Frigjøringsdagen

Den sterke talen til kaptein Camilla Brevik Hågensen rørte dronning Sonja til tårer

- «Også vi når det blir krevet», står det i nasjonalsangen vår.

FRIGJØRINGSDAGEN: Kaptein Camilla Brevik Hågensen holdt soldatenes tale ved Nasjonalmonumentet på Akerhus festning, under markeringen av 75-årsdagen for frigjøringsdagen. Hør den sterke talen i videoen! VIDEO: NRK / Forsvaret Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var en høytidelig og merkverdig stillhet som preget Akershus festning fredag 8. mai 2020. Da var det nøyaktig 75 år siden Norge atter ble fritt - etter fem lange og, for mange, vonde år.

Vanligvis ville tusenvis av mennesker ha samlet seg på Akerhus festning, som under krigen blant annet ble brukt av den tyske okkupasjonsmakten som fengsel og rettersted, denne åttende maidagen for å markere frigjøringsdagen - men ettersom pandemien har satt sine restriksjoner, ble dagen annerledes enn først planlagt.

Det ble likevel en verdig markering, som startet allerede klokken 8 med flaggheising utført av forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. Senere på formiddagen ble det avholdt kransenedleggelse ved både Retterstedet og Minnelunden.

Nøyaktig klokken 12 startet hovedprogrammet med overflyvning av Forsvarets jagerfly og salutt fra festningen.

Både kongeparet og kronprinsparet var på plass - dronning Sonja i beltestakk fra Telemark og kronprinsesse Mette-Marit ikledd sin vakre Hardangerbunad, som hun fikk i bryllupsgave i 2001. Kong Harald og kronprins Haakon var begge kledd i Hærens uniformer. Og de var alle fire preget av stundens alvor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer