorde vondt og ingen skal godta det.

- Hvordan kan vi bruke sommerens oppvåkning til å skape en varig endring og likeverd?

- Takket være sosiale medier er det enklere enn noen gang å finne informasjon om dette. Det er flere temaer som krever litt å forstå, som for eksempel den strukturelle rasismen og hvordan dette arter seg på forskjellige måter forskjellige steder. Følg instagram-kontoer som fokuserer på menneskeretter og husk at det finnes en YouTube-video til ethvert tema du vil forstå litt bedre. Jeg tror at løsningen til endring ligger i at folk lærer seg hva dette handler om, for når man forstår alvoret er det vanskelig å fortsette å ha feil holdninger.

LES OGSÅ: Noman Mubashir: - Han stilte seg foran meg, gjorde nazitegn og ropte fucking paki!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer