Frigjøringsdagen

Den sterke talen til kaptein Camilla Brevik Hågensen rørte dronning Sonja til tårer

- «Også vi når det blir krevet», står det i nasjonalsangen vår.

FRIGJØRINGSDAGEN: Kaptein Camilla Brevik Hågensen holdt soldatenes tale ved Nasjonalmonumentet på Akerhus festning, under markeringen av 75-årsdagen for frigjøringsdagen. Hør den sterke talen i videoen! VIDEO: NRK / Forsvaret Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var en høytidelig og merkverdig stillhet som preget Akershus festning fredag 8. mai 2020. Da var det nøyaktig 75 år siden Norge atter ble fritt - etter fem lange og, for mange, vonde år.

Vanligvis ville tusenvis av mennesker ha samlet seg på Akerhus festning, som under krigen blant annet ble brukt av den tyske okkupasjonsmakten som fengsel og rettersted, denne åttende maidagen for å markere frigjøringsdagen - men ettersom pandemien har satt sine restriksjoner, ble dagen annerledes enn først planlagt.

Det ble likevel en verdig markering, som startet allerede klokken 8 med flaggheising utført av forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. Senere på formiddagen ble det avholdt kransenedleggelse ved både Retterstedet og Minnelunden.

Nøyaktig klokken 12 startet hovedprogrammet med overflyvning av Forsvarets jagerfly og salutt fra festningen.

REPRESENTERTE: Kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon, dronning Sonja og kong Harald deltok på sitt første offisielle oppdrag under korona-pandemien. For dem var det en selvfølge å delta på 75-årsmarkeringen for frigjøringen på Akershus festning 8. mai. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix
REPRESENTERTE: Kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon, dronning Sonja og kong Harald deltok på sitt første offisielle oppdrag under korona-pandemien. For dem var det en selvfølge å delta på 75-årsmarkeringen for frigjøringen på Akershus festning 8. mai. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Både kongeparet og kronprinsparet var på plass - dronning Sonja i beltestakk fra Telemark og kronprinsesse Mette-Marit ikledd sin vakre Hardangerbunad, som hun fikk i bryllupsgave i 2001. Kong Harald og kronprins Haakon var begge kledd i Hærens uniformer. Og de var alle fire preget av stundens alvor.

Det er første gang siden koronarestriksjonene ble innført i begynnelsen av mars, at kongeparet og kronprinsparet er ute på offisielt oppdrag.

- «Hils våre landsmenn og si at de må bygge Norge i kjærlighet»

Men markeringen av frigjørings- og veterandagen kunne de ikke unnvære å delta på. Både kongen og kronprinsen har begge militær utdannelse, og kong Harald husker selv frigjøringsdagen i 1945. Da var han åtte år. Dronning Sonja var to måneder unna å fylle åtte.

BEVEGET: Kronprinsesse Mette-Marit deltok på minnesmarkeringen, og var tydelig preget av stundens alvor. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix
BEVEGET: Kronprinsesse Mette-Marit deltok på minnesmarkeringen, og var tydelig preget av stundens alvor. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Først ut til å tale var kongen. Han holdt som vanlig en sterk, personlig og folkelig tale, og siterte motstandsmannen og legen Carl Johan Oftedahl fra Stavanger, som satt i tysk fangenskap på Akershus festning. Han ble dømt til døden, og siden henrettet på Flatnermoen i desember 1941.

- Den siste kvelden han levde var det ett budskap som var viktig for ham å formidle til dem som ble igjen: «Hils våre landsmenn og si at de må bygge Norge i kjærlighet». Dette er et godt budskap også i dag. 75 år er gått siden en av de gladeste dagene i vårt lands historie: Endelig kunne vi feire frigjøringen etter fem mørke krigsår, sa kongen i talen.

Etter ham var det statsminister Erna Solberg sin tur til å tale, og sist ut var kaptein Camilla Brevik Hågensen, som hadde fått det ærefulle oppdraget med å holde soldatenes tale.

RØRT TIL TÅRER: Under markeringen og talene måtte dronning Sonja ved flere anledninger tørke tårene. Den 8. mai 1945 var hun to måneder unna å fylle åtte år. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix
RØRT TIL TÅRER: Under markeringen og talene måtte dronning Sonja ved flere anledninger tørke tårene. Den 8. mai 1945 var hun to måneder unna å fylle åtte år. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Og denne talen ble lest med en slik sterk innlevelse og tyngde, at det var tydelig at budskapet traff dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit i hjertet. Begge to nikket gjenkjennelig til beskrivelsene kaptein Camilla Brevik Hågensen kom med, og dronningen måtte på et tidspunkt tørke en tåre.

Hva er 8. mai for deg?
Er det bare en flaggdag?
Er det en dag som bare flyr forbi?
Eller er det en dag for å tenke på hvor heldige vi er som kan si det vi vil, tro på det vi vil og leve som vi vil?

For meg er 8. mai en dag for å feire friheten.
Det er en dag for å minnes alle de som har kjempet for freden.
Og det er en dag for å huske på at kampen ikke er over.

– Friheten er ikke gratis, sa motstandsmannen Gunnar Sønsteby.
Den må kjempes for, og forsvares.
Under andre verdenskrig var det mange som stilte opp for Norge.
Det er det også i dag.

«Også vi når det blir krevet», står det i nasjonalsangen vår.
Når våre folkevalgte sender oss på oppdrag.
Med livet som innsats. Med det norske flagget på uniformen.
Da stiller vi opp, når det blir krevet.

Vi er motstandsmannen som sprengte tyske skip under andre verdenskrig.
Vi er den unge jenta som gikk rundt med illegale aviser.
Vi er familien som hjalp flyktninger over grensen til Sverige.

Alle stilte de opp da Norge trengte det.
Som andre stiller opp i dag.

TALTE: Kong Harald siterte motstandsmannen og legen Carl Johan Oftedahl, som ble dømt til døden og henrettet i 1941: - «Hils våre landsmenn og si at de må bygge Norge i kjærlighet». FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix
TALTE: Kong Harald siterte motstandsmannen og legen Carl Johan Oftedahl, som ble dømt til døden og henrettet i 1941: - «Hils våre landsmenn og si at de må bygge Norge i kjærlighet». FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Mange mennesker har dødd, for at vi nå kan være i den situasjonen vi er i dag

Etter arrangementet tok statsminister Erna Solberg, som de siste ukene har vært svært opptatt med håndteringen av korona-pandemien, seg tid til å snakke med pressen om viktigheten med frigjøringsdagen.

Vi spurte henne om hun tror at de yngre generasjoner, som ikke opplevde frigjøringsdagen selv i 1945, har mulighet til å forstå betydningen av dagen.

- Det er alltid vanskelig å komme under huden på folk, om man virkelig forstår. Noen vil forstå det godt, siden de kanskje har hatt besteforeldre som har fortalt om hendelsen. Mens andre kanskje har besteforeldre som ikke har fortalt så mye om det.

Hun synes det er viktig at vi fremdeles videreformidler vår andre verdenskrigshistorie, og at vi formidler den sammenhengende.

- Det er jeg opptatt av. Vi skal selvfølgelig lære om enkelthendelser og hvordan det opplevdes, men det aller viktigste å lære seg er at fred og frihet ikke kommer gratis. Og at det er mange mennesker som har dødd, for at vi nå kan være i den situasjonen der vi har fred, frihet og demokrati i Europa i dag.

VI MØTTE STATSMINISTEREN: Erna Solberg, Norges statsminister, tok seg tid til et intervju med KK etter minnemarkeringen. FOTO: Andreas Fadum
VI MØTTE STATSMINISTEREN: Erna Solberg, Norges statsminister, tok seg tid til et intervju med KK etter minnemarkeringen. FOTO: Andreas Fadum Vis mer

- Snakker du med dine egne barn om krigen?

- Jada, og mine egne barn har vært på dannelsesreise til Normandie, og sett på museumene. Jeg tror begge barna skrev oppgave på skolen om D-dagen og gjenerobringen av Europa. Jeg vet ikke om de var kjempebegeistret da vi var der, men det har satt sine spor, sier Erna og ler, før hun legger til:

- Selv om unger ofte har lyst på shopping og strand, så liker de også at det skjer noe, og så plukker de det med seg videre i livet.

- Man angrer seg alltid etterpå, fordi man ikke spurte mer da personen var i live

Erna Solberg kom til verden i Bergen 16 år etter frigjøringen, og sier til KK at hun husker at bestemødrene fortalte om krigen. Bestefedrene døde før og rett etter at hun ble født.

- Jeg kan huske at de snakket om ting under krigen og hva som skjedde, og ikke minst om frigjøringen og hva som skjedde de første årene etter at Norge ble fritt. Men akkurat som for mange andre, det var ikke et voldsomt stort tema som man snakket om den gangen.

Hun minnes at faren Asbjørn Solberg tok henne med på museum da hun var barn.

- Han viste meg rundt mens vi snakket om andre verdenskrig. Så det ble en del av min oppvekst og opplæring også. Jeg syntes det var spennende og interessant, men jeg tror det ble mer begivenhetsorientert. Det er noen episoder jeg ikke visste om før i ganske voksen alder.

HONNØR: Kong Harald ved kransen som er blitt lagt ned foran Nasjonalmonumentet på Akershus festning. FOTO: Malini Gaare Bjørnstad
HONNØR: Kong Harald ved kransen som er blitt lagt ned foran Nasjonalmonumentet på Akershus festning. FOTO: Malini Gaare Bjørnstad Vis mer

Erna trekker frem den store bombingen av Laksevåg verft, høsten 1944 da britiske bombefly gikk til angrep på den tyske krigsmarinens ubåtbunker «Bruno» i Nordrevågen.

- Der ble grandtanten min og hennes datter nesten drept. Det er sånne ting som kan blusse opp igjen, som små bruddstykker i en begravelse for eksempel. Og så angrer man seg alltid etterpå, fordi man ikke spurte mer da personen var i live.

- Det hjelper ikke at man saler opp med gevær og bajonett mot et virus

Under korona-pandemien er det flere «memes» som har dratt frem at tiden vi er i nå, og de utfordringene vi møter gjennom de strenge restriksjonene, ikke kan måle seg med det de som levde under krigen gjorde: «Du har én oppgave - holde deg hjemme og se på Netflix. Besteforeldrene våre måtte ut i krigen».

Erna må le litt når vi ber henne om å reflektere over sammenligningene.

- Jeg har aldri sagt dét. Jeg har sagt at folk må gå på tur, og poengtert at det er viktig med frisk luft. Det å møte en felles stor utfordring, som det en pandemi er, det må løses på forskjellige måter. Det hjelper ikke at man saler opp med gevær og bajonett mot et virus, men det handler om måten vi oppfører oss på. Vi må tåle noen belastninger nå.

Hør hele talen til kaptein Camilla Brevik Hågensen i videoen øverst i saken, eller les den på Forsvarets hjemmeside. Kong Haralds tale kan du lese i sin helhet på Kongehusets hjemmeside. Statsminister Erna Solbergs 8. mai-tale finner du på Regjeringens hjemmeside.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer