HEDDA KISE: Vi har slått an en prat med hele Norges Hedda Kise - om livet og kjærligheten. FOTO: Astrid Waller
HEDDA KISE: Vi har slått an en prat med hele Norges Hedda Kise - om livet og kjærligheten. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Hedda Kise:

- De neste ti årene blir mine beste. Nå har jeg lagt ti års mareritt bak meg

Det er ti år siden Hedda Kise fikk hjernesvulst og lå ett år på sykehus. Nå er hun tilbake, og føler seg tryggere enn noensinne.

Publisert

- Når følte du at du landet i livet?

– Jeg er i ferd med å lande nå. Nå er jeg i ferd med å leve det livet jeg selv velger – ut fra de valgmulighetene jeg har.

– Det finnes noen begrensninger, som helse, økonomi og barn, men jeg er mer tro mot mine egne behov enn jeg noen gang har vært. Jeg har alltid handlet ut fra godhet. Det betyr mye for meg å være snill og å gjøre ting for andre. Men jeg har omsider skjønt at det er på tide å begynne å gjøre ting for meg selv. Jeg, som var full av forakt for den surstoffklisjeen; den om at du må ta på din egen maske før du hjelper andre, på flyet … Jeg har tenkt at det er noe folk sier for å slippe å ta ansvar. Men nå har jeg innsett at jeg trenger den surstoffmasken, jeg også.

- Hva fikk deg til å lande?

– Høsten 2016 tok jeg et oppgjør med meg selv. Jeg så tilbake på livet og de valgene jeg hadde tatt. Det var noen mønstre der. Jeg har tatt mange valg som ikke egentlig har vært mine egne. Jeg har ofte tenkt på familie, venner og kolleger – uten å lytte til hva jeg vil. Det hadde gått så langt at jeg ikke engang visste hva jeg ville. Jeg skjønte at det var på tide å finne ut av det. Hva jeg vil.

- Hvordan jobbet du med deg selv?

– En del av jobben handlet om å forstå at jeg er verdt noe. Jeg har alltid hatt høy selvtillit, men lav selvfølelse. Jeg har tenkt at jeg er heldig hvis noen elsker meg, ikke bare i parforhold, i stedet for å tenke at andre også er heldige hvis jeg elsker dem. Nå tenker jeg sånn, men jeg jobber med det fortsatt. Det hender at jeg glemmer det. Høsten 2016 ­isolerte jeg meg litt; jeg malte, skrev, gikk lange turer, lyttet til lydbøker og var sammen med barna. Og nå føler jeg ­omsider at jeg i større grad gjør det som er riktig for meg. Nå er jeg 44 år, så det er jo virkelig på tide!

LES OGSÅ: Å by på seg selv kan gi bedre selvfølelse

- I over ett år gjorde jeg alt for å få tilbake livet slik det var

- Hva er ditt beste tiår, eller ligger det fortsatt foran deg, tror du?

– Det er så vidt i gang, tror jeg. Fra 44 til 54. Jeg har en ­følelse av at dét blir mitt aller beste tiår. Nå har jeg lagt ti års mareritt bak meg. Det er ti år siden jeg fikk hjernesvulst. I over ett år var jeg på sykehus. I over ett år gjorde jeg alt for å få tilbake livet slik det var før. Jeg trente flere timer om dagen for å få språket og finmotorikken på plass igjen. Lenge virket det håpløst, og en lege skrev til og med i journalen min at «Hedda Kise kommer aldri tilbake i jobb i TV 2».

VÆRE SEG SELV: Det viktigste livet har lært meg er at det aller viktigste er å være seg selv, på godt og vondt, forteller Hedda til KK. FOTO: Astrid Waller.
VÆRE SEG SELV: Det viktigste livet har lært meg er at det aller viktigste er å være seg selv, på godt og vondt, forteller Hedda til KK. FOTO: Astrid Waller. Vis mer

- Hvilket råd ville du gitt til deg selv som 18-åring?

– Jeg ville fortalt meg selv at det er det uperfekte som er det virkelig perfekte. Dette er også slagordet mitt i «Skal vi danse». Ellers hadde jeg aldri tort å være med. Jeg er født perfeksjonist, og var veldig skoleflink. Jeg har i grunn vært flink pike hele livet. Men de gode karakterene fra skolen har jeg faktisk aldri fått bruk for. Ingen har noensinne spurt etter dem.

- Hva blir enklere og bedre med alderen?

– Jeg tror ikke at den beste tiden i livet er knyttet til alder. Livet skjer med oss. Vi har ulike utgangspunkt – og slagene vi får, er ikke likt fordelt. Mye er tilfeldig.

- Når føler du deg vakker?

– Når jeg danser med «Skal vi danse»-partner Ivo Havranek. Han har lært meg å lage svanehals, senke skuldrene og å ­rette ut ryggen uten at den blir svai. Det er estetisk vakkert – og jeg føler meg vakker når jeg danser. Ellers bruker jeg ikke så mye krefter på utseendet.

- Når synes du at du var på ditt vakreste ?

– Jeg har det dessverre sånn som de fleste andre damer; jeg synes ikke selv at jeg er pen. Det er tullete – og jeg skulle ønske at det ikke var sånn. Da jeg var ny i «God morgen, Norge», gjorde bladet Mann en kåring av Norges mest sexy kvinne. Jeg ble oppringt og fortalt at jeg lå an til å vinne ­kåringen. De lurte på om jeg eventuelt ville stille opp på noen bilder, der jeg skulle posere lettkledd, innsmurt i såpe, på et bilpanser. Det ble imidlertid Mia Hundvin som til slutt vant, og jeg husker at jeg var lettet. Den panserfotograferingen ville ha vært helt uaktuell for meg.

LES OGSÅ: Kristin (15) har kjempet mot kreften halve livet

- Du vil bite deg i halen dersom du prøver å forandre deg for en annen

- Hva er det viktigste livet har lært deg?

– Det ene er at når livet er på sitt svarteste, så vil det alltid bli bedre – hvis man bare holder ut og fortsetter å gå. Det andre er at det er det uperfekte som er det perfekte. Dette er noe jeg måtte jeg leve litt for å skjønne.

- Hva er det viktigste livet har lært deg om kjærlighet?

– At det aller viktigste er å være seg selv, på godt og vondt. I det lange løp vil du bite deg i halen dersom du prøver å forandre deg for en annen. Og så må du tørre elske! Det har jeg egentlig alltid gjort. Det er vel heller nå, etter noen smeller, at jeg kjenner at jeg ikke helt tør, at jeg må finne tilbake til ­motet. Om kjærlighet har også livet lært meg at det egentlig ikke er en sorg hvis noen viser seg ikke å være den rette. For da er du jo et skritt nærmere ekte kjærlighet.

– Og så har jeg lært at det er forskjell på betinget og ubetinget kjærlighet. Christian Ringnes har uttalt at ubetinget kjærlighet bare ­finnes mellom mor og barn. Jeg frykter at han har rett, men håper likevel at livet videre vil lære meg at han tar feil …

LES OGSÅ: Line (26) fikk diagnosen senebetennelse, viste seg å være hjernesvulst

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer