Ribbe

Deilig er julematen!

Når duftene av maten som tilberedes sprer seg i huset, da er det jul! Det er gjerne luktene fra kjøkkenet, som skaper den gode julestemningen. Vi elsker nystekt ribbe med sprø svor, og lykken er å smake på svoren rett etter at ribben er tatt ut av ovnen. Andre har andre julefavoritter, som for eksempel pinnekjøtt. Til felles har vi at det er lov å glede seg!

Deilig er julematen!
Publisert
Sist oppdatert

Ribbe
(4 porsjoner)

Familieribba har kotelettkammen sittende på, men tynnribba er bare ribbesiden av grisen. Husk å salte og pepre ribba i god tid før den skal stekes.

2 kg tynnribbe eller familieribbe
3 ts salt
2 ts pepper
ca. 2 dl vann

Beregn ca. 500 g ribbe per person. Da har du også til julefrokosten.

Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbeina, blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking.

Gni inn ribba med salt og pepper 1–3 dager før steking. Pass på at krydderet kommer godt ned mellom svor og bein. Legg den med svor­siden ned og dekk med aluminiumsfolie. Sett den kjølig, så vil krydderet trekke inn og gi smak til kjøttet.

Legg ribba i langpannen med svoren opp. Legg en asjett med bunnen opp under ribba, slik at den er litt høyere på midten. (Du kan også kjøpe rister som er egnet for å legge under ribba.) Da renner det smeltede fettet bort. Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt resultat.

Hell ca. 2 dl vann i langpannen og dekk pannen med aluminiumsfolie. Det er viktig at folien er helt tett, for at dampingen skal bli vellykket. Skulle det likevel ikke være helt tett, kan du etterfylle med litt vann ved behov.

Forvarm ovnen til 230°. Sett langpanna midt i ovnen og damp i ca. 45 minutter. Nå «blåser» ribba seg litt opp og svoren spriker.

Fjern folien, la asjetten ligge og senk temperaturen til 200°. Sett panna tilbake midt i ovnen og la ribba steke videre i ca. 1–1 ½ time for tynnribbe og ca. 1 ½ -2 time for familieribbe. Uansett om ribba veier lite eller mye, er steketiden like lang. Dette kommer av at tykkelsen er den samme om ribba er lett eller tung. Bruk gjerne et steketermometer. Når temperaturen viser ca. 75º i kjernen, er den ferdig stekt.

La ribba hvile i ca. 20 minutter, slik at kjøttsaften «setter seg» og du får en saftig og god ribbe.

Medisterkaker, julepølser, epler og svisker kan stekes sammen med ribba de siste 20 minuttene.

Ribba serveres med stekesjy eller saus, poteter, surkål eller rødkål, svisker, epler og rørte tyttebær. Mange liker å servere medisterkaker, såsisser eller julepølser sammen med ribba.


Medisterkaker
(8 porsjoner)

Medisterkaker kan du lage i god tid på forhånd og legge i fryseren.

1 kg medisterdeig
3 ts salt
5 ss potetmel
¾ ts pepper
½ ts malt muskat
¼ ts malt ingefær
5 dl melk

Medisterdeigen og melken bør ha samme temperatur. Elt medisterdeigen seig med salt.
Spe med melk, litt forsiktig i begynnelsen og øk etter hvert. Rør 2/3 av væsken inn i deigen. Pass på at deigen blir seig mellom hver gang du har i mer melk.

Tilsett potetmel og krydder. Spe i resten av melken.

Form til runde kaker, som brunes og stekes i panne, og trekk dem i vann eller kraft til de er gjennomstekte.


Surkål
(4 porsjoner)

750 g hodekål
2 epler
1 ts salt
2 ts karve
2 ½ dl kjøttkraft eller vann
2 ts eddik
2 ts sukker

Snitt kålen fint opp og legg den lagvis med salt, karve og epler skåret i båter i en kjele. 

Tilsett kraft.
Kok opp og la alt trekke i ca. 45 min. Rør godt innimellom.

Smak til med eddik og sukker.

Rødkål
(4 porsjoner)

750 g rødkål
2 epler
1 ts salt
2 ½ dl kjøttkraft
2 ts eddik
2 ts sukker

Snitt kålen fint og skjær eplene i båter. Legg kål og epler lagvis sammen med salt i en kjele.

Tilsett kraft og eddik.

Kok opp og la alt trekke i ca. 45 min. Rør godt innimellom.

Smak til med sukker.

Deilig er julematen!

Pinnekjøtt og kålrotstappe

(5–6 porsjoner)

Det er ikke bare på Vestlandet at pinnekjøttet settes på bordet. Over hele landet har vi lært å like denne fantastiske juleretten.

ca. 350 g pinnekjøtt pr. porsjon
vann

Kålrotstappe:
ca. 1 kg kålrot
2 gulrøtter
1 l vann
½ ts kvernet pepper
salt
litt kraft fra pinnekjøttet

Kjøp pinnekjøttet ferdig oppdelt eller del pinnesiden selv ved å skjære langs hvert ribbein.

Legg bitene i kaldt vann 1–2 døgn. Skift gjerne vann et par ganger.

Legg en metallrist eller noen bjørkepinner uten bark i bunnen av en kjele. Fyll på vann slik at det står opp til risten. Legg kjøttbitene over på kryss og tvers. Kok kjøttet under lokk til det løsner fra beina i drøye 2 timer. Pass godt på så det ikke koker tørt og etterfyll med litt vann.

Rens og skjær kålrot og gulrot i biter. Kok dem møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet og mos grønnsakene. Smak til med salt, pepper og kraften av pinnekjøttet.

Server rykende varmt på varme tallerkener med kokesjy, kålrotstappe og poteter. Mange serverer også vossakorv til. Mandelpoteter smaker fortreffelig til pinnekjøttet.

Se vår matjournalist Aase Dotterud lage pinnekjøtt her.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer