Elisabeth Asserson

- De mest utfordrende tidene vi har hatt, har vært forårsaket av Gjert

Jacob Ingebrigtsens kjæreste om: Gjerts kontrollbehov, Jacobs vinnerinstinkt og familiemiddagene hvor hun må rope for å komme til orde...

UTFORDRINGER: Det er mange utfordringer rundt det å være kjæreste og samboer til en av verdens beste løpere. Siden de kjøpte leilighet sammen nesten et halvt år siden, har Jakob kun vært hjemme hos Elisabeth i tre uker. FOTO: Astrid Waller
UTFORDRINGER: Det er mange utfordringer rundt det å være kjæreste og samboer til en av verdens beste løpere. Siden de kjøpte leilighet sammen nesten et halvt år siden, har Jakob kun vært hjemme hos Elisabeth i tre uker. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det første jeg ser i det jeg tror jeg får øye på Elisabeth er en liten jente som endelig tar motet til seg for å løpe bort til henne og spørre om å få ta en selfie. Gledelig sier Elisabeth «selvsagt kan vi det!», før hun bøyer seg ned og smiler så bredt hun kan til kameraet. Den lille jenta hopper kry mot moren sin igjen og jubler over å ha møtt en kjendis.

Det er tydelig at «Team Ingebrigtsen»-sirkuset har truffet en nerve hos folk - både blant voksne og barn. Når vi tidligere har snakket med blant andre mor Ingebrigtsen, fortalte hun at etter at serien ble sendt på NRK har det ført med seg massiv oppmerksomhet, gode seertall og en mer forståelse av hvordan en hverdag til tre av verdens beste løpere faktisk kan se ut.

«Vanlige» folk har åpenbart fått en slags fascinasjon for den ekstreme løpingen og den usedvanlige dedikasjonen for idretten.

- Når jeg går med Jakob er det nesten ingen som kjenner meg igjen altså, da blir jeg satt litt i skyggen, sier hun lattermildt.

- Vi er privilegerte

Elisabeth Asserson (19) er kjæreste og samboer med den yngste av Ingebrigtsen-gutta, Jakob. De var kun 16 år gamle da de ble sammen, etter å ha startet i samme matteklasse på videregående. På det tidspunktet hadde de ingen anelse om hvor god Jakob kom til å bli. Hun husker de satt på rommet hjemme hos ham og bare fantaserte om hvor gøy det hadde vært hvis han om to år klarte å kvalifisere seg til junior-EM i 2017, og enda større: Senior-EM i 2018. Da det ble et faktum, vant han gull - og resten er historie.

Den talentfulle 19-åringen har tydelig hatt godt av å trene sammen med sine to eldre brødre, Henrik og Filip. Bare denne sesongen har Jakob tatt gull på 3000 meter i EM i friidrett i Glasgow, sølv på 1500 meter, i tillegg tok han NM-gull innendørs på 1500 meter. Nylig løp han inn til sitt fjerde strake individuelle EM-gull i terrengløp.

Oppi alt dette prøver Elisabeth og Jakob å få tid til å være kjærester, og til tross sin unge alder er de allerede samboere i Sandnes og relativt «etablerte» som par.

- Du har rett, det er mange ganger jeg ser rundt meg og tenker «herregud, jeg er 19» - der sitter jeg i min andre leilighet, i påvente av en ny. Vi har to bad og to gjesterom hjemme.

- Vi er virkelig privilegerte, og tar ingenting for gitt. Jeg skjønner hvor jeg kunne vært, hadde det ikke vært for Jakob. Samtidig har jeg jobb og tjener egne penger. For meg er det viktig å ikke være avhengig av en profilert idrettsutøver som tjener mye mer enn meg, sier Elisabeth åpenhjertig.

- Hvor tror du du hadde vært uten Jakob, da?

- Jeg hadde nok vært mer ungdom, men jeg vet ikke om jeg hadde trivdes med det. Jeg er ikke helt den typen som samler energi av å feste natten lang. Jeg hadde sikkert også vært med en gutt som ikke hadde behandlet meg like bra, er det ikke sånn det er på min alder da, flirer hun.

Det Elisabeth liker aller best med kjæresten sin Jakob er den omsorgsfulle delen av ham. Ifølge henne bryr han seg om noen få personer, og hun er en av dem.

- Jeg føler han alltid tar seg tid til å være med meg, og prøver alltid å finne på noe gøy så fort muligheten bryr seg. Noen ganger overrasker han meg med roser også, det synes jeg er veldig greit å få en gang i blant, som en slags «takk for tålmodigheten». Det er deilig å bli sett, sier hun og fortsetter:

- Og jo, uansett hvor sur jeg er, så får han meg alltid til å le. Jeg tenker at desto mer seriøs idretten blir, jo viktigere er det å bevare humoren. Hvis ikke kan man lett forsvinne i den litt for seriøse «bobla».

LES OGSÅ: - Cirka et kvarter etter at jeg fødte vår andre datter, dro Henrik på trening

EGENTID: Siden kjæresten Jakob Ingebrigtsen er mye bortreist, prøver Elisabeth å bruke tiden på ting hun gjerne prioriterer bort når Jakob er hjemme - være med venniner, gå i bursdager og dra på kino. FOTO: Astrid Waller
EGENTID: Siden kjæresten Jakob Ingebrigtsen er mye bortreist, prøver Elisabeth å bruke tiden på ting hun gjerne prioriterer bort når Jakob er hjemme - være med venniner, gå i bursdager og dra på kino. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Forholdsregler og hensyn

For med et liv som dama til selveste Jakob Ingebrigtsen er det mange ting som må prioriteres, velges bort og tas hensyn til. Verken Jakob eller Elisabeth kan ta folk i hendene på grunn av smittefare.

Selskaper, fester, kino og bowling er blant ting Elisabeth må se langt etter i forkant av et løp. Når de er ute og reiser, er det meste som står på timeplanen tilrettelagt etter hans treningsopplegg.

- Jeg har ligget på sofaen i stua i stedet for senga når jeg har vært på grensen til forkjølet, for å si det sånn.

Dette er ting Elisabeth har blitt terpet på i flere år, og sånn må nesten hverdagen være for at Jakob skal kunne prestere så bra som mulig. Selv om det naturligvis er en vanesak, og hun har valgt dette livet selv, er det klart det føles vondt når hun går glipp av bursdager og fester med venninner, påpeker hun. Og nå som hun er i Oslo for noen dager er det flere ting hun egentlig kunne tenke seg å gjøre, men som må vike fordi Jakob skal trene eller gå til fysioterapeuten.

Mindre tid med familien

En annen ting som har blitt nedprioritert de siste årene er Elisabeths egen familie.

- Jeg skal ærlig innrømme at de ikke har stått øverst på prioriteringslista til tider. Det kan kanskje være rart å skjønne at jeg bevisst velger å leve sånn på grunn av en gutt, men jeg tror de forstår nå hvor mye han er borte og derfor hvor viktig den tiden jeg har med han er for meg.

Hun snakker aller mest med mammaen sin om disse tingene, og spesielt mye i det siste.

- Er det vanskelig for dem å forstå den bobla dere lever i?

- Det tror jeg. Det er en del ting som jeg for eksempel irriterer meg over, som mine foreldre ikke forstår. Da får jeg ofte den «men sånn er det jo bare, Elisabeth» som svar. Jeg føler jeg aldri har noen helt på min side.

- Det mest utfordrende er likevel at han er så ekstremt mye borte, cirka 200 reisedøgn i året. Vi tok over en leilighet i midten av august, der har jeg bodd i fire måneder nå - han har vært der i tre uker av den tiden. Når han er hjemme føles det som at han er på besøk hos meg. Men hei! Jeg kan gå på fest når han er på treningsleir da, spøker Elisabeth.

Å bli en del av Ingebrigtsen-familien

19-åringen kom inn i Jakobs liv akkurat i den perioden hvor storebror Filip hadde sitt gjennombrudd i karrieren. På det tidspunktet visste nesten ikke Elisabeth hvem disse såkalte «Ingebrigtsen»-brødrene var, annet enn at Jakob var veldig god til å løpe for sin alder.

Gjennom serien fikk vi forøvrig et nært innblikk i hvordan beskjeden om at Jakob hadde fått seg kjæreste ble tatt i mot av familien. Da dette ble et tema, var det trenerfaren Gjert Ingebrigtsens reaksjon som ble mest fremtredende. Det likte han ikke i det hele tatt, og mente det ville gå utover satsingen og resultatene til Jakob.

For ivrige «Team Ingebrigtsen»-seere er Gjert mest sannsynlig best kjent for sitt strenge treningsregime, og ikke minst sin brutalt ærlige tilnærming til sønnenes valg og meninger om det meste i livet.

- Hvordan er det egentlig å få denne reaksjonen når man akkurat har innledet et forhold?

Elisabeth ler og påpeker flere ganger at «Gjert er egentlig bare god assa» - sagt på en god dose blanding av bergenser- og stavangerdialekt.

- Det er klart det var rart for meg å høre hva som ble sagt da de skulle hilse på meg for første gang. Det å ha Gjert som svigerfar kan føles litt både óg, det er jo ikke hvilken som helst svigerfar. Har har mange sterke meninger og vil bare det beste for guttene, noe som er veldig forståelig. Det er bare det at noen ganger tror jeg han glemmer at det er også det jeg vil. Han gir meg beskjeder jeg har hørt hundre ganger før og som jeg ikke trenger å høre. For ja, jeg vet at hendene skal vaskes ofte.

Det tok lang tid før hun følte seg komfortabel nok til å se på en trening.

- De mest utfordrende tidene vi har hatt i forholdet vårt har utelukkende vært forårsaket av Gjert. Heldigvis har Jakob gitt meg trygghet - i form av at han alltid støtter meg og er på min side. Kommer Gjert med en sleivkommentar, står alltid Jakob klar og hvisker meg i det andre øret «drit i det». Det har hjulpet meg å stå i de verste diskusjonene.

LES OGSÅ: Astrid Ingebrigtsen: - Jeg var spent på å fortelle Gjert babynyheten

ENGASJERT: Før hun ble sammen med Jakob visste hun nesten ikke hvem noen av Ingebrigtsen-brødrene var. Nå er hun over gjennomsnittet engasjert i idretten, og ser og heier på alt Jakob er med på. FOTO: Astrid Waller
ENGASJERT: Før hun ble sammen med Jakob visste hun nesten ikke hvem noen av Ingebrigtsen-brødrene var. Nå er hun over gjennomsnittet engasjert i idretten, og ser og heier på alt Jakob er med på. FOTO: Astrid Waller Vis mer

En viktig støttespiller

Etter hvert som at årene har gått har Elisabeth blitt ordentlig engasjert i kjærestens karriere og idrett. Hun følger nøye med og prøver å være med på så mange mesterskap og konkurranser som mulig. 19-åringen beskriver følelsen av å stå på sidelinjen av et løp som helt forferdelig.

- Jeg har kommet frem til at det absolutt ikke er godt for hjertet. Når Jakob nærmer seg målstreken rister det i hele meg. Jeg vil så veldig at han skal lykkes, og ber nærmest til gud der jeg står på tribunen. Det er en helt ubeskrivelig følelse.

Elisabeth mener at når man har valgt å være sammen med noen, inkluderer det å være en god støttespiller for partneren sin. Hun er stolt over å kunne ha den rollen overfor Jakob.

- Jeg føler meg heldig som får være med på dette sammen med ham, men det er også vanskelig. Noen ganger tenker jeg mest på forholdet vårt, og da kan det være vanskelig å forstå de tingene han er nødt til å sette foran oss for å lykkes. Det blir et slags dilemma for meg.

Heldigvis synes hun ingenting er morsommere enn å være tilskuer når Jakob løper. Det har hun også fått med sin egen familie til å bli med på:

- Mamma sender han alltid fine meldinger når han vinner. Hun er også ofte med når vi ser på løp - hun blir veldig stolt. Det er litt fint å se.

En høylytt gjeng

Når hele familien Ingebrigtsen er samlet, blir det høylytt. I den familien hun kommer fra har hun vært vant til å sende maten rundt når de sitter rundt middagsbordet - sånn er det ikke i familiehuset i Sandnes. Der er det rett og slett ingen som får det med seg om man spør etter potetene.

- Jeg lurer på om det er noe de har vendt seg til etter å ha vært på så mange treningssamlinger. De klarer jo ikke å snakke med innestemme, det gjelder spesielt Jakob og Henrik. Gjert snakker også høyt når han først er i gang.

Og skal vi tro Elisabeth er det mange diskusjoner.

- For å være helt ærlig så har de mange usaklige diskusjoner. Da har jeg lært meg å bare være stille.

Elisabeth sier det kan være litt deilig når guttene er bortreist, for da er det mulig å ha en normal samtale over middagen.

- Nå som du og Jakob har flyttet ut og trukket dere litt mer for dere selv - er Gjert kontrollerende i forhold til hva Jakob gjør, hvor mye han hviler og hva han spiser?

- Sånn var det tidligere, men det har roet seg veldig. Jeg tror Gjert stoler mer og mer på at Jakob fungerer fint på egenhånd. Men med «roet seg» mener jeg altså at han og Tone ringer oss omtrent to ganger om dagen hver for å høre hvordan det står til.

GLEDER SEG: Det er mange ting Elisabeth gleder seg til den dagen Jakob velger å legge løpeskoene på hylla. Det som står øverst på ønskelista er et helt vanlig A4-liv. FOTO: Astrid Waller
GLEDER SEG: Det er mange ting Elisabeth gleder seg til den dagen Jakob velger å legge løpeskoene på hylla. Det som står øverst på ønskelista er et helt vanlig A4-liv. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Tanker om barn

KK har tidligere gjort et intervju med Liva Ingebrigtsen (23), som er gift og har to barn sammen med den eldste løpebroren, Henrik. Hun kunne fortelle at hun og mannen ikke deler verken seng eller soverom. Hjemme sover nemlig Henrik på gjesterommet med ørepropper for å ikke bli forstyrret av barneskrik. Hvis barna eller Liva er syke, sover han hos foreldrene sine, og siden Charlotte ble født (som var omtrent ett år siden på det tidspunktet) har han skiftet én bleie.

Elisabeth sier likevel at hun ikke blir «skremt» av å høre om hvordan de litt eldre løpeguttene lever hverdagen sin med barn og koner. Hun er forberedt på at Jakob mest sannsynlig kommer til å drive med løping i minst ti år til, så hun har mange år igjen med pendling og fullt idrettsfokus. Det hun derimot er fast bestemt på er at hun ikke skal ha flere enn ett barn så lenge Jakob vier livet sitt til løpingen.

- Jeg har veldig lyst på unger selv, det har jeg alltid hatt. Ikke enda selvfølgelig, jeg er jo bare 19, men før Jakob er ferdig med å løpe er vi nærmere 30, så jeg tror jeg vil ha barn før det. Men det holder med ett før vi begge kan ta ansvar, man skal jo ha det kjekt også.

Mange år igjen

- Jeg ser jo hvor god Henrik fortsatt er, og det er lenge til Jakob er på den alderen. Jeg rekker jo å ta en mastergrad og jobbe fulltid i noen år før han er ute av løpebobla, noe som er litt rart å tenke på til tider. Men da er det viktig å huske alt det morsomme jeg får oppleve ved å være med på dette sirkuset også - jeg gjør mange ting som andre aldri får oppleve.

- Hva gleder du deg mest til når han legger opp?

Dette har hun tenkt nøye gjennom - hun svarer raskt:

- Jeg gleder meg masse til et A4-liv som en liten familie. Jeg ser frem til at både jeg og Jakob kan stå opp om morgenen, gå til en vanlig jobb, komme hjem, lage middag, kjøre barna på trening. Litt mer spontanitet blir også deilig - og ikke minst det å ha Jakob hjemme på sommeren. Det er han aldri nå.

Til info: KK har spurt Gjert Ingebrigtsen om en kommentar til saken. Han har valgt å ikke svare på våre henvendelser.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer