Elisabeth Carew:

- De kalte meg bæsj og brunost

Elisabeth Carew aksepterte bare til slutt at hun var «litt uheldig med utseendet».

N-ORDET: Elisabeth har opplevd å bli kalt n-ordet i oppveksten, og å bli sett på som et fenomen fordi håret er krøllete og huden er mørkere. FOTO: Privat
N-ORDET: Elisabeth har opplevd å bli kalt n-ordet i oppveksten, og å bli sett på som et fenomen fordi håret er krøllete og huden er mørkere. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

- Hvordan var ditt første møte med rasisme?

- Det er nesten umulig å svare på i og med at strukturell rasisme eksisterer også i Norge, men i barnehagen ble jeg kalt brunost og bæsj av andre barn til tider. De som jobbet der burde kanskje tatt mer ansvar, men fokuset var ikke like sterkt på 80-tallet. Slike bemerkelser tok jeg med meg og tenkte at det var dumt at jeg var brun, at alt hadde vært bedre om jeg var hvit.

- Har du opplevd andre hendelser i den retning?

- Jeg har opplevd at folk har brukt n-ordet om meg og til meg gjennom oppveksten. Eller at man blir sett på som et fenomen fordi håret er krøllete og huden er mørkere. Da føler man at man ikke passer inn. Selv i dag overhører jeg vitser med rasistiske undertoner og en sjelden gang direkte rasistiske spøker og lurer på hvorfor folk ikke skammer seg over å ha slike holdninger. Det er skummelt og ekkelt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er arkivert, hvis du ønsker å lese denne så må du logge deg inn med en aID konto først.

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer