Tenke negativt:

- De negative greiene er lettere å tro på

Sitatet er hentet fra filmen Pretty Woman. Edward har akkurat fortalt Vivan hvor fantastisk og spesiell han synes hun er. Men vakre Vivian klarer ikke helt å tro det. For som hun sier: - De negative greiene er lettere å tro på. Kjenner du deg igjen?

TENKE NEGATIVT: Tenker du ofte negativt og klarer ikke å snu det? Negative kommentarer skaper ofte sterkere følelser og indre bilder i oss. FOTO: NTB scanpix
TENKE NEGATIVT: Tenker du ofte negativt og klarer ikke å snu det? Negative kommentarer skaper ofte sterkere følelser og indre bilder i oss. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Snart 30 år senere, går vi i likhet med Vivian, stadig rundt og grubler på de få negative kommentarene i stedet for de utallige positive. Er det ikke på tide å stoppe selvpiningen snart? (Psst: - Det var egentlig meningen at hun skulle dø av en overdose!)

Tenk deg at du nettopp har vært hos frisøren, og at du glad og fornøyd snapper den nye frisyren din til venninnene dine. Tilbakemeldingene lar ikke vente på seg. - Fina! - Den kledde du. Tommel opp, tommel opp, hjerte, hjerte, hjerte. Men så: - Oi! Dét var kort pannelugg! Er ikke det litt 2016? Og avsted med seg, rett i kjelleren bærer det.

Glemt er fina, søta og alle likesene og hjertene. Det eneste du klarer å tenke på er hvor lang tid det tar å gro pannelugg. Og du bestemmer deg for å ha på deg lue og spise is bak mørke gardiner mens du venter.

LES OGSÅ: Slenger du ofte med leppa mot partneren?

Vår hjelpsomme hjerne

Da kan det være en trøst, om så fattig, at du ikke alltid selv er skyld i de negative tankene dine, men at hjernen din faktisk gjør dette for å hjelpe deg. Kaja Nordengen, hjerneforsker og forfatter av boka «Hjernen er stjernen», forklarer:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.