Imars 1949, noen uker før påske, fikk den norske medisinstudenten Oddvar Eiken en pakke i posten. Oddvar bodde i Lund i Sverige i en leilighet han delte med svogeren Anders.
Dagene kunne fort bli lange for Oddvar uten forloveden Randi Muren, som bodde i Kristiansand, der hun gikk på lærerskolen. Gleden var derfor stor da Oddvar åpnet pakken, som var postlagt i Kristiansand. Tenk at Randi virkelig hadde sendt ham den lille sigaresken med de fire konfektbitene, pakket inn i avispapir.
I det håndskrevne brevet med det som så ut som Randis håndskrift ble han oppfordret til ikke å dele sjokoladen med noen. Ja, han måtte heller ikke fortelle Anders om gaven.
Men da Oddvar åpnet sjokoladen var Randis bror Anders også til stede, og ingenting var vel mer naturlig enn å dele. Under krigen hadde søtsaker vært en sjeldenhet, og man visste derfor å sette pris på en hyggelig stund i godt selskap.

Snart hadde Oddvar og Anders spist hver sin sjokoladebit, sannsynligvis konfekt av merket Sfinx, kom det senere frem i rettssaken.
Men ifølge Nasjonalbibliotekets podkast «Gamle greier», mente Oddvar det var for galt at de to voksne karene skulle spise de fire bitene selv. For hva med de to små jentene som bodde i samme bygg?
Snart hadde Oddvar banket på døren og bydd jentene på hver sin bit sjokolade, og det er nå den tragiske delen av historien tar fatt.

Han kuttet over kjærestens fallskjerm. Så hoppet hun
Ble syke av sjokoladen
Kort tid etter å ha spist sjokoladen ble Oddvar og Anders syke, med oppkast, diaré og magesmerter. De dro til apoteket for å kjøpe medisin, og satte snart symptomene i sammenheng med sjokoladen. Kunne det være noe galt med den? Og hva med de to pikene, som også hadde spist av den?
De to karene skyndet seg hjem for å se hvordan det sto til med naboenes døtre, og ganske riktig. Begge jentene var blitt syke og sengeliggende. Utover natten forverret tilstanden seg for barna, og begge ble innlagt på sykehus.
Men for den yngste av jentene skulle livet ikke stå til å redde. Åtte år gamle Marianne Svensson døde klokken seks kvelden etter.

Mistenkte arsenikk
Da politiet ble koblet på saken, var det nettopp sjokoladen som ble utpekt som synderen. Men det var ikke snakk om en vanlig matforgiftning. Politiet mistenkte nemlig arsenikkforgiftning, og at den forgiftede sjokoladen var blitt sendt til Oddvar, med mål om å ta livet av ham. For hadde han gjort slik som brevet oppfordret, og spist alle bitene selv, hadde dosen arsenikk vært stor nok til å ta ham av dage.
Men hvorfor ville Randi ta livet av forloveden sin?Eller var det kanskje ikke Randi som hadde sendt pakken?

Arsenikk
Obduksjonen bekreftet at åtte år gamle Marianne døde som følge av arsenikkforgiftning, og politiets teori var at konfekten fra Norge var blitt injisert med arsenikk.
Arsenikk er en gift som forårsaker oppkast og diaré, og etter få timer blir huden blå av mangel på oksygen, og det oppstår kramper. Offeret dør ofte etter 12–18 timer, dersom dosen er stor nok.
Arsenikk er myteomspunnet og leder gjerne tankene til Agatha Christies krimgåter. Men nå var vi altså i Lund i Sverige, i et helt vanlig bolighus, der to norske studenter i god tro hadde delt konfekt med naboen barn.
Svensk politi analyserte både brevet og emballasje, på jakt etter ledetråder. Spesielt la man merke til danske vendinger som var brukt på brevpapiret, noe som tydet på at avsenderen kunne være dansk. Og at det dermed ikke var Randi som hadde sendt den.
Men hvem var det da?

Ted Bundys kjæreste: - Han var avhengig av å drepe
Forsmådd beiler?
På Hotell Breidablikk i Vrådal i Telemark jobbet det en 18 år gammel danske. Han hadde forelsket seg i Randi mens han jobbet som lærling i hjembygda til Randi. Randi hadde imidlertid holdt ham på avstand, hun var tross alt lykkelig forlovet med Oddvar.
Dessuten skal den unge dansken ha hatt en pågående atferd, skrev Aftenposten senere, ifølge bloggen Krim til kaffen.
Kunne det være den forsmådde dansken som hadde sendt sjokoladen, for å rydde konkurrenten Oddvar av banen? Dansken skal videre ha forlatt Norge og reist hjem til Danmark samme dag som Marianne døde, noe som ble tolket som et tegn på skyldfølelse.

James drepte og voldtok utkledd som Travolta
Ny vending
Men snart skulle saken ta enda en ny vending. Noen ganger kan nemlig virkeligheten være noe annet enn den gir seg ut for. Spesielt om noen aktivt går inn for å skape et vrengebilde.

Nærmere etterforskning viste at dansken hadde forlatt Norge før pakken ble poststemplet i Kristiansand. Han hadde dermed alibi og ble sjekket ut av saken.
I mangel på mistenkte bestemte politiet seg nå for å ta en analyse av håndskriften til de 150 studenten ved læreskolen der Randi studerte. Flere av studentene skal ha protestert mot dette, deriblant en mann ved navn Carstein Brekke.

Hun røpet aldri hvem mannen på blowjob-bildet var
Forelsket i Randi
Under studiene på lærerskolen skal Carstein Brekke ha forelsket seg i Randi, uten at hun besvarte følelsene hans. De to skal ha vært kun venner, og Randis overraskelse var derfor stor, ja sjokkartet, kan man kanskje tenke seg, da det i januar 1949 ble rykket inn en forlovelsesannonse i Stavanger Aftenblad, med kunngjøring om forlovelse mellom nettopp Carstein Brekke og Randi Myren.
Randi var helt uvitende om både annonsen og forlovelsen. Hun var tross alt lykkelig forlovet med sin Oddvar. I Lund i Sverige skal også Oddvar ha blitt svært overrasket da han fikk annonsen tilsendt i et anonymt brev.
Politiet satte nå den falske annonsen i sammenheng med konfekten, og konkluderte med at Carstein Brekke hadde motiv for å ville drepe Oddvar.

Selv hevdet Carstein Brekke imidlertid i samtaler med politiet at også han hadde fått tilsendt sjokolade i posten, noen uker før lille Marianne døde, og at også han hadde blitt dårlig av den. Brekke fremstilte seg dermed som et offer, både for den forgiftede sjokoladen og for den falske forlovelsesannonsen.

– Kanskje mamma forvekslet bremsen med gassen?
Flere mystiske pakker
Etterforskningen avdekket snart at Oddvar også tidligere hadde mottatt en mystisk pakke. Den gang en liten flaske med noe som så ut som likør, etterfulgt av et brev som påsto at Randi var lett på tråden.
Også Randi hadde mottatt mystiske brev. Blant annet fra en anonym kvinne i Stockholm som skal ha hevdet at hun hadde fått et barn med Oddvar. Etterforskningen avdekket dog at brevskriveren hadde lånt identiteten til en kvinne som ikke ante noe om saken.
Politiet manøvrerte som best de kunne mellom alle de nye sporene. Helt sikkert var det hvert fall at en eller annen hadde brukt mye tid og krefter på å klekke ut en plan for å prøve å skille Randi og Oddvar. Og på å legge skylden på andre.
Politiet mente de hadde en sterk sak mot Carstein Brekke, og etter flere runder med avhør tilsto Brekke endelig at det var han som hadde sendt den forgiftende sjokoladen, og rykket inn den falske forlovelsesannonsen. Han innrømmet også å ha sendt likørflasken til Oddvar, samt en pakke med forgiftet sjokolade han hadde sendt til seg selv, sannsynligvis for å skaffe seg alibi.

Hvem var den hodeløse kvinnen?
Falske tilståelser
En tilståelse er imidlertid ikke nok for å dømme noen. Kriminalhistorien er full av falske tilståelser, der motivet for å ta på seg skylden kan være alt fra psykiatri, til et sterkt ønske om oppmerksomhet og å stå i hendelsenes sentrum.
I saken med den forgiftede konfekten skulle politiet imidlertid finne de nødvendige bevisene. Da boligen til Brekke ble gjennomsøkt fant man avisen med de manglende sidene som var revet ut for å pakke inn sjokoladen. Videre skal man ha funnet flere ark hvor det var gjort forsøk på å etterligne skriften til Randi.
Med intrikate metoder hadde Brekke altså først forsøkt å få Oddvar til å spise sjokoladen, ved å forfalske Randis håndskrift og late som gaven var fra henne, og siden legge skylden over på dansken, ved hjelp av danske fraser i brevet.
Kanskje trodde Carstein Brekke at Oddvar var den eneste som sto mellom ham og Randi, og at ved å rydde rivalen av veien, kunne hun endelig bli hans. Istedenfor resulterte den kyniske planen hans i at uskyldige Marianne døde, uten å få oppleve sin niårsdag.
Da rettssaken mot Carstein Brekke startet, ble den av pressen kalt «Sjokolademordet» og lenge beskrevet som en av de vanskeligste og mest innviklede i nordiske kriminalhistorien.

Til tross for tilståelsen erklærte Brekke seg i rettssaken ikke skyldig i drapsforsøk, og påsto at han bare hadde villet gjøre Oddvar syk, ikke drepe ham.
I en kronikk i Dagbladet beskrev man en interesse for saken som «overgikk hva man var vitne til ved Quisling-saken». Og det sier ikke lite, gitt den enorm oppmerksomheten rundt landssvikoppgjøret.

Victim-blamet
Rettssaken ble tøff for Randi og preget av beskyldninger. For hadde hun muligens ikke selv skyld i havne midt i dette trekantdramaet? KK har tidligere skrevet om hvordan skotske hertuginne Argyll ble gjort til moralsk syndebukk i skilsmisserettssaken mot sin voldelige ektemann, og noe av det samme skal Randi ha opplevd nå.
Blant annet vitnet en kvinne som antydet at hun fant Randis opptreden som forlovet kvinne «nokså uheldig».

Dømt
Da rettssaken var over ble Carstein Brekke dømt til 12 års fengsel, for uaktsomt drap på Marianne Svensson, og drapsforsøk på Oddvar Eiken. Straffen ble senere skjerpet til 15 år.
Etter å ha sonet ferdig flyttet Brekke utenlands.
Oddvar og Randi giftet seg i 1951. De bosatte seg i Sverige og fikk tre barn sammen.

Paret bodde i Sverige frem til Oddvars død i 2011, 88 år gammel. Før sin død rakk han å bli en fremgangsrik kirurg, med håndkirurgi som spesialfelt. I nekrologen i Sydsvenskan ble han omtalt som «Krigshelt, kirurg og dyktig fiolinist».
Ifølge Nasjonalbibliotekets podkast var Randi i 2021 fortsatt i live.

Kilder: Nasjonalbiblioteket, Aftenposten, Sydsvenska, Dagbladet, Vi menn, Krim til kaffen, Wikipedia