Demonstrasjonene i Iran

– De klipper av seg håret og brenner hijaben for noe som burde vært en selvfølge

Iranske kvinner demonstrerer for retten til å kle seg som de vil. Laial Ayoub har selv opplevd skamfølelse fra det såkalte «moralpolitiet».

DEMONSTRASJONENE I IRAN: Laial Janet Ayoub er sterkt engasjert i opptøyene som foregår i Iran. Hun tok selv et valg om å ikke bruke hijab, og fikk tilsnakk fra moralpolitiet. Heldigvis lever hun i Norge hvor hun kan velge selv, sier hun til KK. FOTO: NTB
DEMONSTRASJONENE I IRAN: Laial Janet Ayoub er sterkt engasjert i opptøyene som foregår i Iran. Hun tok selv et valg om å ikke bruke hijab, og fikk tilsnakk fra moralpolitiet. Heldigvis lever hun i Norge hvor hun kan velge selv, sier hun til KK. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Kvinner i Iran blir fengslet og bøtelagt. De demonstrerer i gatene, klipper håret og brenner hijaber. Alt for friheten til å kunne ta egne valg – en grunnleggende menneskerettighet.

Dersom iranske kvinner ikke går kledd etter kriteriene det strengt religiøse og konservative regimet pålegger dem, blir statlige ansatte sendt etter dem. Det såkalte «moralpolitiet» viser ingen nåde.

Forrige uke ble Mahsa Amini (22) arrestert som følge av «feil» hijab-bruk, den satt «litt for løst» på hodet. Hun ble slått og torturert av moralpolitiet i Teheran, som selv hevder hun døde av en hjertesvikt, like etter at hun ble arrestert. 22-åringen lå tre dager i koma før hun døde på sykehuset av skadene hun ble påført, ifølge Amnesty Norge.

Hijab-tvang og strenge kleskoder for kvinner

Den norske forfatteren Mina Bai (54) er iranskfødt, og forteller at opptøyene oppleves veldig personlig. Iranere har fått nok, og de ønsker frihet, ikke «gamle, religiøse ledere fra middelalderen».

– Tildekningskontrollen har foregått i over 40 år. Vi er drittlei av det. Det er brudd på grunnleggende menneskerettigheter og overgrep på kvinner, sier hun til KK.

Det tok ikke lang tid før KK fikk svar på forespørselen om uttalelse til denne saken. Det tyder på at det er en viktig sak som haster.

– Det er bra at verden endelig ser oss, sier Bai.

Mina Bai kan ikke uttale seg om venner og familie i Iran av sikkerhetsmessige årsaker.

– Tvinger religion på folk

Laial Ayoub (37) var libanesisk flyktning og kom til Norge som 4-åring. Hun er samfunnsengasjert og har tidligere snakket med KK om valget om å ta av hijaben. Hun støtter Bai i at de strenge kriteriene om hvordan kvinner skal kle seg er brudd på menneskerettigheter, og mener at det patriarkalske systemet som praktiseres i Iran undertrykker kvinner og fratar dem retten til å leve frie liv.

– Jeg klarer faktisk ikke å forstå at vi i 2022 fortsatt lever i en verden der noen land tvinger på folk en religion de ikke vil praktisere, og et klesplagg de ikke vil ha på seg, sier hun til KK.

Ayoub gikk med hijab i 20 år og opplevde det som «tvang». Hun ser på seg selv som heldig ettersom hun bor i et land der hun har rett til å bestemme selv hva hun vil ha på. Da hun sluttet å bruke den, kom moralpolitiet med pekefingeren, og forsøkte å tvinge en skamfølelse på henne. Til syvende og sist fikk hun velge selv, uten å bli fengslet, torturert eller drept slik kvinner i Iran opplever.

– Jeg beundrer motet kvinner i Iran viser nå, sier hun.

De klipper av seg håret og brenner hijaben for noe som burde vært en selvfølge: Bestemmelsesretten, ytringsfrihet og religionsfriheten! De risikerer egne liv for å skape endring i et patriarkalsk regime.

IRANSKE KVINNER FORTVILER: Etter at Mhasa Amini ble arrestert og døde av skadene iranske myndigheter påførte henne, har demonstrasjonene tatt seg kraftig opp. FOTO: NTB
IRANSKE KVINNER FORTVILER: Etter at Mhasa Amini ble arrestert og døde av skadene iranske myndigheter påførte henne, har demonstrasjonene tatt seg kraftig opp. FOTO: NTB Vis mer

Forventer et økende dødstall

Demonstrasjonene har tatt seg voldsomt opp som følge av Mahsas død. Modige kvinner og menn tar til gatene, mens sikkerhetsstyrker skyter på demonstrantene. Menneskerettsorganisasjoner bekrefter 8 dødsfall de siste dagene, men tallet skal være kraftig økende.

Torsdag formiddag bekreftet stortingspresident Masud Gharahkhani at Internett er nede i Iran fra sin Twitter-konto. Han er selv iransk flyktning og kom til Norge som 5-åring, og engasjerer seg stort i saken.

Internett var nede også under demonstrasjonene i 2019. Da foregikk det massedrap. I sosiale medier meldes det om lignende situasjoner.

Viktig at det blir snakket om i Norge

Iranere ønsker å avsette styret. Opprøret handler ikke om en enkeltsak, men drapet på Mahsa Amini skal ha vært dråpen.

– Vi kan ikke tie om urett når en 22 år gammel kvinner mister livet på denne måten, da er det vår plikt å reagere, sier Ayoub.

For å presse regimet i Iran til å gjøre en endring, er det minste vi kan gjøre å vise solidaritet med kvinnene, mener hun. Krenkelse, vold og drap kan ikke bli ignorert.

– Iranske kvinners kamp er en likestillingskamp og en feministisk kamp. Det er alles ansvar å støtte dem, snakke om det som skjer og kreve endringer.

Hvordan kan vi hjelpe?

Både Ayoub og Bai er enige om at det er avgjørende å snakke høyt og vise støtte. Det er viktig å markere hvor vi står, og rope høyt om det i mediene og i demonstrasjoner, men like viktig er det å snakke om det rundt middagsbordet.

– Og når vi markerer et tydelig standpunkt er det viktig å få med seg at dette ikke er en kamp mot islam, men en kamp for menneskerettigheter og frihet, sier Ayoub.

– Vi må få politikere til å reagere. I 2019 drepte regimet 1500 mennesker. Ikke la dem slippe unna denne gangen også, sier Bai.

De to engasjerte kvinnene er enige om at det er viktig at mediene dekker det som skjer i Iran for å opplyse befolkningen om et regime som kvinner ikke kan leve fritt under, og som utøver menneskerettighetsbrudd.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer