Dronning Elizabeths død

De ringtes og møttes jevnlig i 33 år

Dronning Elizabeth og den amerikanske cowboyen fikk et helt spesielt forhold.

DRONNING ELIZABETH: De møttes første gang i 1989. Siden utviklet det seg et helt spesielt forhold mellom den nå avdøde dronningen og den amerikanske hestetreneren Monty Roberts. Her fra en av Roberts hestehvisker-demonstrasjoner i 2015. FOTO: Tim Rooke/REX/NTB
DRONNING ELIZABETH: De møttes første gang i 1989. Siden utviklet det seg et helt spesielt forhold mellom den nå avdøde dronningen og den amerikanske hestetreneren Monty Roberts. Her fra en av Roberts hestehvisker-demonstrasjoner i 2015. FOTO: Tim Rooke/REX/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da dronning Elizabeth døde på Balmoral 8. september 2022, etterlot hun seg et folk – og en familie – i dyp sorg. Men den dyrekjære dronningen etterlot seg også et kobbel med corgy-hunder, den kortbente rasen som har vært hennes følgesvenner hele livet. Og ikke minst etterlot hun seg en stall full av hester, som hun til stor del hadde avlet frem selv.

Dronning Elizabeth lærte å ri som 4-åring, på sin første Shetlandsponni Peggy. Hele sitt liv var hun aktiv på hesteryggen, med et tett forhold til alle sine hester.

Selv da det gikk mot det siste for den aldrende dronningen, skal hun ha husket navnet på hver og en av hestene hun hadde eid i hele sitt lange liv.

I en artikkel i New York Times forteller den legendariske hestetreneren Monty Roberts den rørende historien om hvordan han og den engelske dronningen ble kjent, og om forholdet deres fra 80-tallet og frem til hennes død.

Spilt av Robert Redford

Monty Roberts skal være en av inspirasjonskildene til romanen Hestehviskeren, som siden ble Hollywood-film med selveste Robert Redford i hovedrollen. Monty Roberts filosofi er at mennesket aldri skal gjøre seg til herre over et dyr og få det til gjøre som man vil under trusler om straff, men heller bli en del av flokken, der vennskap og lyst til å samarbeide er den drivende kraften.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer