Ta Imot Hjelp

«De vil ikke delegere fordi de ikke tror at andre kan gjøre en like god jobb»

Har du møtt hun som okker og akker og finpusser litt på Tårnfrid-imaget, men tviholder på kakebakingen og stresset? Eller kanskje er du den dama selv?

STRESSET OG VIKTIG? Føler du deg dratt i alle retninger, er det kun du selv som kan gjøre noe med det. Spørsmålet er om du virkelig vil ...  Foto: Shutterstock / Ana Blazic Pavlovic
STRESSET OG VIKTIG? Føler du deg dratt i alle retninger, er det kun du selv som kan gjøre noe med det. Spørsmålet er om du virkelig vil ... Foto: Shutterstock / Ana Blazic Pavlovic Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du kjenner kanskje dama som med glede baker fire kaker til skoleavslutningen, men samtidig klager over at døgnet bare har 24 timer. Som okker og akker og finpusser litt på Tårnfrid-imaget, men tviholder på kakebakingen og stresset.

LES OGSÅ: Så skadelig er stresset i lengden

– Jeg har møtte flere slike, sier mentaltrener og KK-coach Christine Otterstad. 

– De er som regel ikke er så gode til å delegere. Eller de vil ikke delegere fordi de ikke tror at andre kan gjøre en like god jobb. Noen liker akkurat det. Elsker å bade i følelsen, i offerrollen. Noen sliter med å gi slipp og ha tillit til andre mennesker, utdyper hun. 

LES OGSÅ: Problemene forsvinner ikke selv om det ser bra ut på utsiden

Hva er det egentlig for underlige psykologiske mekanismer som er i gang når vi er så selvmotsigende? Psykologspesialist Jonas Sharma-Bakkevig ved Norsk Institutt for ISTDP mener at vi må skille mellom sunn selvtilstrekkelighet og ensom selvtilstrekkelighet. 

– Sunn selvtilstrekkelighet spiller seg ut når vi har fått en utfordring som det er vår oppgave å løse, og der vi ville blitt unødig passive eller hjelpeløse hvis vi ba noen ta byrden for oss. Dette kan være utfylling av selvangivelse, oversikt over egen økonomi, ta vare på egen helse, lage mål for utdannelse eller lignende. Her fungerer vi optimalt når vi selv tar ansvaret for å gjennomføre det, gjerne med innspill fra andre. Ensom selvtilstrekkelighet spiller seg ut når vi kronisk påtar oss alle oppgavene, devaluerer andres potensielle bidrag og gjør alt på egen hånd, selv om det ville vært lettere eller hyggeligere å være to eller flere. Dette kan for eksempel være en som flytter på egen hånd, håndterer kjærlighetssorg alene – eller gjør store arbeidsoppgaver alene.

LES OGSÅ: Dette gjør stress med utseende ditt!

Psykologspesialisten mener det er viktig å forstå hva som ligger bak ensom selvtilstrekkelighet. – De fleste som tenderer til å være selvtilstrekkelige, opplever det som riktig, det vil si at det er en god ting, og de har ikke nødvendigvis et ønske om å gi det opp. For dem blir det ofte en overraskelse i terapien å se at bak dette ligger det vansker med å være nær andre, være avhengig, ta imot hjelp, være sårbar og ha behov, og at de kan være redde for avvisning, å feile, og ikke å leve opp til det innbilte ansvaret de har påtatt seg, sier Sharma-Bakkevig.

SLITEN: Det er lov å blir sliten hvis man tar på seg for mye. Men det å la det gå for langt kan gjøre deg utbrent. Foto: Shutterstock/KieferPix
SLITEN: Det er lov å blir sliten hvis man tar på seg for mye. Men det å la det gå for langt kan gjøre deg utbrent. Foto: Shutterstock/KieferPix Vis mer

LES OGSÅ: Cathrine støvsugde huset 4 ganger daglig og rakk aldri å sette seg ned

Å stole på andre

Konsekvensene vil igjen kunne bli mer ensomhet i relasjoner og slitenhet. På sikt kan man ende opp i en bitter posisjon, der man opplever at verden ikke viser takknemlighet for all jobben man har gjort. Sharma-Bakkevig påpeker at et brudd med dette mønsteret først kommer når man innser at det man trodde var en dyd, faktisk er en byrde. 

– Det kan være uvant å stole på andre, lene og være avhengig av andre, så det krever at man kan akseptere at både andre og en selv er feilbarlige. Det kan godt være at andre gjør jobben noe mindre presist enn du, men med mindre man er hjernekirurg, er det sjelden et stort problem. Så det kan hjelpe å akseptere at andre kan hjelpe deg, og jobben blir noe mindre presist gjennomført, men at det fortsatt er innenfor det som man kan forvente.

Videre handler det om å akseptere at en selv har begrensninger og har behov for og nytte av hjelp. Plutselig står man i posisjon til å lære av andre og hvordan man samhandler med andre, og da viser verden seg å være et svært spennende sted, sier Sharma-Bakkevig.
Det er bare det at så mange elsker rollen som et busy menneske. Travel. Viktig. Uunnværlig.

LES OGSÅ: Er kalenderen alltid full?

– Mange har en oppfatning av at har du mye å gjøre, er du viktig. Og følelsen av å være viktig er deilig. Det henger sammen med et av våre mest grunnleggende behov, det at vi betyr noe for samfunnet, for noen, mener Christine Otterstad. 

Hun mener at dette er en misforstått oppfatning av viktighet. Man må gi fra seg oppgaver og stole på at andre gjøre det like bra. 

– Det er kjempeviktig! Det er en tillitserklæring å la folk hjelpe deg. Du blir mye mer menneske når du trenger hjelp. Husk at Petter Stordalen kun ansetter folk som er bedre enn seg. Jeg vil jo si at han kan det han driver med. 

– Men hvordan få dette til uten å tape ansikt?

– Først må du formidle at du har problemer med å rekke alt. Deretter er det viktig å være ærlig. Hvis det er kakebaking det dreier seg om, kan du ikke pålegge noen det, men åpne for at det selvfølgelig går an å si nei. Det er stor forskjell på å be om hjelp og skyve oppgavene over på andre. Lurt å se an hvem man ber om hva slags hjelp til. Bordet fanger hvis du klager på alt du har å gjøre, og noen tilbyr seg å hjelpe. Alle mennesker har begrensninger, og det handler om å gi slipp på stoltheten. På tide å legge vekk martyren, altså.

LES OGSÅ: I ferd med å bli utbrent?

– Vi har vår tilmålte tid og må ta ansvar for situasjonen selv. «Alle drar meg i alle ender», er det mange som sier. Hvis du ikke tar dine egne valg, står andre i kø for å gjøre det for deg. Å bade i det å være busy er lite sjarmerende og unødvendig. Det handler om å ta ansvar – som innen alt annet i mental trening. Ta ansvar og sette grenser for seg selv. Vi må ingen ting, faktisk. Det eneste vi må, er å spise og sove for å overleve. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer