Når barna flytter ut

- Den moderne foreldrerollen gjør det vanskeligere å slippe tak

Dagens foreldre har et tettere forhold til sine barn enn noen gang. Det er ikke bare en fordel når barna skal bli voksne, mener forfatter og journalist Guro Hoftun.

LØSRIVELSE: - Våre foreldre måtte tåle at vi bodde dårlig og dyrt, og å være bekymret for vår økonomi. Det må dagens foreldre også tåle, mener journalist og forfatter Guro Hoftun, som i høst gir ut boka «Vesle voksen» om det å bli voksen i Norge i dag. Foto: Blunderbuss
LØSRIVELSE: - Våre foreldre måtte tåle at vi bodde dårlig og dyrt, og å være bekymret for vår økonomi. Det må dagens foreldre også tåle, mener journalist og forfatter Guro Hoftun, som i høst gir ut boka «Vesle voksen» om det å bli voksen i Norge i dag. Foto: Blunderbuss Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er en tid for alt. For bleieskift og barnehagehenting, for fotballtrening og foreldremøter, for tenåringstrass og tenåringsfest, for innetid og russetid og kjærestetid og eksamenstid og studietid og plutselig, før vi får sukk for oss: Flyttetid.

Tid for å gi slipp. For å la ungen din stå på kanten av redet, bre ut vingene og fly av gårde på egen hånd.

- Da gjelder det å ikke stå i veien, sier Guro Hoftun.

Guro Hoftun er journalist og forfatter, Brageprisnominert for boka Storbarnsliv i 2015. Denne høsten gir hun ut boka Vesle voksen, som handler om nettopp dette som alle foreldre og barn på et eller annet tidspunkt må gjennom: Å gi slipp. Bokas undertittel oppsummerer det ganske greit: «Om å slippe tak og finne retning».

Vanskeligere løsrivningsfase

Men, stå i veien? Selvfølgelig står vi ikke i veien. Vi bare hjelper til litt. Følger med, sånn for sikkerhets skyld. Passer på at alt går bra. Står klare til å fly ut og tilby et trygt landingssted. Verden er jo så stor. Vi kan ikke vite om barna er klare for den. Eller om vi er klare til å sende dem ut dit på egen hånd.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.