Kultur

Den store hiphop-krigen

Hvem vinner – Kanye West eller 50 Cent?

Den store hiphop-krigen
Publisert
Sist oppdatertKanye West:
«Graduation»

 • Utgitt av Def Jam/Universal
 • Sjanger: Rap
 • Karakter: kkkkkk
  50 Cent:
  «Curtis»

 • Utgitt av Shady/Interscope/Universal
 • Sjanger: Rap
 • Karakter: kkkkkk
  Egentlig er det helt tullete å sammenlikne 50 Cent og Kanye West, litt som å sammenlikne epler og appelsiner. Men nå har det seg nå engang slik, at to av hiphopens største navn slipper album på samme dag. Og da blir det slik.

  Kong Kanye
  Kanye Wests «Graduation» avslutter, som navnet tilsier, utdanningstrilogien han startet med «The College Dropout». Nå som da representerer Kanye et velkomment avbrekk fra blingbling- og gangstaromantikken, og sammen med Mos Def og The Roots holdes han gjerne fram som en av de smarte gutta i klassen.

  Personlig og ambisiøs
  Selv om Kanye West ikke har vært regnet som den strammeste, skarpeste rapperen der ute, har han bra flyt og en haug gode, personlige tekster – som dog innimellom kan bli litt vel oppdragende og misjonerende.

  Overrasker stadig
  De to første singlene, «Stronger» og «Can’t tell me nothing» er to bunnsolide Kanye-låter, sistnevnte med tidenes kuleste video, med komiker Zach Galifiana og musiker Will Oldham. Sammen illustrerer de to låtene hvorfor Kanye West er kongen av hiphop akkurat: smarte, sterke tekster fulle av skjeve observasjoner, kule beats og overraskende grep. «Graduation» oser deilig soul, har samples som er fengende som fy, avhengighetsskapende rytmer, og er en plate som bare vokser og vokser.

  Mørkere 50 Cent
  50 Cent er på mange måter Kanye Wests rake motsetning. Han har fortid som dopdealer, har ni skuddarr spredd over den brede ryggtavla, rapper om damer og dop, poserer med gønnere og damerumper, og velter seg i rapklisjeene.

  Men der hvor Kanye tidvis blir litt for pen i tøyet, er 50 befriende skummel og skitten.

  Damer og voldsromantikk
  «Curtis» kan grovt sett deles i to: en del bestående av beinharde låter hvor 50 rapper om pistoler og niggas, og en del hvor det dreier seg om damer og hvor mye snasne damer han bedriver fysiske utfoldelse med.

  Ingen av delene klarer man å ta spesielt seriøst, men det er ingen tvil om at 50 Cent er hardtslående, frekk som faen og i stand til å skru sammen sykt suggererende og fengende låter. Gjesteopptredener fra Mary J. Blige, Justin Timberlake og Timberlake ligger godt i øregangene.

  Litt for safe
  Han er en snøvlete rapper med flyt som de beste, og han duver avgårde - rett til toppen av hitlistene. Likevel kan det virker som han spiller litt for trygt denne gangen, og resultatet er at ingen av låtene på «Curtis» helt kan måle seg med monsterhiten «In da Club».

  Og vinneren er...
  Kanye West slår 50 Cent, ganske lett til og med. Kanye vinner på sofistikerte tekster, melodilinjer som graver seg inn under huden, sløy og reflektert rap og kreativitet som vipper de fleste andre av pinnen. «Stronger» og «Can't tell me nothing» er sterke kandidater til årets hiphopfavoritt.

  Så får det heller være at 50 Cent er hakket tøffere enn pretty boy-Kanye.
  Det store oppgjøret: Hiphop-verdenen venter spent når 50 Cent og Kanye West braker sammen med utgivelse samme uke. (Faksimile: Rolling Stone)
  Det store oppgjøret: Hiphop-verdenen venter spent når 50 Cent og Kanye West braker sammen med utgivelse samme uke. (Faksimile: Rolling Stone) Vis mer
  Den store hiphop-krigen

  Den store hiphop-krigen
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer