Staycation

Den nye ferietrenden - som er billigere og mer avslappende enn vanlig ferie!

Staycation kalles det.

STAYCATION: Man må ikke reise jorden rundt eller dra innom alle Skandinavias fornøyelsesparker for å få en fin ferie. Foto: Shutterstock / MJTH
STAYCATION: Man må ikke reise jorden rundt eller dra innom alle Skandinavias fornøyelsesparker for å få en fin ferie. Foto: Shutterstock / MJTH Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Åååh, som vi lengter etter ferie! God tid og lange samtaler, alt vi ikke har tid til i hverdagen. Ingen kjefting og krangling, langsomme frokoster. Komme hjem uthvilt og full av inspirasjon. I år skal det bli sånn.

Ikke som i fjor, da vi strengt tatt hadde trengt en ferie for å hente oss inn etter ferien. For været ble jo ikke akkurat som bestilt, Syden er jaggu varmt midt på sommeren! Så du endte med å ligge inne som et slakt med brennhete barnekropper midt på dagen.

Eventuelt tilbringe all tid på stranden i Danmark iført regntøy. For ikke å snakke om selve reisen. Og pakkingen. Som ble ditt ansvar, i år igjen. Når jeg tenker meg om, kan ferie være ganske slitsomt, ikke minst for mor.

LES OGSÅ: Slik får du billig luksusferie!

Det er på tide å stoppe opp og innse at ferie er en tilstand, ikke en destinasjon. Og hiver du deg på hjemmeferiebølgen, er du langt fra alene, derimot blir du del av en stor internasjonal trend. Staycation, kalles det. Ingen planer er den beste planen du kan ha i en travel hverdag.

Det eneste vi mangler, er tid, og derfor virker det for noen som tidssløsing å bruke lang tid på å pakke og reise for å oppnå avslapping, når man i stedet kan starte med det samme hjemme.

Det har flere forklaringer, ifølge det skandinaviske trendinstituttet Pej gruppen i Danmark.

– Hjemmeferie ble populært da den globale krisen for alvor satt inn, det er en klar økonomisk stimulans til denne formen for ferie.

Med usikkerhet på arbeidsmarkedet, fallende boligpriser og snakk om krise i mediene var det ikke dyre charterferier som sto øverst på listen, begynner Louise Byg Kongsholm, administrerende direktør for Pej gruppen. Men økonomi er ikke nok alene til å skape en trend:

– Dette inntraff samtidig som vi så en tidsånd der vi søker ro, stillhet, digital detox og avslapping fra en meget travel hverdag. Det eneste vi mangler, er tid, og derfor virker det for noen som tidssløsing å bruke lang tid på å pakke og reise for å oppnå avslapping, når man i stedet kan starte med det samme hjemme.

LES OGSÅ: Skap feriestemning hjemme

I tillegg har du miljøaspektet ved reising, som er viktig for noen, men de to andre grunnene er de viktigste, sier trendeksperten. 

Men er det nok «bare» å være hjemme? Vil ikke barna kjede seg, og hva om de ikke har noe å fortelle når de kommer tilbake på skolen?

– Hva barna forventer av ferien, styrer vi som foreldre veldig selv, konstaterer trebarnsmor Astrid Valen-Utvik. 

– Når vi må fullpakke ferien, er det gått litt langt, synes jeg.

Astrid er kåret til en av norsk medie- og kommunikasjonsbransjes mektigste kvinner. Sammen med mannen Glenn driver hun eget konsulentfirma, de jobber mye – ofte hjemmefra.

Og når ferien kommer, hender det at de velger å bli nettopp hjemme.

LES OGSÅ: Få mer ut av feriepengene

– Det barna våre er opptatt av, er opplevelser, og det de ønsker, er tid sammen med oss foreldre. Det trenger ikke å skje noe hele tiden, en regnværsdag kan det faktisk være nok å spille dataspill sammen med dem. Bare å gjøre noe sånt som du vanligvis ikke gjør, og bli med på deres greie, det er fint!

Det skjer så mye hele året, jeg merker bare hvordan barna senker skuldrene og slapper av når vi har en helg foran oss uten planer. De første fem minuttene kjeder de seg kanskje, til de finner fram til en gammel hobby eller har fordypet seg i noe.

Dagens barn får ofte ikke den tiden de trenger til å dvele ved egen kreativitet.
Astrid synes ikke hun må fylle dagene bare fordi det er ferie. Det er sjelden de legger planer lang tid i forveien, som regel består ferien i besøk av venner. 

Dagens barn får ofte ikke den tiden de trenger til å dvele ved egen kreativitet.

Da vi var barn, dro vi stadig på besøk til folk uten å ha noen avtale, nå er jeg blitt sånn at jeg gjerne sender en melding for å spørre om jeg kan ringe. Det var mer lov bare å stikke innom før, jeg synes vi skal bli flinkere til det. Og ellers kan vi gjøre alt vi har lyst til, men ikke får tid til i en hektisk hverdag. Pusse opp barnerommene, for eksempel, det gjorde vi en ferie. Barna hadde glede av det mye lenger enn de ville hatt glede av en reise.

Det snakkes ikke så høyt om hjemmeferier. Vi hører om Thailand og all verdens syden- og lekeland, og alle har vel snart hørt om noen som hopper av hamsterhjulet og bare reiser bort en stund – hele familien.

Men fortsatt er det sånn at 20 prosent av oss ikke reiser på sommerferie, ifølge tall fra SSBs publikasjon Norsk turisme (2012). Og en undersøkelse utført for DNB viser at norske familier vil bruke mindre penger på ferien i år enn i fjor.

LES OGSÅ: Insidertips til hotellkupp

STRESSFRI HAGELEK: Fotball i hagen eller en tur bort på lekeplassen, man trenger ikke legge så avanserte planer.  Foto:  Privat
STRESSFRI HAGELEK: Fotball i hagen eller en tur bort på lekeplassen, man trenger ikke legge så avanserte planer. Foto: Privat Vis mer

Men det er ikke alltid pengene som avgjør. Noen trives bare best hjemme, det er ikke sånn at alle andre drar til eksotiske øyer.

Men blir du hjemme, må det forsvares – og det er ikke barna som krever en forklaring, mener Marte Frimand-Anda, frilansjournalist med bloggen Casa Kaos. 

– Det er vi voksne som må skjerpe oss, det er vi som lager forventninger, ikke barna. Det er voksne som spør hvorfor vi ikke skal reise på ferie, sier hun.

Det første året de ble hjemme hele sommeren, var forklaringen grei, de hadde ikke råd. Andre sommeren, i fjor, var forklaringen vanskeligere å svelge for folk: De hadde ikke lyst til å reise bort.

– Vi hadde det så bra hjemme den sommeren vi ikke hadde råd til å reise på ferie, at vi ville gjenta det. Men da ventet folk en forklaring; skulle vi pusse opp? Eller skulle vi reise bort i høstferien i stedet?

Hun ler, litt oppgitt.

– Det er litt morsomt, men vi tok så mange bilder den sommeren! Av glade barn på trampoline eller liggende i gresset. Vi var ikke i en eneste fornøyelsespark. Det finnes nesten ikke billige ferier lenger, campingplassene er jo blitt så fine og dyre at det å leie seg en enkel hytte ikke lenger er noen billigferie.

I stedet tok de med seg soveposer og tilbrakte en natt i gapahuk i nærheten av huset på Raufoss, grillet om kvelden og spiste frokost rundt bålet om morgenen. Det var litt magisk og eksotisk, selv for de voksne.

De vanket litt i en skatepark i nærheten – det syntes barna var gøy, og de dro på stranden. Men mest av alt var de hjemme i egen hage. Slappet av, leste en bok, jobbet i hagen om de fikk lyst. Barna kjedet seg av og til, men det gikk fort over.

Vi voksne har glemt litt hva vi syntes var gøy da vi var små.

LES OGSÅ: Norges skjulte ferieperle

Det er ikke bare dyrt å dra på Tusenfryd eller til Kongeparken, det er slitsomt også. Vi tok dagene på sparket, planla dem først når vi så an været og humøret. Jeg har en følelse av at vi som er voksne nå har glemt litt hva vi syntes var gøy da vi var små.

Nå må vi liksom finne på noe som koster noe, som kino, kafé og Leos lekeland. Men jeg tror dagens barn setter minst like mye pris på å sove en natt på terrassen eller i gapahuk som vi gjorde. 

Et billig plastbasseng fra Europris og en hageslange underholdt barna i flere dager.

– Ferie er opplevelser, ikke en destinasjon eller prislapp. Jeg tror det handler om statusjag, jeg – det at folk liksom skal ha noe å vise til. For meg er følelsen av frihet, ikke ha noen planer, mer verdifull.

Derfor velger hun gjerne hjemmeferie igjen.

- Men i sommer blir det bilferie til bestemor og bestefar i Stavanger, med stopp på leid hytte i Grimstad. Ekte, norsk bilferie - slik hun husker dem fra sin egen barndom.

LES OGSÅ: Soloferie, den nye ferietrenden

Slik får du feriefølelsen hjemme:

  1. Lag mat som smaker ferie, enten det er gresk salat, grillmat eller noe du ikke pleier å lage ellers.
  2. Dra på stranden, uansett vær. Barna trenger ikke sol for å plukke skjell og krabber.
  3. Sov ute – på balkongen, i telt i hagen eller gapahuk i skogen. Eksotisk for store og små!
  4. Gå på besøk! Ta med vafler og kom uanmeldt, eller avtal å finne på noe sammen med venner som også er hjemme.
  5. Oppdag hjemstedet på nytt, til fots eller på sykkel. Er det et museum du ikke har besøkt, et fjell du ikke har besteget, eller et vann du ikke har badet i? 
  6. Vann. Ingenting er så gøy som vann. Fra en hageslange, i et plaskebasseng – uansett er det stor stas for de minste i flere timer.
  7. For litt større barn: Lag en lounge ute på balkongen eller i hagen en solskinnsdag. Flytt ut puter og pledd, ta med en bunke bøker eller magasiner, og server saft med små papirparaplyer. 
  8. Les en god bok, eller sitt inne og se en hel tv-serie – du MÅ ikke være ute bare fordi det er sommer. 

Denne artikkelen er også publisert i KK 24/2016.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer