Demonstrasjonene i Iran

– De klipper av seg håret og brenner hijaben for noe som burde vært en selvfølge

Iranske kvinner demonstrerer for retten til å kle seg som de vil. Laial Ayoub har selv opplevd skamfølelse fra det såkalte «moralpolitiet».

DEMONSTRASJONENE I IRAN: Laial Janet Ayoub er sterkt engasjert i opptøyene som foregår i Iran. Hun tok selv et valg om å ikke bruke hijab, og fikk tilsnakk fra moralpolitiet. Heldigvis lever hun i Norge hvor hun kan velge selv, sier hun til KK. FOTO: NTB
DEMONSTRASJONENE I IRAN: Laial Janet Ayoub er sterkt engasjert i opptøyene som foregår i Iran. Hun tok selv et valg om å ikke bruke hijab, og fikk tilsnakk fra moralpolitiet. Heldigvis lever hun i Norge hvor hun kan velge selv, sier hun til KK. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Kvinner i Iran blir fengslet og bøtelagt. De demonstrerer i gatene, klipper håret og brenner hijaber. Alt for friheten til å kunne ta egne valg – en grunnleggende menneskerettighet.

Dersom iranske kvinner ikke går kledd etter kriteriene det strengt religiøse og konservative regimet pålegger dem, blir statlige ansatte sendt etter dem. Det såkalte «moralpolitiet» viser ingen nåde.

Forrige uke ble Mahsa Amini (22) arrestert som følge av «feil» hijab-bruk, den satt «litt for løst» på hodet. Hun ble slått og torturert av moralpolitiet i Teheran, som selv hevder hun døde av en hjertesvikt, like etter at hun ble arrestert. 22-åringen lå tre dager i koma før hun døde på sykehuset av skadene hun ble påført, ifølge Amnesty Norge.

Hijab-tvang og strenge kleskoder for kvinner

Den norske forfatteren Mina Bai (54) er iranskfødt, og forteller at opptøyene oppleves veldig personlig. Iranere har fått nok, og de ønsker frihet, ikke «gamle, religiøse ledere fra middelalderen».

– Tildekningskontrollen har foregått i over 40 år. Vi er drittlei av det. Det er brudd på grunnleggende menneskerettigheter og overgrep på kvinner, sier hun til KK.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer