Løgner

- De som lyver er ofte lite snakkesalige samtidig som de blir irriterte og vanskelige når de blir spurt om detaljer

Sannheten er at alle mennesker lyver, hver eneste dag. Men når løgnene tar en alvorlig retning, hvordan spotte løgneren?

LØGNER: Tidligere politimannen Vidar Hansen, som nå jobber som mentalist og foredragsholder, forteller at de som snakker sant har som hovedregel et stort behov for å fortelle sin versjon slik at de blir trodd. De som lyver er ofte lite snakkesalige samtidig som de blir irriterte og vanskelige når de blir spurt om detaljer. Foto: Shutterstock / Dean Drobot
LØGNER: Tidligere politimannen Vidar Hansen, som nå jobber som mentalist og foredragsholder, forteller at de som snakker sant har som hovedregel et stort behov for å fortelle sin versjon slik at de blir trodd. De som lyver er ofte lite snakkesalige samtidig som de blir irriterte og vanskelige når de blir spurt om detaljer. Foto: Shutterstock / Dean Drobot Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har nok som de fleste av oss dratt en liten hvit løgn, eller pyntet litt på sannheten en eller annen gang. Men hvem gjør vel ikke det? 

For sannheten er alle mennesker lyver, hver eneste dag. Som regel er det uskyldige, små løgner som er nødvendige for å beskytte seg selv eller andre. Men for noen tar løgnene en mer alvorlig retning, og de begynner å lyve om større og viktigere hendelser - uten å være klar over det selv.

- En lystløgner lider av mytomani, som betyr at de har en indre trang til å lyve. De klarer ikke å la være. De fantaserer eller overdriver, og blir ofte tatt med buksene nede, har Eva Tryti, som er privatpraktiserende psykolog, tidligere fortalt til KK.no

Hun sammenligner lystløgnere med barn, som har en livlig fantasi og forteller historier for å få oppmerksomhet. Noen lystløgnere kan ha en dramatiserende personlighetsforstyrrelse, som innebærer at de dramatiserer, er lett påvirkelige, overdriver, trenger oppmerksomhet og er ustabile.

- Jo bedre du kjenner en person, jo lettere å avsløre en løgn

Men hvordan klarer man å spotte en løgner? Den tidligere politimannen Vidar Hansen er mentalist og foredragsholder, og ekspert i å se tvers gjennom mennesker. 

I løpet av Hansens 14 år i politiet, der han studerte kroppsspråk til både vitner og siktede personer, oppdaget han et mønster som gikk igjen hos løgnere. Og det er særlig fem punkt han trekker fram:

1. Pauser: En løgn må tilpasses både tid og sted, som gjør at du må tenke mens du konstruerer historien. Derfor vil du ta mer pauser enn hvis du gjengir en selvopplevd historie. Han tipser om FBI-teknikken der du lar en person fortelle en hendelse i detalj, og deretter ber vedkommende fortelle historien baklengs. En løgner vil da få problemer.

2. Legger ikke skjul på noe: De som snakker sant har som hovedregel et stort behov for å fortelle sin versjon slik at de blir trodd. De som lyver er ofte lite snakkesalige samtidig som de blir irriterte og vanskelige når de blir spurt om detaljer. Vi hører av og til i media at siktede ikke vil forklare seg til politiet. For Hansen er det et rødt flagg.

3. Still åpne spørsmål: Still spørsmål som man ikke kan svare ja eller nei på. Prøv å få flest mulige detaljer i forklaringen. Da får du masse informasjon du kan kontrollere i ettertid, og hvis det er løgn får du mange svar å jobbe med ved å studere kroppsspråket på hvert spørsmål.

4. Lys stemme: Det finnes ikke et ansiktsuttrykk eller spesifikt kroppsspråk som sier direkte at personen lyver. Det vi kan avsløre er tegn på nervøsitet og ubehag. Spesielt når disse tegnene ikke passer inn og vi får en konflikt i kroppsspråket. En lys stemme og en «brist» i stemmen er den beste måten å avsløre at noen er nervøse og stresset.

5. Basislinje: Jo bedre du kjenner en person, jo lettere er det å avsløre løgn. Når du vet hva som er personens normale oppførsel er det lettere å se når de oppfører seg unormalt. Ser du i tillegg økt blinke-frekvens, tørr munn, urolige ben og han stryker seg i nakken, da har du mest sannsynlig en løgner fremfor deg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer