København skyting

«De var den sikkerheten jeg hadde, da jeg ikke hadde med meg noen voksne»

Some-profil Anders Hemmingsen valgte å legge humoren midlertidig på hylla, for å videreformidle følgernes takk til ukjente redningspersoner.

KØBENHAVN SKYTING: Søndag 3. juli 2022 skjøt en 22 år gammel, dansk mann tilfeldige ofre på Field's kjøpesenter i København. Dette bildet er tatt etter hendelsen. FOTO: Olafur Steinar Gesstson / Ritzau Scanpix / NTB
KØBENHAVN SKYTING: Søndag 3. juli 2022 skjøt en 22 år gammel, dansk mann tilfeldige ofre på Field's kjøpesenter i København. Dette bildet er tatt etter hendelsen. FOTO: Olafur Steinar Gesstson / Ritzau Scanpix / NTB Vis mer
Publisert

I kjølvannet av skyteepisoden på kjøpesenteret Field's i København, som rammet 3. juli 2022, har flere personer henvendt seg til mannen bak humor-kontoen @andershemmingsendk.

Kontoen har over 1,2 millioner følgere, og flere titalls av dem har kontaktet Anders Hemmingsen (36), i håp om at han kunne viderebringe takkemeldinger til ukjente redningsmenn- og kvinner.

Anders Hemmingsen har midlertidig lagt humor-innleggene på hylla, og har delt flere sterke historier fra følgerne sine via Instastory.

Fortjener verdens største takk

Mange av dem takker folk som arbeidet på kjøpesenteret, og som risikerte eget liv for å redde kundene.

En av dem skriver følgende:

«Hei, Anders. Jeg håper at du har mulighet til å hjelpe meg. Jeg var dessverre til stede på Field's under skytingen. Men det er en spesiell kvinne som fortjener den aller største takk. Det var nemlig en kvinnelig medarbeider i andreetasje på Field's som sikret gjestenes sikkerhet fremfor sin egen. Hun låste oss inne på et lager, før hun fant et eget sted å gjemme seg. Hun fortjener verdens største takk, og håper du kan hjelpe meg med å få vår takk frem til henne».

En ung jente skriver om sine opplevelser:

«Hei, Hemmingsen. Jeg var til stede under skytingen i Field's. Jeg befant meg på Normal da de første skuddene ble avfyrt. Min venninne og jeg kom ut i god behold gjennom bakdøren, takket være en medarbeider fra Bok og idé. Den var en ung fyr, og han fikk oss gjennom en lagerheis som gikk ned til kjelleren. Han forholdt seg så rolig han kunne under de omstendighetene, og jeg vil gjerne takke ham fra meg og min venninne, samt våre foreldre. (...) Hilsen en sjokkert, men, under omstendighetene, okey jente».

MANNEN BAK HUMOR-KONTOEN: Anders Hemmingsen valgte å legge humoren på hylla for en stund, for å videreformidle følgernes takk til de ukjente redningsmennene og kvinnene. Her fra en kinopremiere i København i mai 2022. FOTO: Emil Helms / NTB
MANNEN BAK HUMOR-KONTOEN: Anders Hemmingsen valgte å legge humoren på hylla for en stund, for å videreformidle følgernes takk til de ukjente redningsmennene og kvinnene. Her fra en kinopremiere i København i mai 2022. FOTO: Emil Helms / NTB Vis mer

Et steinkast unna kjøpesenteret, på Royal Arena, skulle det britiske popidolet Harry Styles (28) holde konsert, men denne måtte etter en stund avlyses på grunn av den uoversiktelige situasjonen etter skytingen på Field's.

Også flere av de unge Harry Styles-fansene opplevde dramatikk, og har tatt kontakt med Anders Hemmingsen i håp om at han kan viderebringe deres takknemlighet overfor ukjente menn og kvinner som hjalp dem da de trengte det som mest.

«Hvis du på noen måte kan få hjulpet meg med å takke de to kvinnene på 24 og 25 år fra Fredensborg, som kom for å se Harry Styles, og som satt å snakket med meg og holdt meg i hånden, mens vi satt 40 mennesker klemt sammen i KFCs baklokale, så gjør det. Jeg vet ikke hva jeg skulle ha gjort uten dem. De var den sikkerhet jeg hadde, da jeg ikke hadde noen voksne med meg, og hadde mistet min venninne. Også en stor takk til KFC-medarbeiderne som lot oss komme inn, og ga vann og frosne cookies».

FOTO: Skjermdump Instagram / @andershemmingsendk
FOTO: Skjermdump Instagram / @andershemmingsendk Vis mer

Roser sikkerhetsvaktene

Også sikkerhetsvaktene ved Royal Arena får takk for måten de håndterte situasjonen på:

«Hei, Anders. Jeg håper du kan hjelpe meg. Jeg var til stede i går ved Royal Arena da skytingen pågikk. Jeg vil veldig gjerne ha lov til å takke Royal Arenas sikkerhetsvakter for å passe på samtlige 17 000 mennesker som kom veltende inn nesten på én gang. Særlig én vakt overtok plassen som far for mange. Han holdt samtlige av jentene i ro, og trøstet flere som var i dyp sjokktilstand og hadde angstanfall. Takk for at dere holdt hodene helt kalde, og ga oss alle ro til å komme ut til politiet på tross av omstendighetene. Hvem enn du er; takk!».

FOTO: Skjermdump Instagram / @andershemmingsendk
FOTO: Skjermdump Instagram / @andershemmingsendk Vis mer

Det var også flere foreldre og pårørende som fikk med seg live-nyhetsdekningen på de danske TV- og radio-kanalene, og som bestemte seg for å reise til konsertområdet for å hente barna.

Også de retter en stor takk til de ansatte som tok seg av barna sine:

«Kjære Anders. Kan du hjelpe. I går, da foreldre og pårørende fikk beskjed om å hente konsertgjestene i Vanløse, var det en ung gutt på Burger King som virkelig rørte våre hjerter. Han skulle stenge, men begynte å lage samholdskaffe til alle bekymrede foreldre og pårørende. Han tilbød toalett, og åpnet dørene da regnet kom. Det var et lys i mørket, mens vi ventet. Håper du kan hjelpe med å bringe takken videre».

FOTO: Skjermdump Instagram / @andershemmingsendk
FOTO: Skjermdump Instagram / @andershemmingsendk Vis mer

Politiet i København har opplyst på flere pressekonferanser at gjerningsmannen er en 22 år gammel dansk mann, og at alt tyder på at han opptrådde på egenhånd.

Ansatt drept - flagger på halv stang på kinoene

Totalt ble 10 personer skutt på kjøpesenteret Field's, og tre av dem ble drept. To danske 17-åringer og en 47 år gammel mann med russisk statsborgerskap som var bosatt i Danmark, opplyser NRK.

Den ene av 17-åringene var ansatt som kinomedarbeider i Nordisk Film Biografer, og de har valgt å stenge samtlige kinoer i to døgn for å hedre de drepte. De har også flagget på halv stang ved flere av kinoene.

FLAGGER PÅ HALV STANG: Nordisk Film Biografer holder samtlige kinoer i Danmark stengt i to døgn. Og hedrer de drepte ved å flagge på halv stang. Her på den populære kinoen Palads midt i København sentrum. FOTO: Liselotte Sabroe / NTB
FLAGGER PÅ HALV STANG: Nordisk Film Biografer holder samtlige kinoer i Danmark stengt i to døgn. Og hedrer de drepte ved å flagge på halv stang. Her på den populære kinoen Palads midt i København sentrum. FOTO: Liselotte Sabroe / NTB Vis mer

Nordisk Film Biografer bekrefter dette via en pressemelding, skriver danske TV 2:

«Det er med stor sorg vi kan bekrefte at en av våre unge kinomedarbeidere i Field's mistet livet ved søndagens forferdelige og ubegripelgie tragedie. Vi er dypt berørt, og våre tanker og medfølelse går til de pårørende. Våre varmeste tanker og medfølelse går også til de øvrige ofrene, pårørende, gjester og ansatte, som var til stede i Field's på søndag. Våre ansatte i Field's mottar krisehjelp».

Ifølge NRK har politiinspektør Dannie Rise forklart at politiet ennå ikke vet motivet for den groteske skytingen i København søndag kveld.

Hendelsen kom bare halvannen uke etter skyting i Oslo sentrum, der to menn i 50- og 60-årene ble skutt og drept.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer