Murdaugh-drapene

De var en klippe i lokalsamfunnet. På seks år var fem personer døde

Hva skjedde egentlig i den tilsynelatende perfekte advokat-familien?

MURDAUGH-DRAPENE: Miley Altman og Mallory Beach var venninner helt siden barneskolen. I dag lever bare en av dem. FOTO: Netflix© 2023
MURDAUGH-DRAPENE: Miley Altman og Mallory Beach var venninner helt siden barneskolen. I dag lever bare en av dem. FOTO: Netflix© 2023 Vis mer
Publisert

Da den anerkjente sørstatsadvokaten Alex Murdaugh 2. mars 2023 ble dømt til to livstidsdommer for dobbeltdrapet på sin egen kone og sønn, hadde det under den seks uker lange rettssaken utfoldet seg en historie som nærmest ikke er til å tro.

Kunne det virkelig stemme, at Alex egenhendig hadde drept sin egen sønn og kone? Og hva med drapet Murdaugh hadde bestilt – på seg selv?

Men saken slutter ikke der. Bak fasaden til den tilsynelatende perfekte advokatfamilien skjulte det seg nemlig flere hemmeligheter som ikke skulle tåle dagens lys.

Samfunnets støtter

La oss ta et steg tilbake, til Lowcountry i South Carolina. Her, i det naturskjønne kystlandskapet hadde den prominente familien Murdaugh hatt en sterk posisjon i hundre år. Alex Murdaugh var advokat, som sin far Randolph, og hans far før ham igjen, og å studere juss syntes som et naturlig valg i familien. Familien drev byens største advokatfirma, der de hjalp innbyggerne med stort og smått når loven kolliderte med folks ønsker, planer – og handlinger.

Men snart skulle alt snu. Snart var det familien selv som skulle stå på den andre siden av loven. Og i sentrum for hendelsene sto faren Alex Murdaugh.

Bestevenninner

Da journalist Mandy Matney i 2021 kom med podkasten The Murdaugh Murders, seilte den raskt opp som en av de mest populære det året, med lyttere over hele verden. I en årrekke har hun gått Murdaugh-familien i sømmene, i den grad at hun skal ha måttet bryte med sin arbeidsgiver, skriver Vox.

Podkasten ble lansert bare dager etter at Murdaughs kone og sønn ble funnet skutt og drept ved hundegården i familiens jakthytte.

ÅSTEDET: Det var her ved hundegårdene at Paul og moren Maggie ble funnet drept, på familiegården Moselle. FOTO: Andrew J. Whitaker/The Post And Courier via AP, Pool/NTB
ÅSTEDET: Det var her ved hundegårdene at Paul og moren Maggie ble funnet drept, på familiegården Moselle. FOTO: Andrew J. Whitaker/The Post And Courier via AP, Pool/NTB Vis mer

Foruten mordene på Murdaughs kone og sønn, forteller Matney i podkasten om tre mystiske dødsfall hun antyder kan knyttes til familien. Podkasten fremmer dessuten påstander om korrupsjon, maktmisbruk og rusmisbruk i den velstående familien, og mange mener Matneys arbeid er en av grunnen til at oppmerksomheten nå ble rettet mot Murdaugh-familien, og at etterforskningen skjøt fart.

Glad i å drikke

Per 2023 utvikler Universal en true crime basert på Matneys podkast, og både HBO og Netflix har produsert dokumentarserier med utgangspunkt i Murdaugh-saken.

Hos Netflix danner en fatal båtkrasj utgangspunkt for et portrett av den skandaleombruste advokatfamilien, sammen med intervjuer med folk i lokalsamfunnet. Vi får møte Miley og Morgan, som var bestevenninner med nå avdøde Mallory, og snart hadde de tre hver sin kjæreste: Mallory var sammen med Anthony, Miley med fetteren hans Connor, og Morgan med Paul, yngstesønnen i den velstående Murdach-familien.

FAMILIEBILDE: Alt var langt fra så harmonisk som glansbildet av familien Murdaugh kunne gi inntrykk av. Fra venstre Buster, Paul, Maggie og Alex. FOTO: Andrew J. Whitaker/The Post And Courier via AP, Pool/NTB
FAMILIEBILDE: Alt var langt fra så harmonisk som glansbildet av familien Murdaugh kunne gi inntrykk av. Fra venstre Buster, Paul, Maggie og Alex. FOTO: Andrew J. Whitaker/The Post And Courier via AP, Pool/NTB Vis mer

Vennene forteller at Paul kunne drikke seg svært full og at alkohol gjorde ham oppfarende og kranglevoren. En kveld bestemte de seg for å ta båten å dra oppover Beaufort-elven på en såkalt Oyster Roast, en østerstradisjon i området. Ungdommene drakk og spiste, og da de skulle hjem litt etter klokken ett om natten, prøvde de å nekte Paul å kjøre, ettersom han var svært full.

DEN FATALE KVELDEN: Netflix har rekonstruert scener fra kvelden da alt gikk galt. FOTO: Netflix © 2023
DEN FATALE KVELDEN: Netflix har rekonstruert scener fra kvelden da alt gikk galt. FOTO: Netflix © 2023 Vis mer

Ifølge CBS skal Anthony under rettsmøtet som senere fulgte ha kalt Pauls oppførsel i båten svært skremmende. Han beskrev at vennen kjørte rundt i ring, og at Connor forsøkte å ta over:

– Paul stanset Connor og sa: «Nei, det er min båt, så la meg kjøre».

Anthony mintes videre at han så broen nærme seg foran dem.

Og så, et smell.

Båten, som gikk for høy hastighet, traff en påle i elven ved Archers Creek, og ble slynget opp på land. Etter hvert som de skadde ungdommen fikk karet seg ut på elvebredden gikk det opp for dem at det var en som manglet.

Mallory.

En av de første på ulykkesstedet var betjent Stephen Domino. I et eksklusivt intervju med «48 Hours», minnes han stemningen slik:

– Alle skrek, de var redde, sjokkerte og bekymret for vennen sin.

Og det er fra dette øyeblikket familiebildet begynner å rakne. Eller begynte det lenge før?

Elsket barnepiken

Paul Murdaugh vokste opp med broren Buster og foreldrene Alex og Margareth, også kalt Maggie. Barnepiken Gloria skal ha vært hans nærmeste omsorgsperson, forteller vennene. Paul blir beskrevet som en som alltid havnet i trøbbel, og som ringte bestefar Randolph så fort det var noe, for å få ham ut av problemene.

Og på kvelden for ulykken, etter at de fem overlevende ble kjørt til sykehuset, skal Alex Murdaugh og faren Randolph Murdaugh ha vært raskt på stedet. De to advokatene skal ha snakket med politiet, og navngitt at det var Connor som kjørte båten, ikke Paul, påstår dokumentaren. Connor selv hevder Murdaugh-mennene kom bort til ham på sykehuset, og antydet at det var han som hadde stått ved roret.

SYNDEBUKK: Connor mener han av Murdaugh-familien ble utpekt som den som førte båten den fatale kvelden. Selv fikk han skader i ansiktet da båten krasjet. Kjæresten Miley ved siden av. FOTO:Netflix © 2023
SYNDEBUKK: Connor mener han av Murdaugh-familien ble utpekt som den som førte båten den fatale kvelden. Selv fikk han skader i ansiktet da båten krasjet. Kjæresten Miley ved siden av. FOTO:Netflix © 2023 Vis mer

Tåkelegging?

Først etter syv dager ble Mallorys kropp funnet i elven. Obduksjonen viste at hun hadde fått et slag mot hodet, og døde av drukning. Dokumentaren går langt i å antyde bindinger mellom Murdaugh-familien og myndigheter.

Også en artikkel i New York Times fra 2023 tar opp Murdaughs-familiens sterke posisjon i lokalsamfunnet, og hvorvidt politiet hadde gjort en lemfeldig jobb i forbindelse med båtulykken og ga den prominente familien særbehandling. Artikkelen belyser dessuten millioner av dollar som skal være tilegnet på uærlig vis.

HILSEN: Mallory var høyt elsket av familien og lokalsamfunnet. FOTO: Netflix © 2023
HILSEN: Mallory var høyt elsket av familien og lokalsamfunnet. FOTO: Netflix © 2023 Vis mer

Siktet

To måneder etter ulykken ble 20 år gamle Paul Murdaugh siktet for promillekjøring med døden til følge, og for to tilfeller av promillekjøring med alvorlig personskade til følge. Han risikerte 25 år i fengsel. Under rettsmøtet erklærte han seg ikke skyldig og ble løslatt mot kausjon. Noen dato for rettssaken var ikke satt.

Etter ulykken flyttet han til familiens jakthytte.

LØSLATT: Paul Murdaugh under fengslingsmøtet i forbindelse med båtulykken. Han ble løslatt mot kausjon. FOTO: Netflix © 2023
LØSLATT: Paul Murdaugh under fengslingsmøtet i forbindelse med båtulykken. Han ble løslatt mot kausjon. FOTO: Netflix © 2023 Vis mer

Ekteskapet skrantet

Men snart begynte mer grums å komme til overflaten. følge People skal Maggie Murdaugh ha oppdaget at regninger ikke var blitt betalt, og seks uker før hun ble drept skal hun ha oppsøkt en skilsmisseadvokat, skriver magasinet.

Og så. den 7. juni 2021 lød det flere skudd utenfor jakthytta til familien Murdaugh. Like før klokken halv elleve om kvelden ringte Alex Murdaugh inn en nødmelding til 911, der han med stresset stemme fortalte at kona og sønnen var blitt skutt:

– Mine kone og sønn er skutt. Ingen av dem rører på seg.

KULEHULL: Paul og Maggie var blitt skull på kloss hold på familiens jakthytte Moselle. FOTO: Andrew J. Whitaker/The Post And Courier via AP, Pool/NTB
KULEHULL: Paul og Maggie var blitt skull på kloss hold på familiens jakthytte Moselle. FOTO: Andrew J. Whitaker/The Post And Courier via AP, Pool/NTB Vis mer

Da politiet kom til gården fant de Paul og Maggie drept. Maggie skutt gjentatte ganger i brystet og ryggen, og Paul i brystet og i nakken. Alex selv skal ha hatt alibi, og påsto han hadde besøkt foreldrene sine på tidspunktet for drapene. Dette skulle siden vise seg å ikke stemme.

Mystisk dødsfall

«Who Killed Stephen Smith?« heter en av episodene i Mandy Matleys podkast, og tar for seg dødsfallet Stephen Smith. I 2015 ble den unge mannen funnet død i veibanen i Lowcountry, men kroppens posisjon og blodflekkene var ikke forenelig med påkjørsel.

Også Netflix-dokumentaren ser nærmere på Stephen Smiths død. Saken skal først ha blitt henlagt, men da Stephens mor leide en privatetterforsker, skal Buster Murdaughs navn ha dukket opp flere ganger. Ifølge dokumentaren skal Stephen ha vært homofil, og ryktene gikk om at Buster og Stephen hadde hatt et forhold. Dokumentaren gjengir en teori om at enten Buster eller Paul hadde noen med Stephens dødsfall å gjøre.

Nytt dødsfall

Nødmeldinger synes å komme på løpende bånd fra familien Maurdaugh. I 2018, ble det ringt 911, med melding om at familiens hushjelp hadde falt, på vei opp en murtrapp utendørs, og døde av skadene. Navnet hennes var Gloria Satterfield, den samme som Gloria hadde passet på Paul og Buster da de var små.

Mandy Matney forsøker i podkasten å finne forklaring på Glorias dødsfall, i samtaler med advokat Eric Bland, som forteller om utviklingen i saken. Også Netflix ser nærmere på Gloria dødsfall. Alex Murdaugh skal ha hevdet at hushjelpen snublet over familiens hunder og ramlet i trappen. Ifølge Murdaugh var det Gloria selv som fortalte ham dette, før hun døde og før ambulansen kom.

Alex forsøkt drept?

Og så, i 2021, bare tre måneder etter drapet på kona og sønnen, ble det oppsiktsvekkende nok ringt inn enda en nødmelding fra Alex Murdaugh. Denne gang hevdet han at han var blitt forsøkt drept, skutt i hodet, mens han skiftet dekk på bilen i veikanten.

Dagen før hadde man på advokatkontoret hans gjort funn som antydet at Murdaugh hadde underslått penger. Som en følge ble han tvunget til å si opp. Det var med andre ord en mann under sterkt press. Alex Murdaugh hevdet senere at han hadde leid en leiemorder for å skyte seg. Det som egentlig var et selvmord kunne dermed se ut som mord, og hans gjenlevende sønn Buster kunne få utbetalt en livsforsikring på 100 millioner kroner. I et TV-intervju fortalte Murdaughs advokat at Alex hadde hyrt sin egen doplanger for å skyte seg, da han tok drapet på kona og sønnen så tungt. Selv var sterkt avhengig av opiater, ifølge advokaten.

INGEN KAUSJON: Advokat Alex Murdaugh på politiets bilde fra 2021. FOTO: REUTERS/NTB
INGEN KAUSJON: Advokat Alex Murdaugh på politiets bilde fra 2021. FOTO: REUTERS/NTB Vis mer

Glorias død gransket

Etter «drapsforsøket» ble dødsfallet til hushjelpen Gloria Satterfield gransket. Ifølge New York Times skal Alex før hun døde ha tegnet en forsikring, og ettersom Gloria døde på eiendommen hans, fikk Murdaugh utbetalt flere millioner dollar, som skulle gå til hennes sønner. Glorias familie så aldri noe til pengene, og i 2021 ble Alex pågrepet for underslag av erstatningen. Under fengslingsmøtet ble han ikke løslatt mot kausjon.

Avslørt av video

Det skulle senere vise seg at Alex' alibi for drapet på kona og sønnen ikke holdt vann. Da saken ble etterforsket fant man kruttspor på klærne, som vitnet om at Alex hadde vært på åstedet. Lyd på en video fra sønnen Pauls telefon noen minutter før han og moren ble drept, bekreftet dessuten at Alex Murdaugh var i nærheten og snakket med sin kone like før drapene.

I juli 2022 sto Alex Murdaugh tiltalt for drapene på kona og sønnen foran storjuryen i Colleton County. Murdaugh hevdet seg ikke skyldig. Kausjon ble avvist.

Etter en seks uker lang rettssak som fikk mye oppmerksomhet både i USA og internasjonalt, ble Alex Murdaugh 2. mars 2023 funnet skyldig i drapet på sin kone Maggie og sønnen Paul.

SKYLDIG: Alex Murdaugh i retten 3, mars 2023 da han blir dømt til to livstidsdommer for drapet på kona og sønnen. FOTO: Joshua Boucher/The State via AP, Pool/NTB
SKYLDIG: Alex Murdaugh i retten 3, mars 2023 da han blir dømt til to livstidsdommer for drapet på kona og sønnen. FOTO: Joshua Boucher/The State via AP, Pool/NTB Vis mer

Juryen brukte mindre enn tre timer på å komme fram til sin kjennelse.

– Den hurtige beslutningen viser at medlemmene av juryen ikke hadde noen som helst tvil. Juryen var på ingen måte overbevist om at det var noen andre som kunne ha utført drapene, sier jussprofessor ved Charleston School of Law, Miller Shealy til Washington Post.

Umiddelbart etter kjennelsen forsøkte forsvarerne å ugyldiggjøre dommen, noen dommer Clifton Newman ikke gikk med på:

– Bevisene som viser hans skyld er overveldende. Jeg avviser denne begjæringen, sa dommeren.

Alex Murdaugh ble dømt til to livstidsdommer, og medlemmer av Murdaughfamilien satt i salen da kjennelsen ble lest opp. Deriblant sønnen Buster.

FAREN FUNNET SKYLDIG: Buster Murdaugh, sønnen til Alex Murdaugh, satt salen da faren ble funnet skyldig i drapet på Busters mor Maggie og broren hans Paul. FOTO: Joshua Boucher/The State via AP, Pool/NTB
FAREN FUNNET SKYLDIG: Buster Murdaugh, sønnen til Alex Murdaugh, satt salen da faren ble funnet skyldig i drapet på Busters mor Maggie og broren hans Paul. FOTO: Joshua Boucher/The State via AP, Pool/NTB Vis mer

Etter dobbeltdrapet på Paul og Maggie ble Stephen Smiths dødsfall i 2015 besluttet gransket, uten at politiet gikk inn på årsaken.

Hva gjelder Gloria Satterfield, har myndighetene i South Carolina fått tillatelse fra familien til å ekshumere kroppen, for å etterforske omstendighetene rundt dødsfallet.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer